Helstekt fläskfilé med rosépepparsås

Det är onsdag och det är ”lillördag” och det råder gigantisk separationsångest i mitt huvud nu när mitt kök är borta… 🙁 Imorgon flyttar vi ut ur huset och återvänder på fredag runt lunch när allt gift lagt sig, för att städa och möblera tillbaka allt, sen ska jag julpiffa och njuta av helg och förhoppningsvis SNÖ!

För de kan jag behöva! Snö alltså!! Tycker ni inte de?!

Ja, onsdag va de ja… Då kan ju fläskfilé passa ganska bra!? Här i godaste såsen med rosépeppar och en skvätt vitt vin som piffar upp det mesta! Typ mig…

Såsen är något utöver det lilla extra och sås får man trösta sig med hur mycket man vill, sådeså! Prova denna sås om ni kört fast i skysås och gräddsås-träsket, den är verkligen suuuupergod!

Nu ska jag krypa ner i soffan framför TV:n med mina hjärtan och försöka att inte blicka ut mot köket, för det är så tomt, så tomt, så tomt så det är hemskt…. 🙁

4 port
Det här behöver du : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
2 tsk mortlad rosépeppar
1 tsk nymalen svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i lite smör så de får fin färg. Krydda med rosépppar, svartpeppar och salt. Slå in filéerna i aluminiumfolié och och stick in en stektermomter i köttets tjockaste del.  Efterstek i ugn i 120 grader tills termometern visar 70 grader. Ta ut ur ugnen men låt köttet ligga kvar i folié och vila ca 15 min före du skär upp det. Slå skyn som bildats i folién ner i såsen.

Rosépepparsås : 
Stekskyn från fläskfilén + saften från ugnsstekningen
1 klick smör
1 msk mortlad rosépeppar
3 schalottenlök
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
3 msk kalvfond
2 dl vitt vin
3 dl gräddmjölk
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
en nypa socker…

GÖR SÅHÄR :
Diska inte stekpannan som du stekte fläskfiléerna i. Tillsätt en liten skvätt vatten och vispa upp alla smaker. Finhacka schalottenlök och fräs på tillsammans med mortlad rosépeppar. Tillsätt tomatpuré, dijonsenap, kalvfond, vitt vin och grädde och låt såsen koka upp. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för en tjockare konsistens och för att binda ihop smakerna. Låt såsen sjuda på låg värme ca 10 min. Smaka av med salt och peppar och tillsätt en liten gnutta socker (mellan tummen och pekfingret) precis på slutet.

Fläskfilé som eftersteks i ugn blir saftig och mör när man kan kontrollera innertemperaturen med en termometer. 70 grader är lagom för ett genomstekt kött som dessutom ”efterstekt” lite till när det får vila i folié efteråt.

Ringla såsen över skivorna av fläskfilén, servera med valfritt tillbehör. Vi hade kokt potatis till idag men klyftpotatis,  ris, pasta eller enligt LCHF går också alldeles utmärkt! 😛

 1. Åh ser supergott ut! Gillar din blogg jättemycket och inspiereras massor härifrån, men har aldrig kommenterat förut. Men jag måste bara kolla: TVÅ fläskfiléer? Till FYRA personer? Blir inte det jättemycket mat?

 2. Oj vad vi blev hungriga här hemma nu… Det ser helt fantastiskt gott ut! Underbara färger med det röda och det gröna. 2 fläskfiléer borde man absolut ha – ju mer gott kött desto bättre!!!

  Detta får nog bli morgondagens middag, OM vi inte grillar som avanligt då förstås 😀

  Ha en härlig onsdagskväll och tusen tack för alla gottiga recept och de finfina bilderna!

  Angelica

 3. Åh, toppen! Helstekt fläskfile gör jag ofta på fredagar, så jag ska testa med den här såsen. Tycker det är svårt att hitta recept på bra såser, så tack för tipset! 🙂

 4. Gud så gott, detta ska jag nog pröva till helgen, förra helgen gjorde jag receptet med lövbiff, ost och tomat som du hade lagt upp och supergott blev det! 🙂

 5. oj så gott de där såg ut 🙂

  Jag förstår din separationsångest. Har bott hos mina föräldrar hela förra veckan då en målerifirma målat/tapetserat om kök, vardagsrum, hall och matsal. När ja fick tillbaka nycklarna i fredags så for jag hem och skulle börja boa in mig igen men konstaterade att de slarvat i flera rum så i måndags ringde jag och klagade samt krävde att de kom och gjorde om en fondvägg och alla målade valv. Så nu har jag bott i sovrummet en vecka och förhoppningsvis är de klara imorgon så jag kan börja vara hemma igen. Nu är det slipdamm och renoveringsskräp i halva huset så jag sover bara hemma. försöker jobba resten av tiden så jag inte stressar upp mig helt över situationen.

 6. Ser jättegott ut! Du steker ditt kött också precis färdigt, det blir så mört då. Jag brukar mest testa mig fram, men bra att veta att 70 grader gäller.

  Och hoppas tiden tills fredag går snabbt!

 7. *hahaha* du har gjort min torsdag!! Skrattat i en kvart nu och tårarna rinner fortfarande… ”ta ut ur ungen men låt köttet ligga kvar…” Jag LOVAR inga ungar i ugnen här, dock ska denna rätt testas i kväll : ) Tack för dina fina recept!

 8. Jo du Linda, att jag ska faktiskt laga detta (eller nästan liknande) till helgen! Det var en bra receptidé och lite annorlunda mot det jag brukar. Hoppas du får en bra helg trots snyltgäster!
  Kramar <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..