Pitepalt, potatispalt, eller bara palt!!

Igår kokade jag palt hemma! Fy tusan va gott de är, och har man inte kokat palt på länge och liksom gått o funderat och blivit sugen då släpper ju inte det suget om man inte vidtar åtgärd helt enkelt! 😛

Så igår efter en dag i pulkabacken, när vi kommit hem med isfrusna tår och rosiga kinder så kunde jag bara inte låta bli!! Inget smakar så gott som nykokt palt med salt fläsk, smör och lingonsylt och självklart iskall mjölk till! Och bieffekten av paltmiddagen blev därmed en lat söndagkväll i soffan…

Paltrecept är lite som en helig skrift! Alla hushåll i norrland gör på sitt sätt och kallar också sitt sätt för den äkta palten, eller pitepalten! Det receptet jag visar här utgår jag alltid ifrån, men jag måttar sällan utan går lite på känsla och det brukar lite vansinnigt gott hur som haver!

Palt är tacksamt att tillaga, det är inte exakta decilitrar hit och dit, eller exakt vikt på potatisen etc. Den är också tacksam när den kokas. Skulle gästerna dra ut på tiden så kan dom faktiskt ligga kvar i grytan 10-15 min extra utan att det gör ett dugg!

Det är min farmor Eva-Maj förstås som ligger bakom receptet. En del använder kornmjöl också, men inte här. 2 ägg ska de va i smeten, men ibland ”glömmer” jag dom (förlåt farmor) men det är faktiskt helt okej utan, palten blir god ändå! Farmor säger att detta recept är ”Västerbottenspalt” så nu vet ni de! 😉

Saltet däremot tycker jag är viktigt. Både smeten och kokvattnet ska saltas rejält, annars får man ta extra salt vid bordet!

(12 stora paltar)
Det här behöver du :
16-18st medlestora potatisar (mjölig sort)
ca 8 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk salt
600g rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50-60 min. Servera med lingonsylt och smör.

TIPS!
Häll inte ut kokvattnet, det kan du baka riktigt goda limpor på. Vill du inte baka de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaskor och frys in, sen är det bara att ta fram 1 liter till degspad vid senare tillfälle!

DAGEN EFTER!
Dagen efter kan du tärna upp den kalla palten och steka i stekpanna med lite extra stekt fläsk vid sidan om. Eller häll ner en skvätt gräddmjölk i stekpannan och du får en härligt stuvad palt!

Nykokt palt, precis upptagen ur grytan… 😛

Limpor på paltspad >>

Stuvad palt >>

 1. Jag älskar ju kryddpeppar. Gör det hemskt mycket om jag lägger till det? Vill prova din ”deg” nämligen. Har hittills bara gjort vanlig kroppkaksdeg på kokt potatis och mjöl. Men nu vill jag vidga mina palt-vyer:-))

 2. Har aldrig ätit kroppkakor eller palt (hm, är inte det samma sak egentligen?!). Men nu måste jag verkligen prova att göra dem efter att ha sett dig hyllat dem flera gånger 🙂
  Går det bra med tärnat bacon i, eller ska det vara fläsk?

 3. Anki!
  Du kan väl prova både och? Krydda fyllningen med kryddpeppar o lök i några paltar, men du måste också äta palten som den SKA smaka! 😉

  Tess!
  Nej, det är stor skillnad även om det är rivna kokta potatisbollar bägge två, men de skiljer sig rejält i tillagning o fyllning. Till kroppkakor vrider man den rivna potatisen nästan torr, och tillsätter kokt, pressad potatis också. Det gör man inte med palt så både smak och konsistens skiljer sig rejält.

  Tärnat bacon går alldeles utmärkt!
  /Linda

 4. @linda
  Jag vet att här är det dina recept som vi läser, men jag kanske får presentera ett tyskt av palt/kroppkakor (som jag precis översatt till svenska åt min syster) som är gudomligt gott och kanske är lite inspiration till dej och andra läsare:

  0,7 kg råa potatisar (mjölig sort)
  0,7 kg oskalad kokt potatis
  3 ägg
  salt och peppar

  250 g fläskfärs
  250 g (grov) leverpastej
  1 liten purjolök
  salt, peppar och mejram
  smör/fett att steka i

  150 g g rökt fläsk
  2 små lökar
  2,5 dl grädde
  muskatnöt, peppar
  evtl. mjöl

  Riv dom råa potatisarna fint, låt vätskan rinna av i ett durkslag, krama ur restvätskan i en diskhandduk. Skala dom kokta potatisarna och riv dom också. Blanda, sen i med 3 ägg och en nypa (krm kanske) vardera av salt och peppar.

  Till fyllningen steks fläskfärsen på rätt hög värme, den skivade purjon och leverpastejen blandas i och får steka med lite kort. Smaka av med salt, peppar och mejram.

  Forma „bollar“ (kroppkakor) av „potatisdegen“, platta till dom och lägg en klick av fyllningen i mitten och gör en „boll“ av det igen. Koka dom i mycket (saltat) vatten, vattnet får bara sjuda efter att dom lagts i!

  Kroppkakorna är färdiga när dom flyter upp och simmar på ytan!

  Fläsksås brukar serveras till:

  Stek det strimlade fläsket ihop med dom hackade lökarna tills löken är genomskinlig, häll på grädden och krydda med peppar och muskatnöt. Red med lite mjöl om det behövs.

