Kallskuren kycklingfilé med citron, timjan & vitlök

Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; ytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation.

Här har jag marinerat kycklingfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter. På en buffé tycker jag det är lämpligt att visa smaksättningen vid uppläggning, som här då jag valt att dekorera med färsk timjan och citron. Serveras buffén på våren/sommaren är det himla snygg med färsk vitlök också! 😛

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
2 dl rapsolja
3 solo vitlök
2 pressade citroner
1½ msk torkad timjan

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling och marinad i en ugnsfast form. Stör över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt kyckligen kallna innan du skär upp den i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

 1. Sue skriver:

  Ser jättegott u! Vad är det röda bär-liknande att du har dekorerad med?

 2. Sue skriver:

  Det ser jättegott ut. Vad är det röda du har dekorers med?

 3. sussie skriver:

  Min temp visade 70 grader efter ca 25 min. Hade de inne 30 för säkerhets skull. De ser klara ut, har dock inte hunnit smaka än.

  Läste att en sololök motsvarar ca 4 klyftor, så proppade i 10-12 klyftor. Tror dock jag minskar lite till nästa gång

 4. hur länge på ett ungefär ska dom vara inne?! ☺

 5. jessie skriver:

  Detta är helt ljuvligt gott tack för receptet 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..