Pitepalt, potatispalt, eller bara palt!!

Igår kokade jag palt hemma! Fy tusan va gott de är, och har man inte kokat palt på länge och liksom gått o funderat och blivit sugen då släpper ju inte det suget om man inte vidtar åtgärd helt enkelt! 😛

Så igår efter en dag i pulkabacken, när vi kommit hem med isfrusna tår och rosiga kinder så kunde jag bara inte låta bli!! Inget smakar så gott som nykokt palt med salt fläsk, smör och lingonsylt och självklart iskall mjölk till! Och bieffekten av paltmiddagen blev därmed en lat söndagkväll i soffan…

Paltrecept är lite som en helig skrift! Alla hushåll i norrland gör på sitt sätt och kallar också sitt sätt för den äkta palten, eller pitepalten! Det receptet jag visar här utgår jag alltid ifrån, men jag måttar sällan utan går lite på känsla och det brukar lite vansinnigt gott hur som haver!

Palt är tacksamt att tillaga, det är inte exakta decilitrar hit och dit, eller exakt vikt på potatisen etc. Den är också tacksam när den kokas. Skulle gästerna dra ut på tiden så kan dom faktiskt ligga kvar i grytan 10-15 min extra utan att det gör ett dugg!

Det är min farmor Eva-Maj förstås som ligger bakom receptet. En del använder kornmjöl också, men inte här. 2 ägg ska de va i smeten, men ibland ”glömmer” jag dom (förlåt farmor) men det är faktiskt helt okej utan, palten blir god ändå! Farmor säger att detta recept är ”Västerbottenspalt” så nu vet ni de! 😉

Saltet däremot tycker jag är viktigt. Både smeten och kokvattnet ska saltas rejält, annars får man ta extra salt vid bordet!

(12 stora paltar)
Det här behöver du :
16-18st medlestora potatisar (mjölig sort)
ca 8 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk salt
600g rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50-60 min. Servera med lingonsylt och smör.

TIPS!
Häll inte ut kokvattnet, det kan du baka riktigt goda limpor på. Vill du inte baka de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaskor och frys in, sen är det bara att ta fram 1 liter till degspad vid senare tillfälle!

DAGEN EFTER!
Dagen efter kan du tärna upp den kalla palten och steka i stekpanna med lite extra stekt fläsk vid sidan om. Eller häll ner en skvätt gräddmjölk i stekpannan och du får en härligt stuvad palt!

Nykokt palt, precis upptagen ur grytan… 😛

Limpor på paltspad >>

Stuvad palt >>

 1. Anna….vad är ”äkta palt”? Jag har bott i Norrbotten hela mitt 70åriga liv å har aldrig använt annat än vetemjöl…å jag vet ingen här som använder nåt annat mjöl…å vi gör äkta palt‼️
  Å till Helena….du ska snabbt arbeta in så mycket mjöl som potatisen tar emot å sen räcker det, smeten blir ganska snabbt lös, men sätt inte mer mjöl! Smeten är ju ganska lös….men forma till bollar å snabbt ner i kokande batten!!!

 2. Låter väldigt konstigt Helena, detta recept har jag nog gjort femtio gånger, om de räcker! Har man en vattnig potatis så behövs såklart mer mjöl inte inte de dubbla… Kan tyvärr inte säga vad som gått fel i ditt fall, jag förstår ingenting!
  /Linda

 3. Det går ju inte!! Smeten är bara lös trots att jag blandat i säkert 16 dl vetemjöl vid det här laget. Bara kladdig och lös. Har kämpat med det här i över 1,5 timme redan och nu har familjen beställt pizza. Jag ska aldrig mer prova göra palt.

 4. Martina!
  😉 Ibland så…

  Camilla Bengtsson!
  Nej, fläsket ska inte brynas, utan precis som det är; bara rimmat! Bryner inte till kroppkakor heller! 😉 Men man KAN göra det om man vill, dock tycker jag fläsket ger absolut godast smak till palten om den är enbart rå/rimmad!

  Linda Johansson!
  Lägg kryddpepparn i blöt ett par timmar och sedan mortla eller kör i mixer, sen blandar du i den i degen istället för i fläsket! Blri lite ”mildare” för magen då! Å så lite dofilus före och efter maten!

  Anna!
  Jo, det är variationer så de räcker o blir över. Kroppkakor, småländska som öländska som sydländska eller norrländska är alla olika! I öländska kroppkakor ingår däremot kokt/pressad potatis.
  Men jag lovar lovar dig skillnaden palt/kroppkaka är enorm! Du ska då prova tycker jag!

  Hanna!
  Det är vansinnigt gott, och enkelt så PROVA!! 🙂

  Sotarlena!
  Aldrig hört talas om? Stryckselepalten?

  Emmy!
  Just under skördefesten är det många kroppkaketält här o var med hemkokta kroppkakor, vill man ha med sig hem så ska man nästan ALLTID ha med sig ett eget kärl, gryta med lock eller annan låda att frakta i! Då kan du köpa lite varstans och plocka med dig hem!

  Efter brofästet vid färjestaden har du Arontorps kroppkakor, dom säljer både till servering och avhämtning och är väldigt goda! Längre norrut har du Eva´s kroppkakor en bit ovanför Köpingsvik, endast för avhämtning eller sommartid servering utomhus! (Ett plus är att i förväg ringa och förbeställa så är du säker på att det inte är slut) Alla ställen man hämtar på är tacksamma om man har eget kärl för kroppkakorna, så det är mitt tips! Arontorp & Eva´s är de jag tycker håller högsta kvalité! Lycka till nästa gång!

  Anette!
  Jag är född o uppvuxen i norrland så blodpalt har jag ätit i mina dar! Det är dock inte de godaste som finns tycker jag, föredrar ren potatispalt!
  /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..