Renskavsgryta med messmör, röstikaka & tunnbröd med lingonsmör

Hade ni ett trevligt valborgsfirande igår? Här hemma bjöds det på norrlandsmat med trevlig sällskap. Renskav och röstikaka, tunnbröd och lingonsmör. Efter middagen åkte vi en sväng och kikade på majsbrasan nere i Köpingsvik för att sedan runda av kvällen med glass och kaffe. Inte så tokigt! När barnen somnade blev vi vuxna uppe lite väl sent in på småtimmarna och kom nog inte i säng förrän 2-snåret nånting… Seg i kolan idag, men va gör väl de. Det är ju söndag… 😛

8-10 pers
Det här behöver du :  
3 pkt renskav (a´240 gram)
4 banan schalottenlök
4 msk kycklingfond
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk soya
4 dl vatten
5 dl grädde
1 ask fjällbrynt messmör (275 gram)
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i en stor gryta. Finhacka schalottenlök och fräs med så den blir mjuk. Slå på vatten och fond och låt puttra ihop. Tillsätt rosmarin, timjan, soya och grädde och låt grytan få puttra på svag värme ca 15-20 min. Rör ner messmöret och champinjoner på slutet. Smaka av med salt och peppar.

Lingonsmör, bara att röra ihop :
150 gram smör
2 msk lingon alt. lingonsylt
En nypa flingsalt
½ krm vitpeppar

Röstikaka
12 medelstora potatisar
2 ägg
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen grovt. Rör ihop med ägg, salt och peppar. Tryck ut i en rund springform med bakplåtspapper. Grädda i 45 min i 200 grader. Ta ut kakan ur formen och ställ in den i ugnen igen på en plåt så den får fin färg ca 10 min.

Ingredienserna till renskavsgrytan. Messmör finns både på ask i två storlekar och även på tub.

Röstikakan gräddar jag i en springform i ugnen då utrymmet på spisen är upptaget, dessutom sköter den sig själv smidigt med denna tillagning, men du kan även göra den i stekpanna.

Lingonsmör är speciellt gott till hårt tunnbröd och passar extra bra till vilträtter som tillbehör.

Renskavsgrytan har puttrat klart och dags att serveras.

Röstikakan är färdig och skärs upp i tårtbitar.

Sådärja!

Smaklig måltid, på norrlandsvis! 😉

  1. Åh, lingon smör ska jag prova! Kom över en flaska lingon ketchup för nån vecka sen men har inte smakat än, spännande!

  2. Lingonsmööööööööööööööörrrrrrrrrrr låter som en smålandstrall. Matilda om du skriver ett mail m din adr. till mej så lovar jag skicka en TUB till dej omgående. Låter ju lite otryggt att ni inta har så rara saker borta is Suomiii…

  3. Mm, ser mycket gott ut! 🙂
    Kan man använda något annat i grytan istället för messmör? I Finland finns det ju inte något messmör…
    Eller ska man bara öka gräddmängden?

  4. Verkligen en toppenidé att göra rösti i ugn!

  5. Det ser underbart ut! Vilken hemlängtan jag får.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..