Falukorven den bästa är!

Visste du att falukorven har hela 967 000 träffar på google, och fläskfilé bara 629 000, för att inte tala om köttfärssås på bara 141 000 träffar! Världens, längsta falukorv är 82,6 meter. Originalet, den äkta falukorven framställdes i Falun av Melker & hans far Anders Olsson i slutet på 1800-talet. Företagen finns kvar än idag i fjärde generationen. Falukorven namnskyddades 1973, vilket betyder att falukorv får inte heta falukorv om den inte innehåller specifikt det en äkta falukorv ska göra, bla minst 40% kött. Det finns bara ett original falukorv och det är Melkers! 😛

Ikväll blev det ugnsbakad falukorv här hemma, något som alla gillar och som är extra gott med hemmagjort potatismos till. Ren och skär lyxmiddag en lördagkväll för ”familjen sjukling”. Så nu förgyller jag er med ytterliggare en träff av 967 000 på just falukorv! 😛

Jag gör som jag brukar när de går av bara farten och jag inte orkar experimenterar… Då smörjer jag ett ugnsfast fat med lite smör. Fram med falukorven och skär snitt nästan ända ner med ca 1cm mellanrum, det är inte så noga. Ner med korven i formen. Salta lite ovanpå. Skiva ost och tryck ner mellan korvskivorna lite här och där. Ringla över Johnny´s sötstarka senap och ketchup. Klicka på bostongurka, lite här och där. Skvätt ner nån tesked köttfond i botten på formen och en 3:a grädde. Skjuts in i ugnen i 25-30 min 200 grader. Knaprigt ska de bli!

Servera med hemmagjort potatismos; 
Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward
Stöt potatisen med rotfruktsstöt
Ljumma mjölk i micron och slå på
Tillsätt en klick smör – äkta smör!
Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten
Och en gnutta socker för guds skull!
Vispa nu moset slätt med ballongvisp
Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.
Så gör jag, å det blir alltid lika gott!

Hur gör du din godaste falukorv i ugn?  

En stor ring falukorv kan man dela på mitten och sedan lägga som två små ringar, då går det lättare att sära på skivorna man skurit.

Vispa potatismoset slätt med ballongvisp, men inte för länge, då gör stärkelsen att det blir ”klistrigt”. Vispa med rejäla ”stampande” tag ner mot grytans botten.

Sådärja!

Falukorv, när den är som godast. 😛

 1. Marie skriver:

  Så här fyller jag falukorven mellan skivorna det blir också jättegott.
  Ostskiva, äppleskiva, lökring, lite brieost,senap, ketchup samt lite oregano, svartpeppar och en nypa salt.

  Potatismos med grädde,smör, salt och svartpeppar. Ett par ordentliga tag med elvisp gör att det blir luftigt och perfekt.

 2. Jag använder creme fraiche i stället för mjölk när jag gör mos. Blir väldigt gott.

 3. Mats skriver:

  Gött! Själv kör jag elvisp när jag gör mos, det är lite modernt men sån är jag. 🙂

 4. När jag var liten gjorde mamma falukorv i ugn precis som du i det här receptet! Möjligtvis att bostongurkan serverades bredvid istället. Tomatskivor blandat med osten ibland.

  Blir påmind om ett annat recept som mamma varierade med: tjocka grillkorvar som skars itu och finhackad lök blandat med ketchup som fyllning. Förmodligen ingen ostgratinering eftersom min mamma inte tycker om knaprig ost (konstig person! :)) men grädde i formen innan den åkte in i ugnen. Dessa två korvrätter serverades nästan alltid med potatismos, hemmagjort såklart, jag hade vägrat äta pulvermos. Tror nog inte att någon annan i familjen hade varit lika kinkig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..