 5. Hmm lustigt var inne och kikade efter palt lite tidagre idag men hittade inget recept men nu när det finns ett upplagt så måste jag prova detta! Du måste vara tankeläsare;)

 6. Jag tänkte samla några likasinnade matvänner och ha en riktig palt/kroppkake est. Men ska fläsket i ditt recept bryna något först som till kroppkakorna eller ska det var rått, tärnat fläsk?

  Mysig blogg du har, väldigt inspirerande!

 7. Just igår sade jag till min syster att hon & mamma var tvungna att göra kroppkakor! (Går inte att äta köpta). Det är det enda jag är sugen på nu (har svårt att äta & dricka), trots att min mage efter en operation HATAR kryddpeppar. Men jag vägrar ge upp, jag älskar kroppkakor med massor av nymalen kryddpeppar. Men jag skulle gladeligen ha käkat palt igår! 🙂

 8. men det beror väl på om det är öländska kroppkakor eller vanliga? man behöver inte ha kokt potatis i utan kan använda enbart riven rå potatis. Så för mig verkar inte skillnaden jättestor mellan palt och kroppkakor.

 9. men gott är det ändå, om man lyckas med de vill säga. Det går faktiskt att misslyckas rätt ordentligt, i alla fall med kroppkakor, och då är det inget roligt när man stått och lagt ner jobb på det och det inte blir bra. MEn övning ger färdighet.

 10. Perfekt nu när jag ska göra palt i morron. Måste testa Ditt recept med ”bara” vetemjöl i och ägg i palt?! Jag brukar göra med både vetemjöl och kornmjöl. Du kallar den västerbottenpalt, vet Du hur man gör Stryckselepalten? Skulle vilja veta hur den görs.

 11. Hej Linda!

  Då mina föräldrar har en lägenhet på Öland, så spenderar jag mycket tid på denna underbara ö!
  Jag har dock ett problem som jag tänkte du kanske kunde hjälpa mig med.
  När jag var på Öland under skördefesten, letade jag efter det bästa stället att äta kroppkakor på.. Tanken var att när jag hade hittat den ultimata kroppkakan, så skule jag ju självklart köpa med mig hem och introducera till min sambos släkt här i Skåne.
  Till min förtvivlan hittade jag inte ett enda ställe där man kunde köpa med sig kroppkakor??
  Har du några bra tips?

  Med kära hälsningar från Underbara Skåne

 12. Martina!
  😉 Ibland så…

  Camilla Bengtsson!
  Nej, fläsket ska inte brynas, utan precis som det är; bara rimmat! Bryner inte till kroppkakor heller! 😉 Men man KAN göra det om man vill, dock tycker jag fläsket ger absolut godast smak till palten om den är enbart rå/rimmad!

  Linda Johansson!
  Lägg kryddpepparn i blöt ett par timmar och sedan mortla eller kör i mixer, sen blandar du i den i degen istället för i fläsket! Blri lite ”mildare” för magen då! Å så lite dofilus före och efter maten!

  Anna!
  Jo, det är variationer så de räcker o blir över. Kroppkakor, småländska som öländska som sydländska eller norrländska är alla olika! I öländska kroppkakor ingår däremot kokt/pressad potatis.
  Men jag lovar lovar dig skillnaden palt/kroppkaka är enorm! Du ska då prova tycker jag!

  Hanna!
  Det är vansinnigt gott, och enkelt så PROVA!! 🙂

  Sotarlena!
  Aldrig hört talas om? Stryckselepalten?

  Emmy!
  Just under skördefesten är det många kroppkaketält här o var med hemkokta kroppkakor, vill man ha med sig hem så ska man nästan ALLTID ha med sig ett eget kärl, gryta med lock eller annan låda att frakta i! Då kan du köpa lite varstans och plocka med dig hem!

  Efter brofästet vid färjestaden har du Arontorps kroppkakor, dom säljer både till servering och avhämtning och är väldigt goda! Längre norrut har du Eva´s kroppkakor en bit ovanför Köpingsvik, endast för avhämtning eller sommartid servering utomhus! (Ett plus är att i förväg ringa och förbeställa så är du säker på att det inte är slut) Alla ställen man hämtar på är tacksamma om man har eget kärl för kroppkakorna, så det är mitt tips! Arontorp & Eva´s är de jag tycker håller högsta kvalité! Lycka till nästa gång!

  Anette!
  Jag är född o uppvuxen i norrland så blodpalt har jag ätit i mina dar! Det är dock inte de godaste som finns tycker jag, föredrar ren potatispalt!
  /Linda

 13. Det går ju inte!! Smeten är bara lös trots att jag blandat i säkert 16 dl vetemjöl vid det här laget. Bara kladdig och lös. Har kämpat med det här i över 1,5 timme redan och nu har familjen beställt pizza. Jag ska aldrig mer prova göra palt.

 14. Låter väldigt konstigt Helena, detta recept har jag nog gjort femtio gånger, om de räcker! Har man en vattnig potatis så behövs såklart mer mjöl inte inte de dubbla… Kan tyvärr inte säga vad som gått fel i ditt fall, jag förstår ingenting!
  /Linda

 15. Anna….vad är ”äkta palt”? Jag har bott i Norrbotten hela mitt 70åriga liv å har aldrig använt annat än vetemjöl…å jag vet ingen här som använder nåt annat mjöl…å vi gör äkta palt‼️
  Å till Helena….du ska snabbt arbeta in så mycket mjöl som potatisen tar emot å sen räcker det, smeten blir ganska snabbt lös, men sätt inte mer mjöl! Smeten är ju ganska lös….men forma till bollar å snabbt ner i kokande batten!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..