Sallads special no.1


Jag har fått en del frågor och mail om tips på sallader till de mer vardagliga måltiderna. Dom där enkla man svänger ihop i ett kick och som inte bara består av isbergssallad, tomat & gurka! 😉 Självklart ska jag tipsa, det är svårt med sallader tycker jag och jag är ingen novis på det området men har ändå hittat en del favoriter som vi kör i repris då och då.

Jag har hoppat över de kokta alternativen här då jag tycker dom står sig mer ihop med respektive maträtt. Kokta morötter och ärtor till husman, brysselkålen till kalkonen, den kokta broccolin, sugarsnapsen och blomkålen till alla LCHF:fantaster etc etc. Jag lämnar det utanför, den fantasin har vi alla i bakfickan ändå. 😛

Jag har beskrivit dessa salladers ingredienser kort med + plus +, samt lagt till vad dom kan behöva för tillbehör och vad dom passar extra bra till!Lämna gärna ditt eget bidrag på din bästa vardagssallad i kommentarsfältet.


Har du dessutom en BILD? Maila den till mig så publicerar jag den i inlägget och fyller på listan! (kryddburken@telia.com)


Lämna en likande beskrivning på salladen som jag gjort nedan i så fall.

PIFF-EXTRA : 
För extra vardags-piff kan du :

  • Lägga upp salladsblad, grönsaker, hackade örter, fruktskivor direkt på tallriken
  • Ringla över lite crema di balsamico
  • Riv över parmesan, smulad fetaost, getost, brie etc
  • Strössla med nötter, solrosfrön, linfrön
  • Dressa med en god vinegrette
  • Krydda med nymald peppar och flingsalt
  • Å så den där menlösa lilla örtkvisten som man ändå petar bort, *envis* men det är ju snyggt!! 😉
  • Vår & sommartid kan du garnera med en liten ätbar (eller icke-giftig) blomma på tallriken
  • Tänk i färger, många färger så blir man lite extra glad av salladen också!

Isbergssallad + tomat + rödlök + färsk timjan + svartpeppar + flingsalt


Tillbehör;

 Kall vitlökssås


Passar extra bra till;

 Färsrätter, fisk och pasta.


Tomatsallad


Tomater, olika sorter + nypa socker + gurka + sallat + färska örter + gul lök


Gurka & Majssalsa


Gurka + majskorn + heta kryddor


Passar extra bra till;

Tacos, gratänger, grillat.


En god olivsallad


Fetaostfyllda oliver + soltorkade tomater + isbergssallad + gurka.


Passar extra bra till;

Kött & kyckling, eller som den är, alt till pasta.


Fetaostsallad med gurka


Gurka + fetaost + rödlök


Tillbehör;

 Tzatziki


Passar extra bra till;

 Grillat, gratänger, pasta.

Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.


Fetaostsallad med tomat


Tomat + rödlök + fetaost + gurka/squasch


Tillbehör;

 Tzatziki


Passar extra bra till;

 Grillat, gratänger!


Hela receptet hittar du här >> 


Tomat & mozzarellasallad


Tomat + mozzarella + vinegrette + basilika + chili


Passar extra bra till;

 Buffé, grillat, pasta, kallskuret.


Hela receptet hittar du här >>


Coleslaw på rödkål.


Rödkål + rödlök + morötter + creme fraiche + majonäs + citron.


Passar extra bra till;

Grillat, hamburgare, färsrätter.


Råkostsallad


Isbergssallad + röd endive + morot + alfalfagroddar.


Passar extra bra till;

 Husmanskost. Ugnspannkaka, blodpudding, raggmunkar, lasagne.


Hela receptet hittar du här >>


Avocado + rädisor + gul paprika + fetaost


Passar extra bra till;

Tacos, färsrätter, quesadillas, enchiladas.


Pizzasallad med ättika.


Vitkål + ättika + olja.


Passar extra bra till;

Pizza, varm mackor, som grundsallad till vardags.


Snabb & enkel vinegrette till vardags :

Det här behöver du :


1 dl olivolja


2 msk vitvinsvinäger


1 msk dijonsenap


1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)


½-1 tsk salt


½ tsk svartpeppar


En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tätslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.


