21st recept – JULGODIS-SPECIAL!!


Lite julgodis har väl ingen dött av? 😉


Här kommer 21st recept ni kan prova, det ena är godare än det andra! Jag har i dagarna tre hållit på med detta inlägg så därav en smula tystnad här på bloggen. En del är gamla goda favoriter och en del är helt nya!

På självaste julafton ska vi träffas hela släkten här på ön i huset där jag växte upp, hemma hos min fd. styvfar! Mamma, mormor, systrar, halvsystrar, barn och barnbarn, farmor & morbror och lite annan släkt på andra håll ska nu åter samlas och det ska bli himla mysigt faktiskt!

Självklart delar vi på arbetet med julmaten och på min lott finns bland annat janssons, köttbullarna, ris a la maltan och julgodiset förstås! Jag kommer att ta med sju sorter; Knäck, mozartkulor, amerikanskt marshmallows & risgodis, tomteluvor i marsipan, rocky road, mandelmassa och pepparkakskulor samt marsipanlimpor med pistage & romrussin! Jag tror de blir bra så, eller vad säger ni! 😛Så, nu får ni lite gott att njuta av och jag publicerar det godaste receptet för i år allra först!

Det amerikanska marshmallows & risgodiset!!! Busenkelt och så vansinnigt gott! Frågor till dessa receptet besvaras i kommentarsfältet, jag har inte riktigt hunnit ikapp mig med mailen ännu så har du en akutfråga, ställ den direkt här! Kram på er och simma lugnt i jul, för de ser knappast ut som vi kommer att få nån snö på julafton!

Amerikanskt marshmallows & risgodis 

Det här behöver du :
75 gram smör
250 gram marshmallows
1 dl salta cashewnötter
3½ dl kokosflingor
6 dl rice crisp

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Sänk till låg värme och rör ner marsmallows tills den smält. Ta kastrullen från plattan och rör ner resten av ingredienserna. Häll ut smeten i en ugnsfast form ca 30*40 cm, platta ut den med lätt fuktade händer. Låt stelna. Skär i bitar.

Mandelmassa & pepparkakskulor

Det här behöver du : 
200 gram mandelmassa
120 gram pepparkakor
ca 50 gram smält choklad

GÖR SÅHÄR : 
Blanda mandelmassa med krossade pepparkakor, rulla till kulor och doppa i smält vit choklad. Låt stelna. Dekorera med klubbpinne och rosett!

Rocky road

Det här behöver du : 
600 gram choklad (här kan du använda bara mörk eller blanda med ljus, eller mjölkchoklad)
2 dl klippta skumtomtar eller marshmallows
2 dl pistagenötter
2 dl salta jordnötter
2 dl dumlegodis
2 dl hackad vit choklad

GÖR SÅHÄR : 


Smält chokladen över vattenbad. Blanda med resten av ingredienserna

(spara lite som du kan strössla ovanpå)

och häll ut i en form ca 25*35cm. Strössla över resten av ingredienserna och tryck till lätt med händerna. Låt stelna, förvara i kylskåp. Skär i bitar.


Cornflakesgodis med choklad 

Det här behöver du : 
50 gram smör
125 gram mörk choklad
3 msk ljus sirap
6 dl cornflakes
½ dl kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Smält smör, choklad och sirap i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner cornflakes och kokos. Klicka ut i formar, låt stelna.

Marsipanlimpa med pistage & rom russin

Det här behöver du :
300 gram marsipan
1 dl russin
1 dl pistagenötter
1 dl hackad vit choklad
½ dl valnötter
1 msk rom

ca 60 gram smält vit choklad + valnötter

GÖR SÅHÄR :
Blanda samman alla ingredienser och forma till två rullar. Pensla med smält vit choklad och dekorera med valnötter ovanpå.

