Påskpynt och fint på bordet!


Oj, oj , oj va dagarna bara flyger fram alltså! Jag har tusen och åter tusen saker att göra o fixa, posta, hämta och styra upp med, samtidigt är lillkillen sjuk och hostig och imorgon fyller älskade gubben min år! Jag har inte riktigt hunnit varva ner sen den dan jag kom på att Kryddburken skulle fira 5-års jubileum. Då tog det ”fjutt i veken” vill jag lova men de lugnar väl ner sig snart! 😉Lite godis för själen behöver man också ha så ikväll bjuder jag på lite påskfint till köksbordet. Kunde ju inte låta bli när jag var på Mittbrodt´s sist för nån vecka sen. Är helt galet förälskad i sån här trådslöjd? Heter det så?! Jag planterade ”hjärtan på tråd” i den stora hönan tillsammans med två andra ”pinn-höns”. Ägghållaren är ju bara för läcker till påskbordet också! Kanske skulle måla, eller färga lite ägg?! Har nog gjort det nån gång med lök och gummiband innan jag kokat dom, det blir himla fint och med rustik känsla! Tips på fler färger man kan ”koka”??

Tycker inte om porslinsfigurer och annat påskpynt, det blir så himla ”plockigt”, precis som när alla tomtar ska fram till jul, för då ska verkligen ALLA tomtar fram vare sig det är porslin, tyg eller papper! Barnens pyssel brukar dock alltid få pryda bord och väggar i köket och det blir alltid lite (läs mycket) extra kring högtiderna. Dock pysslar dom SÅ mycket att jag får ta ner och byta ut var o varannan vecka för jag blir hela tiden uppdaterad med nya teckningar och tillverkade prydnadssaker så jag skulle lätt kunna öppna ett museum! 😛 Vilken fantastisk kuriosa för dom när dom blir vuxna!

Påsken är lättsam så för jag pyntar BARA köksbordet, samt blommor inne och ute. Påskliljor och andra lökar är ju sååå vårigt och färgglatt så det kan jag inte motstå! Fick en fin gammal kopparkittel av Nicke idag, (modell STOR) på smidesställning som jag tänkte plantera murgröna och lite lökar i till helgen. Påskriset är ju också ett måste med vackra fjädrar men det tar vi inte in förrän tidigast långfredag! Brukar ni påskpynta mycket hemma hos er? 

Imorgon blir det alltså födelsedag här hemma i Öjkroken! Nicke fyller 37år!! Herrejösses va gammal han har blivit, minns det som igår när han fyllde 30år och vi höll på bygga på huset! Han fick smörgåstårta och en fin ”dyr-klocka” med gravering som vi skramlade till från hela släkten. Den har han än idag, och huset är färdigbyggt och sju år har passerat! Även i äktenskap går tiden i rasande fart, det måste ju bara bero på att man har så in i helsikes roligt hela tiden så man hinner inte med!? 😉

Självklart blir det ”pappa-middag” med KÖTTFÄRS, som är hans favorit… Börjar bli svårt att hitta på nya rätter nu tills hans födelsedagar men jag har ett ess i skjortärmen som vi ska laga till imorgon. Mer om det och dessert imorgon som sagt!


Pärlhyacinter… Men inte riktiga! 😉 Dom är såå läckra tycker jag!

8
0

Riktigt påskgodis – inga sega råttor här inte!


Dags att börja tänka på påsken snart va?! Påskmaten, skärtorsdagen, påsk-kärringarna, påskäggen och haren och allt… Här hemma firar vi påsken sådär lite lagom mycket helt utan ”julstress” eller annan form av ångestladdad planering. 😛 Det är lite barnens högtid och en lugn sådan med lagom mycket mat på bordet och inte så mycket ståhej runtomkring.

