Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème + en tävling!

Alla känner ni nog till Knorr´s färdiga soppor på tetrapack. Knorr utmanar nu till soppduell och här är mitt bidrag till deras pressmaterial i samarbete med tävlingen. Jag sitter dessutom med i juryn för tävlingen, tre finalister skall utses och det är här ni kommer in i bilden. Självklart är ni väl med och tävlar? Tävlingen hittar ni på Knorr´s facebook-sida här >>

För att få lite extra vinstchans lottar jag nu ut en Le Creuset gryta (värde 1800kr) här på Kryddburken i samarbete med Knorr. Själv fick jag också en gryta och nu har ni alltså chansen att få en likadan, färgen kan dock variera.

Stor och liten… Det är alltså den STORA grytan ni kan vinna! 😛
Dom små passar utmärkt att servera soppan i som jag har gjort i detta recept.

FÖR ATT TÄVLA : 
Lämna ditt bästa sopprecept här i kommentarsfältet och tävla om Le Creuset-grytan, samtidigt som du kan delta med ditt recept på Knorr´s egen tävling. Låter väl inte så tokigt va?

  • Skriv ner ditt bästa sopprecept i kommentarsfältet
  • Glöm ej uppge en giltig epostadress
  • Tävling pågår tom.  1:a april

Det här är en rejälare soppa som passar utmärkt en solig vårdag efter en dags arbete i trädgården eller en långpromenad i skogen. Med norrländska influenser av renskav är det en mättande soppa men samtidigt vårlik och fräsch med smak av timjan och citron. Med en extra piff av timjancrèmen passar den även ypperligt i mindre portioner som förrätt till färs och vilträtter.

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème (2 port)

1 förp Knorr skogssvampssoppa
150 gram renskav
Smör till stekning
½ tsk torkad timjan
1 msk pressad citron Salt o peppar

Timjancrème :
3 msk färskost 1 knippe färsk timjan Rivet skal från ½ citron Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till timjancrèmen. Endast bladen av timjan ska användas, inte stjälkarna. Finhacka den och rör ihop med färskost, rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Värm soppa i kastrull, späd eventuellt med lite vatten för tunnare konsistens. Bryn renskaven i het panna med lite smör. Smula ner torkad timjan. Pressa över citronsaften. Salta och peppra.
Lägg upp renskaven i två djupa skålar, häll på svampsoppan och toppa med timjancrèmen. 

En svampsoppa med norrländsk touch!

Inlägg och tävling i samarbete med Knorr

  1. Detta är min bästa soppa, eftersom att den är lättlagad, smakrik och relativt budgetvänlig. Jag, som student, brukar passa på att laga den när jag kommer över billiga, färska champinjoner i mataffären. Resterande ingredienser finns i regel i mitt basförråd! Jag kallar den rätt och slätt för Evas champinjonsoppa.

    Receptet avser 4-5 portioner

    2 liter färska champinjoner, skivade
    3 gula lökar, hackade
    3 vitlöksklyftor, hackade
    4 dl mjölk
    2,5 dl grädde
    3 dl vitt vin
    vatten efter behov
    3 msk soja
    2 msk vitvinsvinäger
    2 msk ostronsås
    2 msk olivolja
    2 tärningar svampbuljong
    4 msk tomatpuré
    1 msk smör

    3 msk fryst eller färsk, hackad persilja
    salt
    svartpeppar
    maizenamjöl
    créme fraiche

    Förväll svampen i en stekpanna och ös sedan över den till en gryta.

    Stek löken i smör och rör ner den tillsammans med svampen.

    Slå på mjölk, olivolja och vatten så att svamp och lök täcks av vätska. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.

    Tillsätt resterande vätskor och smaksättare. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter.

    Om du vill ha en tjockare konsistens, tillsätt någon matsked maizena. Använd med fördel en tesil för att undvika för att mjölet klumpar sig. Låt soppan sjuda ytterligare några minuter.

    Smaka av med salt, peppar och persilja.

    Servera med en klick créme fraiche toppad med persilja.

  2. Ella skriver:

    En ljuvligt god, krämig och miljövänlig soppa

    4 portioner

    2 gula lökar
    4 vitlöksklyftor
    1 röd chili
    2 msk ingefära
    1 msk kardemummakärnor, lätt mortlade
    1 msk gurkmeja
    2 kanelstänger
    3 msk olivolja
    1 förpackning passerade tomater
    1 burk kokosmjölk Eldorado
    2 grönsaksbuljontärningar
    2 dl röda linser
    1 dl gula linser
    200 g färsk spenat

    Låt linserna ligga i blöt ett par timmar. Hacka lök, vitlök, chili och ingefära, låt allt svettas i olivoljan. Tillsätt gurkmejan, kardemummakärnor och kanelstängerna. Låt svettas en kort stund. Tillsätt de passerade tomaterna och kokosmjölken. Koka upp. Mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt linserna och låt dessa koka 20-30 minuter, till de blivit mjuka. Eventuellt kan du behöva tillsätta någon deciliter vatten eftersom linserna sväller efter hand. Riv spenatbladen och lägg i soppan. Njut soppan som den är eller tillsammans med ett Libabröd som du doppar.

    En underbar soppa som både är miljövänlig och råder husmorsbot på förkylningar =)

  3. Här kommer en god och lättlagad köttfärssoppa som blivit mångas favorit!

    Receptet är för 4 personer.

