Gratinerad skinkschnitzel i ugn


Ibland när fantasin tryter är det guld att ha inspirerande läsare som tipsar och tycker till, det är ni ena riktiga hejjare på, fortsätt så! 😛 Frågan ställdes på

Kryddburkens facebook

;

”Vad göra med skinkschnitzel?”

 Det enda jag inte hade lust med var att ställa mig och banka och panera.  Sofia var en av dom som tipsade om denna rätt och jag nappade direkt. Enkelt, okomplicerat och mat som sköter sig själv i ugnen. Fler tips kan ni läsa om i

inlägget

.

Gjorde naturligtvis lite egna justeringar men det är ju just de som är det fina med tips och idéer att man plockar ut det man gillar och gör om till sitt eget, eller hur? 😉 Här har jag bara brynt schnitzlarna hastigt i stekpanna med lite smör, salt och peppar sen över i en ugnsform. Vispat ur pannan med buljong och kokat upp en sås som jag slog över. Såsen smaksattes med tomatpuré, soya och sambal oelek. En skvätt grädde för att runda av smaken och sen lite tomat och paprika på de, skjuts in i ugnen.

Serverades sedan med ris och kokt broccoli.
Gör som jag, plocka ut de goda, gör om till ditt eget och laga mat med ny inspiration, de behöver vi alla ibland!

Imorgon kommer en fin utlottning i samarbete med Muurikka och lite inspiration till årets säsong. Håll utkik då!

8 port
Det här behöver du :
ca 1 kg skivad skinkschnitzel (alt. kotlett, lövbiff, fläskfilé, etc etc)
Smör till stekning
Salt & nymald svartpeppar

5 dl köttbuljong (egen, el tärning/fond + vatten)
1 msk soya
1 msk tomatpuré
2 – 3 tsk sambal oelek
1 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning

ca 10st körsbärstomater
1 gul paprika

1 knippe slätbladig persilja

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i het stekpanna och bryn skinschnitzlarna hastigt. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form. När alla är brynta vispa ur pannan med lite buljong. Tillsätt soya, tomatpuré, sambal oelek och låt koka upp. Slå på grädden och red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen. Häll såsen över formen med schnitzlarna. Toppa med halverade körsbärstomater och gul paprika.  Gratinera i ugn på 200 grader ca 30-40 min, beroende på hur tjocka skivorna är, dessa var ca 1-1½ cm. Strössla över hackad persilja strax före servering.


Dom brynta skinkschnitzlarna.


Slå på såsen.


Toppa med halverade körsbärstomater och gul paprika.


Gratinera ca 30-40 min i 200 grader.


Strössla över hackad persilja, servera!


Smaklig måltid och tack Sofia! 😉

13
23

Kycklingwraps eller kycklingrulle


Gårdagens kvällsmiddag fick bli något snabbt och enkelt. After att ha varit och storhandlat och fyllt på kyl och skafferi orkade jag bara inte ställa mig med några kastruller, dessutom hann klockan bli lite för mycket… Köpte med en grillad kyckling hem och gjorde en stor kycklingrulle med massa god sallad, tomat, lök och vitlöksdressing. Snabbt och gott. Jag använde lavash tunnbröd, tycker det är perfekt till just wraps då det är väldigt elastiskt och går inte sönder när man rullar, dessutom är dom lite större än vanligt polar tunnbröd tex.

Jag läser att många av er ratar just isbergssallad och föredrar hellre mache, färsk spenat o dyl. Det gör inte jag! Den enda goda grönsallad tycker jag faktiskt är just isberg, eller roman. Den får liksom inte vara len och tunn utan mer krisp och tuggmotstånd tack. Samma gäller endive, oj va goda dom är men inte alltid att dom finns i affären men igår hittade jag röd endive som jag strimlade och fyllde kycklingrullen med, och så isbergssallad också då förstås! 😉 Tur att smaken är som baken.

4 port
Det här behöver du :
2 st Lavash tunnbröd
1 grillad kyckling
några blad isbergssallad
4 blad röd endive
6 körsbärstomater
1 röd lök
1 knippe slätbladig persilja

Kall sås : 
1½ dl turkisk yoghurt
Salt, peppar, pressad citron, vitlök
Smaka av…

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut ett tunnbröd och fördela sallad, tomat och lök ovanpå. Fördela kycklingen över och persilja, sist av allt den kalla såsen. När du kommit såhär långt inser du att det inte alls går att rulla ihop den så du behöver ett till tunnbröd som du lägger under/omlott och sedan rullar ihop! 😛


Lavash, sallad, tomat, rödlök.


Och så grillad kyckling.


Sen massor med persilja.


Och den kalla såsen av turkisk yoghurt.


