Plankstek med ryggbiff & fläskfilé

Lördag och helg och humöret är på topp! Solen skiner och här hemma vankas det tjejdisco med övernattning  för Joline och hennes kompisar! Guuud va vi ska dansa och slå klackarna i taket!! Eller ABSOLUT inte!! Vi är strängt portade från Jolines rum och får inte vara pinsamma föräldrar ikväll! Hehe… 😉

Självklart ska ni få lite festliga recept från discot, bland annat ”regnbågs-is-monster-glass” och hallonswiss! Varmkorv med bröd och tillbehör blir det också sen ska dom ju orka dansa med så det blir nog alldeles tillräckligt! Melodifestivalen är det ju ikväll med, tror jag måste kika lite grann i alla fall, nu när jag ändå såg första delfinalen!

Igårkväll däremot åt vi plankstek! Tänk att man så lätt glömmer bort dom där plankorna underskuffade i nåt skafferi! Det är ju så enkelt och extra festligt till fredagsmys eller helg! Vilken planka gillar ni bäst?? Det går ju liksom att variera med precis vad som helst egentligen, fisk, kyckling och kött osv… Allra godast tycker jag nog att köttplankan är med ryggbiff och fläskfilé!

4 planstek
Det här behöver du :
4-6 portioner potatismos
2 stora tomater + riven parmesan
2 knippe grön sparris
120 gram bacon
4 skivor ryggbiff
6-8 skivor fläskfilé
Bearnaisesås
Bladpersilja

GÖR SÅHÄR : 
Bränn in plankorna före användning om dom är nya. Jag köpte mig två nya igår så vi skulle ha 4st, dom förra jag hade är nog i ask tror jag, de nya jag köpte blev i ek. Otroligt vilken skillnad på färg de blir på dom plankorna, mycket mörkare och djupare färg! Jag brukar smörja in dom rejält med vanlig rapsolja och sen in i ugnen på 200 grader tills dom är ”torra”, ca 30 min, och sen låta dom stå kvar och svalna när jag stängt av ugnen. Torkar dom snabbt kan du behöva ta ut dom och olja in mer en gång eller två. Sen är dom redo!

Duchessmoset gör jag av vanligt potatismos men tillsätter två extra äggulor och ingen mjölk! Smör, salt, vitpeppar och lite muskot! Jag ser till att göra moset nån timme i förväg så det hinner svalna av innan jag spritsar ut det. Sen kör jag plankorna med _bara_ moset ca 10 min innan jag lägger på resten, just för att jag få rejält med färg på topparna, sen vill jag inte ha plankorna inne mer än köttet kräver.

Baconlindad sparris, inga konstigheter. Förkoka dom nån minut i saltat vatten och sen linda om bacon ett par varv.

Tomaterna skär jag ut som ”stjärnor” och river över parmesanost.

Ryggbiff och fläskfilé bryner jag lätt i stekpannan, saltar och pepprar sen får dom gå färdigt i ugnen på plankorna.

Bearnaisesåsen är Lohmanders, (orkade inte göra hemmagjord) tycker den är god till plankstek, kall och krämig till den heta plankan!

En liten kvist bladpersilja som garnityr! That´s it! 😉 Festligt och så vansinnigt gott!!

Förgräddat mos, sen på med tomat, kött, sparris!

Ryggbiff och fläskfilé, sååå gott på planka med olika kött!

Sådär, då var dom klara!

Brukar ni göra plankstek? Har ni nåt ”favorit-pålägg”??

 1. Här ska det införskaffas plankor, för av någon anledning har det aldrig blivit av :-S Kul med disco! Ska bli spännande när min lille blir så stor. Han är 1,5 år bara nu 🙂 Jag kommer vara en max pinsam förälder skulle jag tro…hehehe 😀

 2. Guuud så gott det ser ut! Jag älskar planka! Jag har två stycken men tror du att jag har använt dem?? Nä! *skäms* Jag ska köpa några till och sen ska jag oxå prova att göra plankstek, banne mig! 🙂
  Hoppas ni hade kul på discot! Trevlig helg! 🙂

 3. Gör väl plankstek en gång i månaden ungefär, eller mos på bräda som Jonathan kallar det =)

  Jag vill helst ha ryggbiff eller entrecôte på min planka, gärna från älg. Till Jonathan brukar vi ta våra små bakpotatisplankor, vända dem uppepåner (som Jonathan säger) och spritsa moset på, sen får han stekta köttbullar i mitten.