Tomteluvor i marsipan

20 st
Det här behöver du : 

300 gram marsipan
röd & gul hushållsfärg
50 gram vit choklad
kokos

GÖR SÅHÄR :


Blanda marsipanen med röd och gul hushållsfärg så får du en fin julröd färg än om du enbart använder röd som tenderar att bli mörkt cerise istället!  Ta ut 20 st små bollar och rulla dom i handflatan. Forma till tomteluvor. Doppa toppen och luvans botten i vit choklad och sedan i kokosflingor.

Mozartkulor

20 st
Det här behöver du : 
150 gram nougat
200 gram mandelmassa el. Marsipan
120 gram mjölkchoklad
50 gram vit choklad

GÖR SÅHÄR :


Skär nougaten i 20 lika stora tärningar. Skär skivor av mandelmassa direkt från rullen ca 04cm tjocka. Rulla nougaten till kulor och tryck ut mandelmassan lätt med fingrarna till en rund platta och omslut nougatkulan.

Rulla till jämna kulor. Lägg på tallrik så länge. Smält mjölkchoklad, eller annan valfri choklad ochdoppa kulorna i. Smält den vita chokladen och ringla över kulorna. Låt stelna. Lägg upp i skål eller i formar.

Fransk nougat

Det här behöver du : 
5 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
1 krm salt

2 äggvitor

1½ dl blandande nötter (mandel + pistage) 
Rosa hushållsfärg

GÖR SÅHÄR :
Rosta nötterna i het, torr stekpanna. Lägg i handduk och gnid dom mot varann så lossnar överflödigt skal. Hacka grovt.

Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull, gärna med tjock botten. Använd en termometer och koka upp till 130 grader. Undvik att röra, då kristalliseras sockret och du får en mörk färg på nougaten.

Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.När sockerlagen gått upp till 130 grader, ta kastrullen från plattan en minut. Koka sedan upp den igen till 135 grader (går snabbt) och häll den därefter i en fin stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills smeten svalnat något men inte för länge då får du en tjock, smulig deg istället. Rör sist ner nötterna.

Bred ut på oljat bakplåtspapper, klappa ytan med oljade händer och lägg plastfolié över, kavla ut till önskad tjocklek.

Vill du färga hälften av nougaten rosa breder du först ut hälften av den vita och färgar sedan resten med några droppar hushållsfärg innan du breder ut den vid sidan om. Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat helt. Förvara i burk med lock.

Du kan blanda lite maizenamjöl med florsocker (50/50) för att pudra ytan om du ska slå in dom i presentpapper eller bjuda ur skål.

Wienernougat

Det här behöver du :


250 gram nougat


150 gram mjölkchoklad


100 gram flagad mandel

GÖR SÅHÄR :


Rosta den flagade mandeln i stekpanna. Häll upp på en tallrik och låt svalna. Smält nougat i en skål över ett vattenbad. Bryt ner chokladen i nougat och rör tills allt blandat sig till en slät smet. Rör ner mandel och häll upp i en form gjord av bakplåtspapper eller annan form som du klätt med bakplåtspapper. Låt stelna, skär sedan i lagom stora bitar.

Knäckklubbor

10 st Knäckklubbor


Det här behöver du :


Recept på knäck


Smörpapper klippt i bitar 15*15cm


Träpinnar

GÖR SÅHÄR :


Forma smörpapperna till strutar. Fäst med tejp. Ställ i en bunke med socker så står dom stadigt. Fyll formarna strutarna till hälften, det ska gå att ”vira ihop” pappret högst upp. Tryck ner en pinne i varje strut. Låt svalna något. Vira ihop och knyt med julsnöre o klistra på en tomte! 

Knäcksmet


Det här behöver du :


1 dl strösocker


1 dl vispgrädde


1 dl ljus sirap


1/4 dl finhackad sötmandel

GÖR SÅHÄR :


Blanda socker, grädde & sirap i en tjockbottnad kastrull. (Recepetet är enkelt att komma ihåg, 1+1+1) Låt koka upp, rör om med träslev så allt blandar sig. Låt sedan knäcken småkoka på låg värme (2:an på plattan) utan att röra om! Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov. Fyll ett glas med kallt vatten, ta en tesked av knäcksmeten och slå i vattenglaset! Ta upp knäcken från botten! Kan du forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte koka en stund till och gör om kulprovet. Alternativt använder du en termometer, knäcken till klubbor är klar när den visar ca 130-135 grader. Tillsätt sedan mandeln i smeten och ta bort från spisen!

