Muurikka-säsongen kan börja + tävling!


Jo, nu har jag, eller rättare sagt vi bestämt oss! Vi blåser ut köket här i huset, öppnar upp i nock till en gammaldags skorsten med tvärdrag från öst till väst. All köksinredning, skåp och bänkytor åker ut, spis, ugn och micro likaså! Istället inreder vi nu all köksyta med ett orginellt bohemskt utekök, ja fast inomhus! Låter inte det toppen??

Vi ska såklart isolera köket från övriga huset så det inte blir snorkallt här om vintrarna men annars så kör vi helt åt hållet med direkta norrländska influenser av muurikkaköket som mittpunkt, bänkar med renskinnsfällar, fotogenlampor och facklor längs väggarna och den säregna rökdoften på köpet! Klinkersplattorna på golvet är redan bortfrästa och 3 skopor jord håller vi nu på stampa till barfota så det blir ordentligt med vildmarks-feelings. Blåbärsris, hjortron, hängbjörk och kattguld kommer också att planteras ut så att helheten stämmer!

Lite kul hade det allt varit? Ehh…? 😉

Skojar bara…

Nä, dagen idag har vi vigt till skruvande, svärande, skruvande och åter svärande. Det sistnämnda mest från min sida trots att jag endast stod för att skruva ihop gasolskyddet men det var också tillräckligt. Min alldeles underbara, fantastiska, tålmodiga och helt enormt fina, gulliga, snälla, omtänksamma, kära make stod för resten! Jösses”

Jag fick huvudvärk bara jag såg alla lösa delar, skruvar, plugg och finska bruksanvisningar men när allt föll på plats, (njae… Föll, å föll men…) När allt var KLART så var nog ingen nöjdare än jag! Maken drog en lättnads suck och fick plötslig huvudvärk och jag log sådär ömt och tacksamt lyckligt som bara jag kan när jag vill ha något fixat! Ni fattar va? 😉

Muurikkas sommarkök står nu på plats, inte i köket utan på altanen förstås. Den nya woken är placerad. Gasolbordet väntar på gasolflaskan, röken är ikväll invigd för första gången och det har serverats hemmarökt lax på det Nilssonska muurikka-residentet! Inte illa va?

Muurikka-säsongen är HÄR!! Nu kör vi så de ryker!

I detta inlägg kommer ni få en liten inblick i muurikkas sortiment, produkter anpassade för ändamålet och ni som följt mina uppdateringar vet också att nu i vår inleder vi början på ett samarbete här på kryddburken tillsammans med just muurikka.

En tävling står också på spel, samt att jag förstås vill påvisa det absolut mest njutbara och harmoniska sätt att både laga och äta mat på är utomhus, vare sig man bor i lägenhet, täppa eller skog. Det är ju inte nödvändigt att laga mat utomhus just på en balkong bara för att man bor i lägenhet. Man tar med sig hela packet ut i naturen, placerar rumpan på en stubbe under en tall och känner efter om det duger, vanligtvis duger det alldeles ypperligt för att uppleva både frisk luft, god mat och ett sätt att umgås på! Man behöver då inte dra med sig ett helt muurikkakök, det duger gott med en stekhäll på tre ben, matsäck och tändstickor. En utflykt, picknick, sommardag med familjen, skogsäventyr eller tältsemester! Alla BEHÖVER en muurikka tycker jag! 😛

Dagens mästerverk. Fy sjutton va nöjd jag är!! 😛

Silava. En fet kräm som används för inbränning av muurikkan vid första-gångs-användning eller inför förvaring. Du kan även steka i detta fett. Muurikkas stekpade är lite speciell i sitt slag då den är tillverkad i fjäderstål och håller alltså samma form hur mycket du än böjer den. Perfekt vid tillagning på muurikkan som är välvd och det långa skaftet behövs för det kan bli rejält varmt.

Här ser ni röken som vi har invigt ikväll med en fin, färsk laxsida kryddad med citron, chili, salt och peppar. Alspån och lite njutbar väntetid med en kall öl så fixade gubben middan klockrent. Det är så de ska va! 😉

Muurikkas elrök i rostfritt, (denna på 1100 W )
Storlek: Ø 25/50cm
Ca butikspris: 2495:- Läs mer på http://www.muurikka.se/kategori/rokar/  

Mina planera för den här är stora; jag ser framför mig rökt sidfläsk/bacon, renstek, baklår av rådjur, skinka, hela fiskar, korv och gud vet allt. Röken fungerar också som vanlig ugn vid sidan om muurikkan om du till exempel vill tillaga kött på och ha en gratäng eller hasselbackspotatis till. Superfin-fin-fin!! 😛

Ja, det är här är mitt eget lilla skruv-mästerverk då! Gasolskyddet. ”Trätunnan” är placerad på en rund platta med hjul där själva gasolbehållaren skall stå. Både snygg och väldigt praktisk då man aldrig kan få för många avställningsytor när man lagar mat.