När fantasin tryter och kylskåpet är knapert kan även den enklaste salladen med enbart isbergssallad och tomat bli otroligt god med en fin vinegrette. Bättre än ingenting med andra ord! 😉

Varma sallader


Haloumisallad med nektariner


Haloumiost + färska nektariner  + körsbärstomater + romansallad.


Passar extra bra till;

 Som den är, till grillat.


Varm champinjonsallad


Färska champinjoner + vitkål + tomat + rödkål +  haricots verts + persilja.


Passar extra bra till;

 Grillat kött med sås, kött, fisk, kyckling eller som ensamrätt.


Hela receptet hittar du här >>


Varm sallad med nötter.


Färsk majs + gurka + paprika + nötter.


Hela receptet hittar du här >>

20
0

Saftig stek av fläskkarré i gryta


En relativt snabb och framförallt saftig stek får du om du låter en fläskkarré småputtra i gryta med lock. Karrén gör sig alldeles ypperligt till detta då den är fint insprängd med fett och ger ett smakrikare kött. Den här biten är heller inte så stor, ca 1 kg och blir utmärkt till en middag på 4 pers + kanske nån matlåda. Såsen av den här skyn blir vansinnigt god dessutom. Gör man inte av med all sky kan man frysa in hälften och ta fram som såsbas vid ett annat tillfälle. Spara, spara! 😛

4 pers
Det här behöver du :
ca 1 kg hel benfri karré  (det blir godare med ben)
Smör till stekning
Salt & nymalen svartpeppar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 kork ättika (Perstorp 24%)
Buljong så det täcker köttet till hälften i grytan (använd med fördel hemmagjord buljong, alt. tärning, fond + vatten) 

GÖR SÅHÄR : 


Ta fram köttet i god tid så det inte är direkt kylskåpskallt när det ska tillagas. Smält smöret i en het stekgryta. Bryn köttet runtom så det får fin yta.

Ta upp köttet och lägg på ett fat så länge. Skala och slanta morötter och lök. Häll i rödvinsvinägern i den heta gryta och skrapa med träslev mot botten så du får upp alla smaker. Tillsätt tomatpurén, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar. Låt det få fräsa ihop nån minut. Lägg sedan i köttet och slå på buljong så det täcker ca hälften av steken. En kork ättika tycker jag gör köttet mört då det inte ska ”långlagas” men jag har bara laborerat ett par gånger, fast med gott resultat. Sänk värmen och låt köttet småputtra med lock tills köttets innertemperatur visar 72 grader. Ta upp det och slå in i aliminiumfolié för att vila.

Såsen :
Sila skyn från grytan.
Häll tillbaka den i grytan igen.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Tillsätt en liten skvätt grädde (nån matsked bara för att runda av smaken) & en nypa socker.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så den bara hålls varm.
Smaka av med salt och peppar.


Gott omdöme har Bodalsgrisen fått runtom bland olika matbloggare. Vill du läsa mitt första inlägg, kan du göra det

här >>


Steken i gryta. Bara slå på buljong, en kork ättika och på med locket

(liiite på glänt brukar jag hade dock)

till 72 grader.


Skyn är silad och tillbaka i grytan. Denna såsen blir helt fantastiskt god med lite syra av både vinäger och ättika men ändå en rund smak av grädde och den obligatoriska nypan socker. 😉 Prova!


Skiva upp köttet som nu fått vila.


Servera med kokt potatis och de tillbehör du vill ha. Kokt potatis, inlagd gurka, kokta morötter, ärtor, vinbärsgelé mm mm.

24
50

Det börjar hända grejer nu…


Ja, nu har jag haft bilden med paketen ute på facebook ett tag och ni har gissat och gissat. Den absolut knasigaste gissning får nog Ronnie stå för då han gissade på golfklubbor, och det är alltså inte golfklubbor som ni ser här ovan! 😛

Ni får bara en liten tjyvkik idag, det är tre paket kvar och ni ska få se allt närmare om ett par dagar. Då kommer jag även i samarbete med muurikka att ha en fin utlottning och lite närmare presentation av några produkter.

Hand´s up, nu är jag rysligt nyfiken faktiskt!! 😛 
Hur många muurikka-läsare har jag därute? Äger du en själv, eller tänker du skaffa?

Har du inte hittat muurikka på facebook ännu? Surfa då in här >>


Det kliar i fingrarna… 😉

27
4