Rostbiff med rotfruktsgratäng, gurka & fetaostsallad

Tusen tack alla ni för era glädjerop angående samarbetet med muurikka både här på kryddburken, facebook och i mailboxen, det värmer verkligen en norrlandssjäl som mig!! 😛

Här kommer vår middag från igår när kära maken kom hem efter en liten tripp till Ystad. Upp i ottan och iväg 4 timmar dit och 4 timmar hem… (bilaffärer of course) Det är hektiskt att leva som bilhandlare men nu tror jag vi är på rätt väg, den som väntar får se! 😉

Iallafall hade Joline och jag förberett middagen med kallskuren rostbiff, en krämig rotfruktsgratäng och en sallad som Joline gjort med gurka, fetaost, rödlök och en vinegrette, hur gott som helst. Jag tycker ibland det är extra gott med just kallskuret till en varm gratäng, antingen rostbiff eller tjälknöl, eller varför inte kalla kycklingklubbor.

Idag däremot har vi haft halva släkten här på ön samlad runt bordet med en värmande bouef bourgiginon och hemmagjort potatismos med persilja! Värmande köttgrytor är precis vad som behövs nu! Solen skiner och det mesta av snön har smält bort, men termometern har legat runt nollan hela dan så även att man verkligen känt för att gå ut i T-shirt och luta sig mot husväggen och lapa lite sol så har det varit på tok för kallt, särskilt med våra kyliga vindar här! Men vackert är det och våren gör sig mer och mer påmind med snödroppar, krokusar som tittar upp och solgula vintergäck! 😛

Men har det inte varit en kort vinter ändå?? Eller kommer det ett bakslag tro?

Rotfruktsgratängen gör jag med potatis, morot, palsternacka, vitlök, parmesan, massa vitpeppar och grädde!

Rostbiffen 
Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff. Putsa den från hinnor & gnid in hela biten med rejält av salt & svartpeppar! Lägg i ugnsfast form & stick in en kötttermomter. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 63-65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, men ju lägre innertemperatur desto mer rosa/rödare kött… När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Använd med fördel en skärmaskin om du ska skiva köttet riktigt tunt.

Lägg upp tunna skivor lite slarvigt på ett fat, strö över rostad lök och dekorera med timjan och tomater!

6 port 
Rotfruktsgratäng

4 medelstora potatisar
3 morötter
3 palsternackor
3 finrivna vitlöksklyftor
salt & malen vitpeppar
3 dl parmesanost
5 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Skala och skölj rotfrukterna. Torka dom torra i en kökshandduk. Skär allt i tunna skivor. Blanda ner allt i smord, ugnsfast form. Salta & peppra och vänd runt ordentligt. Riv över parmesanosten och slå på grädden. Gratinera i ugn 200 grader ca 50 min.

Joline har en favorit när hon gör sallad och det är denna vågiga kniv som skär räfflade grönsaker. Perfekt till just gurka (saltgurka också förstås) men även till potatis om man vill fritera egna pommes. Till rädisor, morotsslantar mm. En kul grej i köket, speciellt för dom små! 😉
(Den vågiga kniven (finns i flera färgglada färger) hittar ni på ninasmat.se där du som läsare på Kryddburken även erhåller 10% rabatt vid beställning, uppge bara koden Kryddburken”.)  

Jolines gurka & fetaostsallad med skivad rödlök och en vinegrette.
Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.

 

 1. Klart vi bjuder på kaffe om ni dyker upp, hojta allt ni kan så hoppas vi att vi är på plats!
  Välkomna!

 2. Camilla!
  Roligt att höra, tack snälla för respons, sånt gillas alltid!

  Christin!
  Jag är faktiskt benägen att hålla med ändå! 😉

  Madelene!
  Ja, absolut! Vass är den också men den ska ju inte ”skäras” med som en vanlig kniv ”fram o tillbaka” eller ”gungande” rörelse utan den ska skäras med rakt uppifrån och rakt ner, lite teknik innan man kommer på de innan man vant sig!
  /Linda

 3. vilken häftig vågig kniv! är den användbar? 🙂

 4. Rotfruktsgratäng, vad gott det lät!

  Hoppas INTE på vinterbakslag, har haft min fjällenvecka precis, och nu känner jag hur nöjd jag är på vintern… Våren, here we come:-)

 5. Camilla skriver:

  Rotfruktsgratängen lät toppengod, den måste jag nog testa nästa helg när vi ska ha gäster.

  Idag hade jag tagit upp en hjortytterfilé från frysen som jag testade att köra i låg ugnstemperatur. Jag brynte den runt om först och det har jag inte sett om du brukar göra eller inte. Den blev i vilket fall som helst himmelskt god och smälte i munnen. Tack för tipset!

  Ha en bra vecka! Kram från Åtvidaberg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..