ANNONS

Nu kör vi så det ryker! BBQ rökta kycklingben och kamben

/

Då var det dags. Nu ska jag röka kött & kyckling som legat i saltlake i 2½ dygn. Jag tycker jag börjar bli riktigt påläst på det här med saltbad nu och har hört mig för både här och där om vad som blir bäst och vilken slathalt som passar till ditt och datt och hur länge de ska ligga osv osv. Så nu håller jag tummarna att resultatet blir som jag vill också! Annars får jag bakläxa till mig själv…

Jag har valt att röka både kycklingben och kamben. Kambenen har ganska mycket kött på sig till skillnad mot vanliga tunna revben och motsvarar ungefär samma tjocklek i köttet som kycklingbenens så där bör tiden stämma i röken, jag ska kolla till dom om en stund så får vi se hur det blir, kanske åker kambenen ut något tidigare.

Uppdaterat; 
Resultatet kan du läsa om här >>

Men vi tar det från början. 


Jag köpte hem färska kamben och färska kycklingben i måndags morse och la dom i saltlake direkt jag kom hem. Då såg det ut såhär.

10% saltlake : 
1 liter vatten
1 dl grovt salt utan jod
½ msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Häll upp vattnet i en ren bunke med lock, keramik, plast, glas men inte metall. Vispa ner salt och socker med vanlig handvisp så det löser sig. Lägg i kött eller kyckling och på med lock. Ställ i kylskåp 2½ dygn. (Tunnare kycklingvingar eller tunna revben 1-1½ dygn)


På dag 3

(alltså efter 2½ dygn i saltlaken)

tog jag upp kyckling och kamben och lät rinna av. Torka torra med luddfritt papper. Gnid in med de kryddor du vill ha. Här valde jag

Jamie Olivers seasoning

. Barbeque till kycklingen och Piri piri till kambenen. Kambenen penslade jag även med lite honung.


Lägg upp allt på rökgallret.


Kör igång

röken

med alspån. Ca 1 dl/kg kött så här tog jag 2 dl spån + 2 msk strösocker som jag blandade spånet med.

Hur resultatet blir får ni höra om senare… 😛 Håll tummarna nu!
Ni ska få en liten smygtitt på hur det ser ut just nu…


(springer ut och fotar, efter 1½ timme i röken)

Tidigare inlägg med muurikka´s elrök :Rökt lax >>

Elröken från Muurikka hittar du här >>

10

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00