Kryddsprayerna är nya för i år. ”Smak på spray” med endast naturliga aromer blandat med rapsolja. Här i smakerna vitlök, citron och basilika.


Nu kommer vi till själva tävlingen!
Det ni ser på bilden ovan är det ni kan vinna till er muurikka, eller som tillbehör till muurikkan ni tänker köpa! 😉

Kryddsprayer, silava och den klassiska stekspaden i fjäderstål. 3 st paket lottas ut till ett värde av 535kr vardera.

FÖR ATT DELTA I TÄVLINGEN SKALL DU ; 
”GILLA” Muurikkas sida på facebook samt DELA tävlingens facebookinlägg offentligt i er logg.

Tävlingen pågår till och med fredag den 27 april, därefter presenteras vinnarna här på Kryddburken under helgen.

 

Lycka till! 

Inlägg, tävling och utlottning i samarbete med Muurikka

 

 

 1. Ser ju onekligen spännande ut och jag är gärna med i tävlingen ;)) Hoppas verkligen på tur för då SKA det bli en muurikka även i Strandtorp, tror Rasmus skulle gilla att stå därute hela sommaren och laga mat på den och då får han ju lite paus och frisk luft från datorn ;)))
  kram susanne

 2. Gillar på FB gjorde jag sedan länge redan
  så nu hoppas jag på turen kommer sedan
  Vill gärna testa att grilla med Muurikka
  för grillat med något gott att dricka
  det är ändå det bästa med sommarens kväll
  vare sig det är filé, kyckling eller forell

  Kram
  Kicki

 3. Gillat och delat!
  Din blogg ger verkligen inspiration, och jag hoppas att vi kommer att använda vår muurikka flitigt i sommar!! 🙂
  /Katarina

 4. Wow vilka grejer. Ska bli kul att följa din matlagning, särskilt röken/ugnen. Hoppas på tur i din tävling/ yvonne

 5. Jahapp, då är det bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa. 🙂 Skulle ju vara så mysigt (och gött) med en muurikka att laga mat på under min och sambons (och ev. vännernas) skogsturer. :]

 6. Gillat och delat! Murikkamat är fantastiskt! Tunt skivad älgstek, fräsa det på murrikkan med lite lök och kryddor, sen i med en påse wokgrönsaker, läta allt fräsa lite och så ner i pitabröd med en god gräddfilsdressing! Eller en ”rest” pyttipanna på kokt potatis, lite falukorv och köttbullar skurna i bitar. Så lyxigt gott det kan bli just på murrikkan.

 7. Först av allt…tidig morgon och satt och läste det första stycket i inlägget! Jag tänkte” Men hur tänker hon nu”..*fniss* till jag fick säga till mig själv att detta är ett skämt!! Lite småtrög så här på morgonen!!

  Jag har gillat Muurikka på fb sedan innan och delar nu det! Jag är så himla nyfiken på Muurikkan och jag ska blogga lite om Muurikkan på min blogg. Kanske en liten hint till mina vänner som undrar vad i hela friden jag önskar mig när jag fyller år!
  TAck snälla du för att jag får låna!

  Ha en fin dag!

  Kram Anna

 8. Det ute köket såg inte dumt ut, gillar att det tänkt ett steg längre och gjort något för och följa gasoltuben. Det pryder sällan och se den!!

  Tyvärr blir man lite besviken när det är en facebook tävling, men sånt är väl livet. Är man inte med på FB så hamnar man utanför här i livet… 🙁

  Tack för en underbar blogg som läses varje dag…
  \mvh Henrik

 9. Om jag skulle vinna så är anledning ännu större till att köpa en Murrikka.Här blir det nog den mindre sorten då man lätt kan ta med sig den.

 10. Jag gick på allt du skriver om att ni ska blåsa ut köket – och blev nästan besviken när du skojade. Jag tyckte det stämde så bra på dig alltihop. Full fart och en sanslös kreativitet. T o m stampat jordgolv köpte jag. Nåväl grattis till sommarköket din jäkla muurikka!

 11. Ser fint ut och vissssst ska man ha en murika helt klart. Men detta är överkurs. Gasolbrännare är toppen !!!!!!!!!!!

 12. Att laga mat ute är underbart! Maten får sen såna smaker som man inte trodde var möjliga! Att även äta ute höjer det hela ytterligare ett snäpp! Rekommenderas!

 13. Ser fram emot många recept som involverar rökugnen! (kan nästa lova på stående fot att jag kommer att testa alla som du publicerar.. ;-)) I vår ugn röker vi bara lax och det börjar bli en aning fantasilöst, fastän det är väldigt gott! 🙂

 14. Träffade Muurikka på trädgårdsmässan och jag blev helt såld. Har läst din blogg under flera år och blivit mer och mer sugen på en egen muurikka. Vi diskuterade även din blogg. Jag tycker muurikkan är ett fantastiskt köksredskap och jag skulle bli så himla glad om jag vann.

