Vetelängd EXTRA ALLT

Heeeej! Har saknat er massor!!! Ja, jag börjar så för de känns så nu när jag börjar skriva på inlägget. 😛 Nu är jag på banan igen, mår så mycket bättre och allt går snabbt åt rätt håll. Har både bakat och lagat mat och fejat och donat i köket i helgen så det stått härliga till. I fredagskväll gjorde vi pizza, (ni som följer Kryddburken på facebook får lite mer ”direkt-updates” med vad jag grejar med så ni vet ju redan det). 😉

Igår satte jag en vetedeg och bakade vetefläta samtidigt som slottsteken fick puttra i nya Le creuset-grytan. Oj så gott de blev, redig mat och rejält bullbak och så fick vi lite snöstorm på det också så gårdagen var synnerligen en annorlunda dag på alla sätt, men både god och mysig med sprakade brasa inomhus.

Vetelängd kan jag få för mig att göra lite då och då så här får ni receptet på EN fläta som går snabbt att svänga ihop men en lagom liten och smidig deg att handskas med, och du behöver inte stå å kavla och rulla en hel förmiddag. En vetelängd, that´s it. Sen kan du förstås dubbla receptet, då blir det på en halvliter degvätska och 2 stora flätor istället.

Det här behöver du :
2,5 dl mjölk
100 gram rumsvarmt smör
½ pkt jäst (25 gram)
½ dl strösocker
1 krm salt
7-9 dl vetemjöl (om du använder manitoba cream, ta mindre mängd mjöl)

Fyllning : 
150 gram rumsvart smör
2 msk marsanpulver
3 msk vaniljsocker
2 tsk kanel

Före gräddning :
1 ägg
Pärlocker
Flagad mandel

Topping efter gräddning : 
1 dl marsankräm
2 msk florsockerglasyr (florsocker + vatten)

GÖR SÅHÄR :
Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. (Mjölmängden kan behövas ökas på om du knådar för hand) Använd en ugnsplåt täckt med bakplåtpapper eller teflongaller. Ta ut tre delar av degen och kavla till ca 35-40cm * 15cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Gör likadant med resterade två. Fläta en vetelängd, börja från mitten och fläta ut mot varje ände som du fäster under flätan.  Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt flagad mandel. Grädda i 175 grader ca 25-30 min, eller tills den fått fin färg. Låt svalna på galler. Dekorera sedan med marsankräm som du klickar ut ovanpå och sedan ringlar florsockerglasyr över sist av allt.

Flätan är klar.


Jag gräddar vetelängden på teflongaller, direkt på ugnens galler i 175 grader ca 25-30 min.

Vetelängd på svalning. Helt ”opimpad” 😛

Pimpad och klar! Det blev både marsankräm och florsockerglasyr.
Extra allt ska de vara så behöver man bara ta en bit gott och väl! Eller vad säger ni? 😉

Överblivna skivor, (?!) ta vara på de torra bitarna och gör rika riddare på norrländskt vis. Recept här >>

Hur brukar du ”pimpa” din vetefläta?

  1. Oj, vad mumsigt det ser ut. Hur jag brukar ”pimpa” min vetefläta? Inte alls då jag aldrig gjort en vetelängd förut. Men det ska det bli ändring på då det inte verkar så svårt att göra en vetelängd 🙂

  2. Det var godsaker på den där! 😀 Flagad mandel är ju supergott men det glömmer jag för jämnan!
    Själv körde jag vetekransar med choklad och hallonmarmelad + toppade med sommar-Polly!

  3. Men jisses vad sugen jag blev på vetebröd nu. Din vetelängd ser väldigt lyxig, proffsig och framförallt god ut. Ska provbaka en själv nån dag och se om jag kan lyckas.

  4. Oj, va mumsigt det såg ut! Jag har aldrig provat baka vetelängd men du fick det att låta så lätt så nu måste jag väl prova det någon gång 🙂 Tack fr tipset!

  5. Mmm vad god vetelängden ser ut! Och proffsig! Jag brukar baka vaniljbullar som barnen är tokiga i – helt enkelt kanelbullar med extragod deg fyllda med smör smaksatt med vaniljsocker.
    Ett långkok i en Le Creuset gryta är heller inte fel. Teflongaller är en god idé – det ska jag leta efter! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..