Fikasugen??

Tänkte fresta med en lite gofika såhär på kvällskvisten om det går för sig? Joline och jag bakade ju bullar i fredags så hon & Nicke skulle ha med sig som lite färdkost till Emmabodas veteran/nostaglimarknad. Wienerkakor gjorde hon också! Och igår bakades det igen! Chokladbollar, bananmuffins och kladdkakemuffins! Sen gjorde hon slag i saken och öppnade ett Café här hemma i köket; ”Nilssons Café” med nybakat, kaffe och saft! Allt fick beställas från en fin meny som sedan serverades till var och en! Jisses vilket storbak, och både mormor Mia och farmor Solveig tyckte caféet var väldigt gott & fint! Ja, nu finns det fikabröd i frysen om nån skulle ha vägarna förbi, den har ekat tom bra länge nu på just sötsaker! 😛

3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
½ dl ströbröd
4 msk vaniljsocker
1 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i stora breda bullformar på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

Jag slog till på en ask STORA bullformar på Mittbrodts för nån vecka sen! Göta-Petter så stora dom va sen då! Men lyxigt värre! 😛

Kanelbullar i vanlig storlek blev det också!

Jolines bananmuffins som hon bakade efter recept ur boken ”Vi bakar och lagar mat”, sen gjorde hon en egen liten tvist med skivad banan i smeten och dom blev verkligen kanongoda och saftiga!

Chokladbollar gjorde hon också, stora som små… 😉


Jolines wienerkakor med drottningsylt!

Och kladdkakemuffins! Ja, nu ska de väl räcka ett tag iallafall!

 1. Annelie!
  Men tack, va gullig du är!

  Saralito!
  Ja, ALLTID!!! 😉 Från att ha legat på en filt på golvet, slamrat med kastruller och klättrat i lådor, och vispat i skålar så är svaret JA! Och det har väl nästan varit ett måste då man ska laga mat också, men det gäller att sysselsätta dom! Att bara få sitta med som du säger i barnstol vid bänken och rota med lite vispar och redskap eller vispa vatten i en skål, skära gurka med leksakskniv, muggar med vatten som ska fyllas osv osv är ju jättekul bara det… Och sen stå på en stol och skölja saker under kranen, bada leksaker eller själv ta ett bad i diskhon! Jo, dom har alltid vart med!! 😉

  Elin!
  Fick ett tips om just ströbröd i fyllningen till kanelbullar, för det har dom nämligen i dom man köper på bensinmackar etc. och dom bara älskar jag! Faktiskt himla gott!

  Jennifer!
  Lite sällskap är ju dock aldrig fel!

  Anna J!
  Helger 13-17, alltid nybakat står det på lappen jag har fått! 😉
  /Linda

 2. Anna J skriver:

  Jaaaa, jag kommer på fika… När har ni öppet? 🙂

  Himla fina kakor och bullar. Vilken duktig tjej du har!

 3. Vad duktiga ni är! Jag bakar med mina katter, dock så har de inte visat några större framsteg direkt! haha 🙂

 4. Alltså!! Hembakade kakor! Hurra! Ja, tack! Jag kommer gärna på fika!

 5. Natalie skriver:

  Haha ser att det var fler som var sugna på wienerkakor, så även jag 🙂 kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..