Klart! Dagens snabbaste tips! 😉

14
5

Sallads special no.1


Jag har fått en del frågor och mail om tips på sallader till de mer vardagliga måltiderna. Dom där enkla man svänger ihop i ett kick och som inte bara består av isbergssallad, tomat & gurka! 😉 Självklart ska jag tipsa, det är svårt med sallader tycker jag och jag är ingen novis på det området men har ändå hittat en del favoriter som vi kör i repris då och då.

Jag har hoppat över de kokta alternativen här då jag tycker dom står sig mer ihop med respektive maträtt. Kokta morötter och ärtor till husman, brysselkålen till kalkonen, den kokta broccolin, sugarsnapsen och blomkålen till alla LCHF:fantaster etc etc. Jag lämnar det utanför, den fantasin har vi alla i bakfickan ändå. 😛

Jag har beskrivit dessa salladers ingredienser kort med + plus +, samt lagt till vad dom kan behöva för tillbehör och vad dom passar extra bra till!Lämna gärna ditt eget bidrag på din bästa vardagssallad i kommentarsfältet.


Har du dessutom en BILD? Maila den till mig så publicerar jag den i inlägget och fyller på listan! (kryddburken@telia.com)


Lämna en likande beskrivning på salladen som jag gjort nedan i så fall.

PIFF-EXTRA : 
För extra vardags-piff kan du :

  • Lägga upp salladsblad, grönsaker, hackade örter, fruktskivor direkt på tallriken
  • Ringla över lite crema di balsamico
  • Riv över parmesan, smulad fetaost, getost, brie etc
  • Strössla med nötter, solrosfrön, linfrön
  • Dressa med en god vinegrette
  • Krydda med nymald peppar och flingsalt
  • Å så den där menlösa lilla örtkvisten som man ändå petar bort, *envis* men det är ju snyggt!! 😉
  • Vår & sommartid kan du garnera med en liten ätbar (eller icke-giftig) blomma på tallriken
  • Tänk i färger, många färger så blir man lite extra glad av salladen också!

Isbergssallad + tomat + rödlök + färsk timjan + svartpeppar + flingsalt


Tillbehör;

 Kall vitlökssås


Passar extra bra till;

 Färsrätter, fisk och pasta.


Tomatsallad


Tomater, olika sorter + nypa socker + gurka + sallat + färska örter + gul lök


Gurka & Majssalsa


Gurka + majskorn + heta kryddor


Passar extra bra till;

Tacos, gratänger, grillat.


En god olivsallad


Fetaostfyllda oliver + soltorkade tomater + isbergssallad + gurka.


Passar extra bra till;

Kött & kyckling, eller som den är, alt till pasta.


Fetaostsallad med gurka


Gurka + fetaost + rödlök


Tillbehör;

 Tzatziki


Passar extra bra till;

 Grillat, gratänger, pasta.

Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.


Fetaostsallad med tomat


Tomat + rödlök + fetaost + gurka/squasch


Tillbehör;

 Tzatziki


Passar extra bra till;

 Grillat, gratänger!


Hela receptet hittar du här >> 


Tomat & mozzarellasallad


Tomat + mozzarella + vinegrette + basilika + chili


Passar extra bra till;

 Buffé, grillat, pasta, kallskuret.


Hela receptet hittar du här >>


Coleslaw på rödkål.


Rödkål + rödlök + morötter + creme fraiche + majonäs + citron.


Passar extra bra till;

Grillat, hamburgare, färsrätter.


Råkostsallad


Isbergssallad + röd endive + morot + alfalfagroddar.


Passar extra bra till;

 Husmanskost. Ugnspannkaka, blodpudding, raggmunkar, lasagne.


Hela receptet hittar du här >>


Avocado + rädisor + gul paprika + fetaost


Passar extra bra till;

Tacos, färsrätter, quesadillas, enchiladas.


Pizzasallad med ättika.


Vitkål + ättika + olja.


Passar extra bra till;

Pizza, varm mackor, som grundsallad till vardags.


Snabb & enkel vinegrette till vardags :

Det här behöver du :


1 dl olivolja


2 msk vitvinsvinäger


1 msk dijonsenap


1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)


½-1 tsk salt


½ tsk svartpeppar


En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tätslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.


När fantasin tryter och kylskåpet är knapert kan även den enklaste salladen med enbart isbergssallad och tomat bli otroligt god med en fin vinegrette. Bättre än ingenting med andra ord! 😉

Varma sallader


Haloumisallad med nektariner


Haloumiost + färska nektariner  + körsbärstomater + romansallad.


Passar extra bra till;

 Som den är, till grillat.


Varm champinjonsallad


Färska champinjoner + vitkål + tomat + rödkål +  haricots verts + persilja.


Passar extra bra till;

 Grillat kött med sås, kött, fisk, kyckling eller som ensamrätt.


Hela receptet hittar du här >>


Varm sallad med nötter.


Färsk majs + gurka + paprika + nötter.


Hela receptet hittar du här >>

20
0