För oss börjar det på skärtorsdag, barnen går i skolan på dan men får gärna klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe redan på morgonen. När dom kommer hem brukar de ha en korg förberedd med påskkort dom ritat och så tar dom en sväng i byn och delar ut kort och önskar glad påsk. Långfredan är en lugn hemmadag med familjen då man kan passa på att vara ute och njuta, plocka påskris, sätta fjädrar i riset och ställa fram till kycklingar och plantera några färgglada påskblommor på köksbordet eller kanske till och med utomhus.Påskafton äter vi alltid påsklunch med köttbullar, prinskorv, en liten janssons, sill, ägghalvor, rökt korv, lax, sallader och sånt. En påsktårta är också ett måste eller små bakelser.

Sen är det påskjakt och påskharen har varit ute på gården och lämnat skattkartor som barnen får läsa och klura ut tills dom hittar skatten (påskäggen). Ibland har han lagt dom i vedbon, det stället tycker han verkar vara himla fiffigt men det har barnen lärt sig nu att kolla först av allt. Så i år får han verkligen tänka till påskharen… 😉

Men självklart måste man ha godis. Istället för fullproppade påskägg med sega råttor, colaflaskor, vingummi och annat skräpgodis med tillsatser så kan man satsa på hemmagjort eller lite finare godis i lite mindre mängd.

Som matbloggare får man ju såklart prova mycket nytt på marknaden lite före alla andra och nu har jag provat både dessa urläckra lakritsägg med chokladöverdrag, belgisk mjuk nougat och en himmelsk mörk mjölkchoklad med saltlakrits från USA.


En mjuk gourmet sötlakrits överdragen med vit belgisk lyxchoklad med tre olika smaker; Mint, jordgubb/hallon samt apelsin/citron. 

(glutenfria) 

Chokladöverdragen lakrits är något man måste vänja gommen vid, men när man gjort det så inser man vilket otroligt god kombination det är! 

Läs mer och beställ här >>


En mjuk nougat från Belgien med mandel. Härligt saftig, seg och ”marängig” precis som den ska vara. Finns i smakerna vanilj och kaffe för 10kr/st. Mycket prisvärt, sånt här gillar vi!

Läs mer och beställ här >>


Denna choklad var spännande och blev min favorit. Grymt häftig smak och inte så sträv och besk som mörk choklad annars kan vara. Med 62% kakaohalt och med inslag av havssalt och bitar av saltlakrits är den bara helt oemotståndlig! 

Läs mer och beställ chokladen här >>

Inlägg och smakprov i samarbete med ninasmat.se 😛

Och kom ihåg att ni som kryddburkens läsare har 10% på hela sortimentet vid beställning. Uppge koden : kryddburken.

6
0

Joline bloggar : Knäckiga äppelmuffins


Hej! Igår bakade jag äpple och kanel muffins dom blev jätte goda. Alltså dom smakar som en dröm, dom goda äppelbitarna och den ljuvliga kanelen. Mums! Mamma har lärt mig att dela upp torrt och blött i två skålar och sen blanda allting då blir det jättebra. Om man inte gillar kanel kan man ta kardemumma istället, det blir också jättegott.

När man har rört ihop äpple, kanel och socker blir det kvar som en saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom, då blir dom extra knäckiga! 😉

Här kommer receptet :

16st
Det här behöver du :
2 äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel

4 dl mjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver

125 gram smält smör
2 dl yoghurt el. fil (naturell)
1 ägg
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 


Börja med att skala äpplena. Skär dom i små tärningar. Lägg i en skål och blanda med socker och kanel, låt stå en stund.


Ta fram två skålar. Mät upp dom torra ingredienserna i en skål och de blöta i en annan. Rör ihop alltsammans.

Tillsätt äpplena. Fyll muffinsformar nästa ända upp till kanten och ställ ner i muffinsplåt. Häll över saften från äppel-skålen på muffinsarna. Grädda i 30 min i 175 grader.


Äppelbitar som jag skurit och kryddat med socker och kanel. Om dom får stå en stund blir dom marinerade och det blir lite saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom.  Då blir dom knäckiga och goda!


Jag la till en deciliter mjölk i receptet också men det står inte med här, å de blev 16 st! Jag ritade FÖRE jag bakade, hihi! 😉

18
0