Trillingnöt 

´

Det här behöver du :


200 gram smält choklad (jag använde Cloetta Tarragona pistage)


150 gram nötkärnor

GÖR SÅHÄR :


Smält chokladen i en skål över vattenbad. Häll nernötterna och pilla sen upp dom tre och tre och lägg på bakplåtspapper. Chokladen som blir över droppar du över nötterna.

Nigellas pistagefudge

Det här behöver du :


300 gram mörk choklad (Lindt)


1 burk kondenserad mjölk


30 gram smör


150 gram skalade pistagenötter (saltade)

GÖR SÅHÄR :


Börja med att skala pistagenötterna om du nu mot förmodan inte hittat färdigskalade i butiken. *gaahhh* Bryt ner chokladen i bitar i en kastrull, slå på den kondenserade mjölken, slå på plattan och värm upp så allt får smälta ihop. Inte för hög värme bara! När choklad + mjölk smält samman, rör ner smöret och rör om väl. Ta kastrullen från plattan och rör ner pistagenötterna, hela eller hackade! Smaksak! Häll upp fudgen i en bakplåtspappersklädd form ca 15*25 cm. Låt svalna i rumstemperatur, täck sedan med lock el. plastfolié och låt stå i kylskåpet ett par timmar minst innan du skär upp den i fyrkanter! Ca 50 bitar!

Rosa snöbollar

Det här behöver du : 


200 gram vit choklad


2½ dl koksflingor


1½ msk pressad citronsaft

Rulla i : 


1 dl kokosflingor


Röd karamell/hushållsfärg

GÖR SÅHÄR :


Bryt ner chokladen i en porslinsskål, tillsätt kokos och citronsaft. Smält över vattenbad eller i micron. Rör ihop allt sammans och forma till bollar som du rullar i kokos.Här har jag färgat kokosen med vanlig hushållsfärg. Häll kokosflingorna i en påse och droppa ner lite hushållsfärg, fyll påsen med luft och förslut sen är det bara att skaka om så har du färgade kokosflingor!

Maraboufudge

Det här behöver du :


3 dl vispgrädde


3 dl strösocker


1 dl ljus sirap


50 gram smör


2 msk flytande honung


100 gram marabou mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :


Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.

Knäck 

ca 40 st


Det här behöver du :


1 dl strösocker


1 dl vispgrädde


1 dl ljus sirap


1/4 dl finhackad sötmandel

GÖR SÅHÄR :


Blanda socker, grädde & sirap i en tjockbottnad kastrull. (Recepetet är enkelt att komma ihåg, 1+1+1) Låt koka upp, rör om med träslev så allt blandar sig. Låt sedan knäcken småkoka på låg värme (2:an på plattan) utan att röra om! Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov. Fyll ett glas med kallt vatten, ta en tesked av knäcksmeten och slå i vattenglaset! Ta upp knäcken från botten! Kan du forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte koka en stund till och gör om kulprovet. Tillsätt sedan mandeln i smeten och ta bort från spisen! Häll upp i knäckformar! Låt stelna i kylskåpet på en bricka! Med detta receptet behövs det ej så lång koktid eftersom mängden inte är så stor som i de flesta vanliga recept!

Skumtomtefudge 

Det här behöver du :


10 bitar skumgodis


2 dl strösocker


1 dl grädde


50 gram smör


100 g vit choklad

GÖR SÅHÄR :


Klipp skumtomtarna i bitar. Blanda ner allt utom den vita chokladen i en kastrull. Låt koka upp så allt smälter ihop. Bryt chokladen och vänd ner i smeten och rör till du får en jämn blank smet. Häll upp i smord form och låt svalna, gärna över natten i kylskåpet. Skär sedan upp fudgen i bitar och förvara svalt.

