Söndagsstek dubbelt upp – fläskstek & entrecôte!


Idag blir det stor härlig söndagsmiddag här i Öjkroken! Jag har nu på morgonen skjutsat in två stekar i ugnen, en skinkstek och en fin bit entrecote. Bägge har jag bundit upp med steksnöre och brynt på snabbt på hög värme i stekpannan i smör. Kryddat med salt och nymalen svartpeppar. Ner med stekarna i en ugnsform med höga kanter. Därefter skar jag ner morot, gul lök, röd lök och purjolök och lät det få fräsa på i samma stekpanna i fettet som var kvar. Jag slog på lite buljong och vatten och hällde detta sedan i formen runtom stekarna. I med stektermometer i nötköttet och lägg över ett bakplåtspapper och vik ner runtom köttet. In i ugnen i 80 grader och invänta nötstekens innertemperatur på 63 grader, därefter skinksteken till 68 grader. (ca 4-5 timmar)

Så nu har jag ett par timmars rast innan potatis, tillbehör och sås ska fixas sen ska de bli gott med riktig hederlig söndagsmiddag! 😛

Nu gör vi som vi lärt oss, ni hänger väl på??

En saftig stek vill ha :

 • Stektermometer (Griskött : 68-70 grader, nötkött 63-65 grader) 
 • LÅG ugnstemperatur (80 grader)
 • LÅNG stektid

Jag kör en checklista för säkerhets skull :

 • Steksnöre är BRA! Bind upp steken för en jämnare form och därmed jämnare tillagning. Ta ut köttet ur kylen minst 45 min före så det inte är iskallt när du lägger det i stekpannan.
 • Bryn köttet på hög värme i stekpanna. Krydda med salt, peppar! Lägg i en form, inte för stor.
  Tillsätt därefter lök, morötter, purjo, selleri, palsternacka, tomat etc etc… Ta vad du har hemma, annars räcker det gott o väl med salt och peppar.
 • Stektermometer. Stick i köttets tjockaste del.
  Här kör jag ju både gris och nöt samtidigt på 80 graders ugnsvärme och nötsteken vill jag ha något lägre innertemp på än grissteken så då sätter jag termometern i nötsteken och låter tiden i ugnen gå tills termometern visar 63-65 grader. Därefter tar jag ut nötsteken, slår den i folié så den får vila och värmeutjämna. Sen sticker jag in stektermometern i fläsksteken som jag vill ha upp till 68-70 graders innertemp och gör samma sak med den när den är klar! Låt stekarna VILA inslagna i alu.folié minst 30-40 min. Jätteviktigt för att värmen ska utjämnas och köttet ”slappna av” och bli mört! Tunna skivor av stek behöver inte vara tokvarma när de serveras. Går faktiskt bra med kallt kött också. Rykande nykokt potatis och en het bubblande sås räcker gott!
 • Ta vara på skyn, slå inte ut!!
  Sila ner skyn i en kastrull. Koka upp, tillsätt grädde, soya, vinbärsgelé. En redning med maizenamjöl + vatten för att binda samman smakerna tycker jag är viktigt! En sås smakar alltid godare med lite tjockare konsistens än vatten. Smaka av, ALLTID!! Med salt och peppar… Kanske en gnutta socker, mer soya? Mer grädde? Buljong? Såsen är viktig! Missa inte mitt inlägg med ”sås-special” här >>


Servera tunna skivor av söndagsstek med önskade tillbehör; Kokt brysselkål, kokta ärtor, morötter, sugar snaps, inlagd gurka, svartvinbärsgelé etc etc… Och såsen såklart! 😛

Efter ca 5 timmar är det klart och ser ut såhär! Låt stekarna vila i aluminiumfolié ca 40 min innan du skär upp dom. Sila skyn från formen och koka upp en sås.

Här ser ni entrecoten i skivor…

Och skinksteken! Sär bara upp så mycket som går åt under middagen, det som sen blir över av stekarna kan du skära ner i mindre bitar till pytt i panna eller större bitar till köttsoppa! Här blir det se senare alternativet! 😉

 1. Hej! Halkade in här av en slump och nu står fläsksteken i ugnen. Vilken härlig blogg du har, så inspirerande! Tack! Mvh Ingela

 2. Underbart med stek.
  Renee,Svarar efter mina erfarenheter. Jag lagar mycket vilt och har aldrig misslyckats med något kött så länge jag kör på låg temperatur. Räkna med att det tar tid, precis som du skrev, men det är ju väl värt att vänta. Så klart ska du prova med vildsvin.

  Om jag har glömt att ta fram köttet, så fräser jag på en frusen älgstek och kryddar, lägger den sedan i tryckkokaren och låter den stå medans jag fixar annat. Brukar bli toppen, saftigt och gott. (Kollar den så klart med jämna mellanrum)

  Tycker för övrigt att bloggen är underbar 😉

 3. Sara skriver:

  Åh gud så gott!! Det vattnas i munnen ju! Här blir det billiga veckan fram till barnbidraget, falukorv…. 🙁

 4. Renee skriver:

  Hej Linda!!!
  Har läst din blogg nu i över ett år och jag tycker du gör ett jättebra jobb. har provat en del av dina recept och alla har varit lyckade. Men priset var nog när jag i fredags gav mig på att göra vildsvinsstek enligt ditt recept på hjort. Det blev såååå BRA!!! Äntligen lyckades jag med detta kött som jag så många gånger misslyckats med. TACK för ett superbra recept, och hela familjen njöt av middagen, men dock fick vi vänta 6,5 timme på att det skulle bli lkart, men värt att vänta på. Nu undrar jag om jag kan göra ovanstående recept på vildsvin, detta kött blir ju lätt torrt. Fortsätt ge mig fler bra recept. MVH Renee

 5. Cizzi skriver:

  Här blir det också söndagsstek! Har en skinkstek i ugnen som jag tillagar enligt ditt recept på ”En stek, som en slottsstek, och en tjälknöl..”.
  Pressgurkan står och gottar till sig i kylen och så blir det självklart kokt potatis, sås och grönsaker till! Och hemmagjord svartvinbärsgelé icke att förglömma!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..