    300 g nötfärs
    1 gul lök, finhackad
    1 vitlöksklyfta, hackad eller pressad
    Olivolja eller smör till stekning
    3-4 potatisar, skalade och delade i små tärningar
    1 paprika, tärnad
    3 msk tomatpure
    1 dl grädda (såklart godast med vispgrääde, men matlagningsgrädde fungerar också bra)
    6 dl standardmjölk
    1 msk Knorrs kalvbuljong, flytande eller en tärning köttbuljong
    1 tsk torkad oregano
    salt och peppar

    Till servering
    thaisås
    gräddfil/creme fraiche
    färsk oregano för garnering

    Fräs köttfärs, lök och vitlök.
    Tilsätt potatis och paprika och fräs ytterligare någon minut

    Häll över i tjockbotnnad kastrull och tillsätt mjölk, grädda, buljong och kryddor. Låt koka ca 15 min.

    Garnera med gräddfil, färsk oregano och lät gästerna smaksätta med thaisås. Vi serverar såklart soppan i våra små Le Creuset skålar. 🙂

  4. Jag är inte särskilt förtjust i soppor, beror nog mest på att jag tvingats till flytande diet i flera veckors tid två gånger i mitt liv. Man hinner bli rejält trött på soppor till slut!

    Men en riktigt varm sommar är det gott med en svalkande gazpacho. Snabbt och lätt i värmen och då det inte behöver kokas något kan man alltid servera den i den snygga Le Creuset-grytan istället! Hoppas jag vinner en… 🙂

    Gazpacho
    8 personer
    6 mogna kvisttomater
    2 skalade gurkor
    1 röd paprika
    1 grön paprika
    1 gul paprika
    2 schalottenlökar
    2 vitlöksklyftor
    4 skivor vitt färskt bröd
    3 dl tomatjuice
    2 msk rödvinsvinäger
    1/2 dl (oliv)olja
    1/2 dl färsk basilika och/el bladpersilja
    salt och peppar
    1 msk citronsaft
    svartpeppar
    socker (kan uteslutas)

    Skär ner nästan alla grönsaker i grova bitar och lägg dem i en bunke. Det är gott att spara en del av paprikan, gurkan och tomaterna och hacka smått och strö över soppan som garnering, även lite mer tuggmotstånd!

    Skär löken och vitlöken i tunna skivor och blanda dem med grönsakerna. Smula ner brödet i bunken och häll på tomatjuice, rödvinsvinäger och olivolja.

    Tillsätt basilika (och el bladpersilja), men spara lite till garneringen, och smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Låt det hela marineras i 1 1/2-2 timmar.

    Mixa soppan så slät som möjligt och smaksätt vid behov med mer salt, svartpeppar och eventuellt en gnutta socker. Servera gazpachon kall, gärna med vitlöksbröd och skaldjur till (om man nu gillar skaldjur).

  5. SOM jag drömmer om en Le Creuset-gryta! Jag vet inte hur många år jag besökt köksaffärer och suktat över de fina grytorna. En riktigt bra, tjock, emaljerad botten är helt oslagbar när man ska laga soppor och grytor. Problemet är att Le Creusetgrytan är för dyr för att rymmas i min budget.

    Jag skulle bli fullständigt överlyckling om jag vann en gryta. Jag är helt säker på att den skulle användas många, många gånger under hela livet.

    Jag älskar soppor och har ägnat den senaste tiden till att komma på vilka som verkligen är de absolut godaste. Bidraget blir ”Skummig majssoppa medbacon quesadillas”.

    http://frkdill.blogspot.se/2012/01/skummig-majssoppa-med-baconquesadillas.html

    För många år sedan blev jag bjuden på en majssoppa som var så otroligt god. Mustig smak där majsens sötma balanserades väl och soppan hade en härligt skummig konsistens. Sedan dess har jag experimenterat och kommet fram till ett eget recept. Majs är en smart bas till en soppa eftersom man alltid kan ha det på lut i frysen. Tillbehör till soppor är viktiga. Majssoppan serverar jag helst med baconquesadillas.

    Skummig majssoppa med baconquesadillas, 2 port

    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1 selleristjälk
    1 msk neutral rapsolja
    3 dl frysta majskorn
    5 dl kycklingbuljong (vatten+fondkoncentrat från flaska)
    2 msk färdig tacosås, eller några hackade inlagda jalapenos
    1 dl grädde
    salt och peppar
    1 dl lättmjölk
    färsk koriander, tacokrydda och några sparade majskorn att toppa med

    4 tortillabröd
    2 msk smör
    2,5 dl riven lagrad ost
    1/2 paket bacon
    1/4 purjolök
    Santa Marias chipotlepasta efter smak (den är stark, men jag vill ha ett par msk)

    Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka selleri. Fräs i olja i en kastrull utan att det tar färg. Häll på kycklingbuljongen och koka tills löken är mjuk, ca 10 minuter. Häll i majskornen, tacosåsen eller jalapenon och låt allt bli varmt. Mixa soppan ordentligt med stavmixer. Om man vill ha en slätare soppa, pressar man soppbasen genom en trådsil så att majsskalen kan tas bort. Häll i grädde, koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

    Knaperstek bacon. Bred tortillabröden med smör och sedan chipotlepasta. Skiva purjon fint. Fördela ost, purjo och bacon över tortillabröden och lägg ihop två och två. Stek på hög värme i en torr stekpanna så att osten smälter och bröden får fin färg. Klipp i trekanter.

    Mixa sopppa just innan servering. För extra skum värmer man lite lättmjölk och vispa den skummig. Toppa soppan med mjölkskum, majskorn, färsk koriander och lite tacokrydda. Servera tortillatrekanterna till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..