Myrstackar

8- 10st


Det här behöver du :


300 gram sockerkaka (gärna ”gårdagens”)


1 dl strösocker


2 msk kakao


1 tsk vaniljsocker


150 gram smält smör


2 tsk arraksarom el. punsch


ev. 1-2 msk potatismjöl

GÖR SÅHÄR :


Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedare. Finhacka till smulor, det gör inget om det finns några grövre bitar kvar. blanda med socker, kakao och vaniljssocker. Droppa i arraksarom i det smälta smöret och rör om kraftigt så allt blandar sig. Häll över kakdegen. Forma med matsked stora bollar med kupade händer och vänd runt i chokladströssel. Lägg i små formar eller direkt på en bricka/fat. Låt stå kallt minst en timme före de serveras. Om du tycker att degen blir alldeles för svår att forma och den lätt faller isär kan du röra ner en eller två matskedar potatismjöl i degen då går det lättare, men behövs inte alltid! Beror mkt på hur färsk sockerkaka du änvänder.

Choklad & russingodis

Det här behöver du : 


400 gram valfri choklad


150 gram russin


ca 1-2 tsk rapsolja

GÖR SÅHÄR :


Smält chokladen över vattenbad, tillsätt en liten skvätt rapsolja och rör chokladen glansig. Häll ut russin på ett bakplåtspapper i en form och häll den smälta chokladen över. Låt stelna, skär i rutor!

Gräddkola 

Det här behöver du :


3dl vispgrädde


3 dl strösocker


50 g riktigt smör


1½ dl sirap


2 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :


Blanda i alla ingredienserna i en stor kastrull med vid & tjock botten. Låt koka upp ordentligt och dra sedan ner värmen på medel. Kolan stiger i kastrullen ganska rejält men rör så lite som möjligt första 10 – 15 minutrarna. När den sen ”sjunker” mot botten och ”bubblar stora bubblor” ska du däremot röra ganska kraftigt! Gör ett kulprov, eller gör som jag ta en liten udd kola på en tesked och låt kranen ”skölja” över kolan, är den seg och i rätt kola-konsistens så är den färdig. Häll upp i väl inoljad mindre ugnsform eller ett ark aluminiumfolié med uppvikta kanter. Olja in med vanlig matolja, rapsolja använder jag! Låt kolan svalna i formen i rumstemperatur, ställ sedan in den i kylen täckt med plastfolié över natten. Ta sedan fram den dag 2 och skär den i rutor, slå in den i smörgåspapper, eller cellofan med söta snören!

Brända mandlar 

Det här behöver du :


250 gram sötmandel med skal


250 gram strösocker


3/4 dl vatten

GÖR SÅHÄR :


Blanda ner ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp och koka tills sockret tjocknar runt mandeln. Sänk värmen något och låt sockret ”torka” till runt mandlarna. Det tar ca 10-15 min allt som allt. Rör hela tiden med en gaffel i smeten. Ta sedan kastrullen från plattan och häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Sära på dom med hjälp av två gafflar så dom ligger en och en! Låt svalna. Förvara torrt.

Choklad & jordnötsgodis

Det här behöver du : 


250 gram choklad, ta precis vilken du vill, jag använde vanlig marabou mjölkchoklad


1 dl jordnötssmör


1 dl salta jordnötter

GÖR SÅHÄR : 


Bryt ner chokladen i en porslinsskål, tillsätt jordnötssmöret, hacka jordnötterna och lägg i. Smält över vattenbad eller i microvågsugn. Klä en liten form ca 10*20 med aluminiumfolié. Häll i smeten. Toppa med lite extra jordnötter, jag tog lite knäck-kulor och strödde över också.  Ställ i kylen en timme, skär sedan i små rutor!