Le Creuset, min lilla familj i köket…


Jag lovade ju att visa nytillskotten från jultomten i min lilla Le Creuset familj!

Två röda redskapskrus, en avlång ugnsform till köttfärslimpa t ex. Och söta plommonlila glöggmuggar, eller varför inte till sommarens bärpannacotta! Är såååå glad för dom!! Jag som en gång i tiden *viskar* sa att jag aldrig skulle börja samla på Le Creuset för de är aaaaalldeles för dyrt… Men att få presenter och julklappar är ju inte så dyrt! Så jag kan ju fortsätta handla på IKEA då och sen _önska_ mig Le Creuset med gott samvete ju… 😉

Fru Nilssons lilla Le Creuset familia : 

  • Stor hjärtformad pajform (röd)Stor oval skål (röd)2st redskapskrus (röd)Avlång ugnsform (röd)Minigryta med lock (röd)Minigryta med lock (turkos)2st Glöggmuggar (plommonlila)Tillbringare (röd)8st Hjärtanformar med lock (röd)

Jag har alltså bestämt mig för TRE färger; Röd (som synes), just bara för att jag älskar den ”rock a billy-röda” nyansen av röd, plommonlila och turkos! Ska försöka hålla mig till dom tre, tycker de matchar bra ihop! Ja så nu vet ni det alla tills jag fyller år… Om en sisådär 10 månader, men man ska ju va ute i god tid! Eller hur?! 😛

3
5

Wienerschnitzel när den är som bäst, av kalvinnanlår!


Visst var de wienerschnitzel som skulle lagas! Wienerbröd skulle jag aldrig ge mig på o inte det är gott heller! 😉 Wienerkorv självklart! Wienernougat, nä det får vi ta till nästa jul!

Brukar ni laga wienerschnitzel förresten?
Det är riktigt gott, lite pill med paneringen men det är det värt alla gånger. Man kan ju banka och panera i princip vilket kött som helst. Kyckling är gott, likaså skinkschnitzel och tunna skivor av julskinka! Här har jag dock använt mig av kalvkött såsom det ska vara, det är allra godast men ett lite dyrare kött man kanske inte köper till vardags.

De klassiska tillbehören är citron, sardellfiléer och kapris! De två sistnämnda går bort här hemma så vi nöjde oss med citron. Stekt potatis och gröna ärtor ska de vara också! Såsen då? Egentligen behövs väl ingen sås men faktiskt så är en kall remouladsås himla gott till, så ta vad ni själva tycker passar!4 pers


Det här behöver du :  


6-8 skivor kalvkött ca 120 gram/st (stek av innanlår)


ca 3-4 dl vetemjöl


Salt, vitpeppar


3 ägg


ca 4 dl ströbröd el. panko


Smör till stekning

GÖR SÅHÄR : 


Skiva köttet 1 cm tjockt. Banka ut det till ca 4-5 mm. Doppa i mjöl (blanda mjölet med salt & vitpeppar) och se till att hela täcks ordentligt. Skaka av och doppa i de uppvispade äggen. Låt rinna av och doppa sist i ströbröd. Lägg på en skärbräda och låt paneringen torka till lite innan du steker. Stek i rikligt med smör på medelvärme. Håll schnitzlarna varma i ugnen i 100 grader, lägg gärna ett bakplåtspapper över. Servera med citron, sardellfiléer, kapris. Stekt potatis, gröna ärtor och valfri sås.


TIPS! 


Du kan styckfrysa schnitzlarna direkt efter panering, bra att ha till en annan gång!Mjöl, ägg och ströbröd…


Banka ut köttet till ca 4-5 mm, ungefär dubbel storlek.


Doppa i mjölet..


Doppa i ägg…


Och sist av allt, doppa i ströbröd…


Låt paneringen få torka till något innan de steks.


Håll schnitzlarna varma i ugnen i 100 grader med ett bakplåtspapper över.


Dags att servera!


Smaklig schnitzel! 😛

18
2

Omelett med champinjoner


Hej på er! ! Ny vecka och ny energi och vet ni vad…? Jag tog faktiskt ledigt idag hela dan, tyckte jag behövde de efter förra veckans turbofart! Så idag tog vi sovmorgon efter biobesöket, som faktiskt var himla kul! Filmen

(Stig-Helmer Story)

var mysig, söt och lite rolig, första filmen är såklart bäst men den här var absolut inte dålig heller! Barnen gillade den också!

Nu har vi precis ätit en snabb lunch i form av omelett! Ett säkert kort som alltid går hem och som man ofta har ingredienser till hemma också! Dom marinerade champinjoner fräste jag på tillsammans med finhackad schalottenlök och slog sen på 4 ägg o lite grädde! Sååå gott!! Och svampomelett är dessutom min favorit av alla!! Nu ska vi ranta ner till stan och gå på bokhandeln och fixa lite småärenden!

Återkommer lite senare, då blir det wiener********* Vaddå??? 😛

1 omelett
Det här behöver du :
2 dl svamp (marinerade champinjoner)
1 finhackad schalottenlök
4 ägg
½ dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :


Fräs på svampen tillsammans med löken i stekpanna.

 Sänk värmen och slå på äggen och grädden. Låt puttra ihop sakta på låg värme. Picka hål på alla luftbubblor. Vik sen ihop den och vänd upp på en tallrik.


Fräs på den marinerade svampen tillsammans med lök! Slå på ägg och grädde.


Låt puttra på svag värme. Picka sönder luftblåsorna…


Vik ihop och vänd upp på en tallrik och skär lite grönsaker till!


Några varv med pepparkvarnen och flingsalt och lunchen är klar!! 😉

7
3