Nu kör vi så det ryker! BBQ rökta kycklingben och kamben
Jag har valt att röka både kycklingben och kamben. Kambenen har ganska mycket kött på sig till skillnad mot vanliga tunna revben och motsvarar ungefär samma tjocklek i köttet som kycklingbenens så där bör tiden stämma i röken, jag ska kolla till dom om en stund så får vi se hur det blir, kanske åker kambenen ut något tidigare.
Uppdaterat;
Resultatet kan du läsa om här >>
Men vi tar det från början.
Jag köpte hem färska kamben och färska kycklingben i måndags morse och la dom i saltlake direkt jag kom hem. Då såg det ut såhär.
10% saltlake :
1 liter vatten
1 dl grovt salt utan jod
½ msk strösocker
GÖR SÅHÄR :
Häll upp vattnet i en ren bunke med lock, keramik, plast, glas men inte metall. Vispa ner salt och socker med vanlig handvisp så det löser sig. Lägg i kött eller kyckling och på med lock. Ställ i kylskåp 2½ dygn. (Tunnare kycklingvingar eller tunna revben 1-1½ dygn)
Kör igång röken med alspån. Ca 1 dl/kg kött så här tog jag 2 dl spån + 2 msk strösocker som jag blandade spånet med.
Hur resultatet blir får ni höra om senare… 😛 Håll tummarna nu!
Ni ska få en liten smygtitt på hur det ser ut just nu…
(springer ut och fotar, efter 1½ timme i röken)
Tidigare inlägg med muurikka´s elrök :
Rökt lax >>