  Lohmanders bearnaisesås är ett måste till plankan likaså färska stekta skivade champinjoner.

 4. Förr, alltså på slutet av 70-talet eller så var det standard när vi gick ut och åt. I Tyskland är denna rätt/detta tillagningsätt helt obekannt! Hade glömt bort det lite men fick ett ryck i höstas efter att jag sett det här och googlade efter plankstek – gjorde sen ”misstaget” att välja ”visa bilder”… Jag var helsåld, den ena bilden godare än den andra 😉 Efter jul köpte jag 2 ekplankor på nätet (det finns en shop här i Tyskland) och har testat dom en gång. Den klassiska varianten som här, men bara med en sorts kött. Var osäker om bean, men tog en del på köttet i ugnen och resten fick svalna, helt kall är inte min smak.

  @Linda
  Hur spritsar du potatismoset? Tycker det är något kladdigt…

 5. Härligt med plankstek! Det kan jag bli riktigt sugen på ibland! Vi har inga plankor själva. Däremot köpte vi plankor till brorsan och hans fru förra året när de fyllde år. Dessutom köpte vi alla ingredienserna också. Överlyckliga fick de laga födelsedagsmiddagen – en oxfiléplanka!

 6. Nu när jag läser min kommentar igen så vill jag gärna förtydliga att jag inte tycker Lindas mos är kladdigt spritsat utan att jag tycker det är ett kladdgöra 😉

 7. Hej!
  Det ser verkligen supergott ut.
  Vart har du köpt plankorna? Jag tycker att det är svårt att hitta ”rejäla” plankor. Dom jag har hittat har varit väldigt tunna så därför har det inte blivit något köp.
  Mvh Elisabet

 8. Kajomida!
  Jag tycker det är himla fiffigt att göra själva moset dagen innan eller iaf ett par timmar innan så det är helt kallt! Sen fyller jag bara en spritspåse med tyll och spritsar! Inget kladd alls! 😉

  Lotta!
  Kantarellsås ja, gud så gott! Jag är lite insnöad på just bearnaisesås, måste nog ”såsa” om lite ibland! Ser att du har västerbottensost i moset också, så det köper jag rakt av det också! 🙂

  Bettan!
  Plankorna är köpa på ÖNSKA (kedjan), 2 st för 299 i ek.+ tillhörande korkunderlägg. Dessa är jag väldigt nöjd med och dom är rejäla och tjocka och fick mörk fin färg efter bränning!
  /Linda

 9. Jag vill inte vara utan bea på plankan men jag har gärna smörstekta kantareller som tillbehör. Minimajskolvar är gott på också, de får gärna gå med i ugnen så de får lite färg. Nu var det länge sedan sist så det får nog bli plankstek till nästa helg. Idag ska jag göra helstekt fläskfilé med hasselbackspotatis och kantarellsås. Inte så tokigt det heller…

 10. Här hemma görs plankstek både nu och då. Ungdomarna i familjen frågar ofta om vi inte kan göra plankstek. Vi använder oxå Lomanders bea. Jag lägger på allt på plankan (inkl bea) och sen in i ugnen. Lomanders flyter inte ut under gräddningen. Får nog bli en plankstekskväll framöver igen, mums!

 11. Planka är härlig mat!
  Vi brukar göra plankstek ganska ofta på fredag eller lördagkvällar. Jag brukar försteka den baconlindade sparrisen lite snabbt innan den läggs på plankan. Köttet steks vid sidan om för att det är lättare att få det som vi vill ha då. Vi använder oss av samma sås, alternativt att vi köper riktigt god bearnaise hos lokala kötthandlaren.

 12. Ser underbart gott ut! Jag har sökt runt flera gånger nu senaste veckorna efter plankor men har fått svar i var och varenda affär att dom tog slut i julas! Så de verkar ha blivit riktigt poppis 🙂

 13. jag har en mer allmän fråga. i vissa av dina recept skriver du att det behövs 2dl grädde men sen i anvisningarna hänvisar du till mjölk. vilket ska man ha? grädde eller mjölk? och är det sen matlagningsgrädde eller vispgrädde? tack för alla recept

 14. Jag skickade efter plankbrädor från clas olsson 229:00 för två med korkunderlägg,de var i ek.
  Jag ska prova på att göra i helgen hoppas det blir bra:)

 15. Jag är super nöjd det blev hur gott som helst.
  Det kommer att bli flera gånger jag gör detta.
  Något jag kan rekomendera 🙂
  Ha de gott
  Mvh
  sussi

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..