  Har gillat och delat på min facebook sida.

  Hälsningar
  Nina

 15. Äntligen kommer denna fina årstid då man flyttar ut sin matlagning. Och din blogg är en stor inspirationskälla som får en att laga ännu mera mat.

 16. Missade förra tävlingen och hoppas på tur i denna! Min faster har en Muurrikka och i sommar vill jag överaska henne med dessa fina presenter! Det är hon som har fött mitt matintresse och det skulle vara fantastiskt att ge något tillbaka som tack:)

 17. Vilket härligt utekök något sådant ska det nog bli på den nya altanen.
  En Muurikka har vi redan eller rättre sagt två, en i fjällen och en hemmavid.Men stekspade saknar vi verkligen, med en kort gaffel blir det många svedda fingrar. Kryddor mottages alltid tacksamt i synnerhet i den snygga förpackningen!

 18. Gillat och delat! Använder min Muurikka så ofta jag kan, vilket bli rätt ofta då hela min familj älskar att vara utomhus.

 19. Gillat och delat. Nu håller vi tummar och tår och hoppas att det är vi som Muurikkan får. Vi lovar att använda den sommar,höst, vinter och vår, och kommer ni förbi och hälsar på så självfallet bjuder vi er på en smaklig mumsbit att knapra på då.

 20. Gillar Muurikka sedan tidigare och har delat offentligt på min logg. Hoppas nu bara att jag delade rätt inlägg! 🙂
  Hoppas på vinst, för vi har en Muurikka som vi bara väntar på att börja använda!!

 21. Hej!
  Det är bra att du är en så flitig bloggare, för det är så roligt att läsa dina ”samlade verk”!

  Silava. Fet kräm, jaha hm. Men vet du vad, det är ett finskt ord som helt enkelt betyder ”fläsk”. (Uttalas med kort i och tonvikten på första stavelsen.) Man ska ju gnida in t.ex. gjutjärnspannor med osaltat fläsk innan man steker första gången. Det är ju bra att Muurikka också tillhandahåller en ”fläsktub”!

  God fortsättning!

 22. Klart man vill vara med o tävla.Murrikkan är en av de bästa uppfinningar inom matlagning .Delat och gillat.
  Catharina

 23. Har aldrig använt en muurikka men det hade varit kul att testa en. Om jag har tur får jag snart göra det 😉

 24. Hejsan och jag har delat och gillat:)
  Jag älskar själv matlagning och det vore en ära att vinna och få prova dessa produkter.
  Nu håller jag tummar och tår
  ha en skön kväll
  kramen

 25. Nu är det gillat och delat!

  Skulle vara underbart att få bjuda min familj på dessa underbara läckerheter.

 26. Åhh det vill jag ha…älskar att murrikera som mina barn säger…allt blir ju såå gott! Tack för en inspirerande blogg!
  gillat och delat

 27. Hej

  Oj så kul tävling…
  gillat o delat!

  Hoppas och håller tummen för att laga mat i ”min” Murrikera…så spännande och nytt för mig!
  /Helena

 28. Bästa julklappen jag fått av min fru. På sommaren användens flitigt för stekt potatis. Även biff Rydberg. I dag lagades det egenfångad lax samtidigt som man höll i ett glas Rosé. Perfekt start på säsongen.

 29. gillat delat och vill vinna!!!!

  rara Linda… vart har ni köpt eran rök????
  blev väldigt intresserad av den åxå…

  nu ska det bara väntas in en vinst…<3

 30. Hej
  Det ser spännande ut med kryddor och sånt, har aldrig sett det innan trots flitig användare av muurrika, klarade till och med att dela och gilla på de olika sidorna.

 31. Gillat och delat!

  Tack för en jättefin och bra blogg.
  Hittar mycket inspiration från den.
  Hade ju varit superhäftigt med en Muurikka, nog ingen häromkring som har en.
  Tack så länge!
  Kram Maria 🙂

 32. Med denna kan fredagsmyset bli en fest
  går även att använda när vi får någon gäst
  Nu får vi gyllene färg på vår kotlett,
  på absolut enklaste tänkbara sätt !

  Gillat, delat och håller tummar och tår
  och hoppas att vi denna får 🙂

 33. VIll gärna vinna så nu har jag gillat och delat och önskar att Muurikkan äntligen ska bli min. Den kommer att få ett bra hem blir älskad och använd torkad och rengjord och det kommer att tillagas allt ifrån det enklaste maträtten till den godaste och inget är väl bättre än att få äta under bar himmel?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..