Vinn 500kr i presentkort från Style & Fun Stuff


Ja men då kör vi väl en liten tävling igen då, eller vad säger ni?


Lagom till jul bland pepparkakshus och kristyr så har ni nu chansen att vinna ett presentkort på 500kr från

Style & Fun Stuff!

Nu tror ni säkert att ni ska baka och dekorera pepparkakshus, men riktigt så avancerat blir det inte.

Ni ska däremot röra ihop en kristyrsmet och sedan plocka fram konstnären inom er och spritsa antingen pepparkakor, pepparkakshus, sockerbitar, eller kristyrbokmärken till julgranen eller andra ideér ni har. Valet är helt och hållet fritt så länge ni använder KRISTYR + SPRITS i någon form! Ni får gärna färga kristyren och låta fantasin flöda. ETT bidrag per person.

Sen tar ni en bild och skickar till mig senast lördag 10:e dec, 24:00! Bidragen publiceras sedan här på kryddburken på söndag morgon och då sker även omröstningen!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

TÄVLINGSREGLER : 

  • Skicka in ditt bidrag märkt ”Kristyr” till kryddburken@telia.com senast lördag 10:e dec, kl 24:00.Om du redigerar storleken på bilden själv skall den vara 500 pxl bredd, annars ordnar jag det.Ett bidrag per person.Presentation av bidragen + omröstning sker under söndagen 11:e dec.Vinnaren presenteras på måndag!

  • 1:a pris : 500 kr i presentkort från Style & Fun Stuff
  • Övriga tävlingsdeltagare erhåller 20% rabatt fram till julafton.

Tävling i samarbete med Style & Fun Stuff. 

5
0

En helg med julbord, julmarknad och julskyltning!


Helgen här på ön har bara svischat förbi med en massa trevligheter och skön ledig tid med familjen! Fredagkvällen gick i sakta mak som sig bör. Med varma mackor på julskinka i magen lyckades vi bygga ihop ett par pepparkakshus till, jag och Joline. Lördagen softade vi inomhus med brasan tänd i köket medan storm och regnrusk stod utanför, perfekt uppladdning inför julbord på kvällen! Söndagen idag har bjudit både julmarknad och julskyltning och vi har verkligen fått batterierna uppladdade inför veckan som kommer… Som jag snabbt skulle vilja glömma, eller åtminstone få att gå lika snabbt som helgen passerade…Jobb och skola väntar. Lätt som en plätt, men sen ska vi också flytta ut både kök och vardagsrum ur huset på onsdag eftersom anticimex kommer och ”giftar” huset på torsdag morgon… Därefter ska vi ju vara utflugna i 24 timmar så de blir till å ta djur och barn med oss och flytta hemifrån ett dygn, varpå vi återvänder på fredag förmiddag och städar undan efter ”nedslaget” och möblerar tillbaka allt i sin ordning… *kräks, är nog rätta ordet för detta* Känns så himla lätt att skriva ut allt i begripliga meningar såhär, men i mitt huvud känns det dock som en smärre storm som väntar… Tycker inte om det… 🙁 Inte ett dugg… Allt ställs på kant och blir ett virrvarv av kaos och jag som är så pedant med alla mina saker o pryttlar i köket kommer genomgå en mindre sorg  där jag måste ”boa” in mig i huset och köket igen för att få allt på rätt plats så jag känner mig ”hemma” igen… Ni förstår kanske hur jag menar, en del av er iallafall…?

Nåja, målet är alltså nästa helg!
DÅ är allt som vanligt igen och de ska vi fira med att ta in självaste julgranen. Jag kan pynta på riktigt och pyssla ihop mina julgrupper i köket och få ordning i fönsterna och alla tomtar och troll som ska bo med oss i jul! 😉

Först DÅ kan jag slappna av och njuta av allt, så känns det just nu…
Så vi hoppas allt går sin gilla gång nu i veckan och att inga övriga missöden stöts på! Håll tummar och tår är ni snälla.

Nu tänkte jag visa er lite bilder från vår helg och imorgon blir det tävling här på Kryddburken, och temat är helt otippat ”Kristyr”

Nämen??! 😉

Kram på er alla, vi ses imorgon igen! 


Julbordet på Ekerum var kanonfint! Snyggt, prydligt, trevligt bemötande, vällagad mat, stort utbud och tjusigt serverat! Inget att klaga på förutom att vi hamnade vid ett bord mitt i smeten av ett ”företags-julbord” där de plingades i glasen och hölls en massa tal till höger och vänster och de sjöngs snaps-visor hej vilt, antingen gillar man det, eller så känner man sig en smula utanför. Vet inte riktigt vad vi kände, vi var nog för koncentrerade på maten! 😉 Gott var det och ja, mätta blev vi! Glatt överraskad då vi inte varit på Ekerum tidigare på nåt julbord. Priser; 395kr/vuxen, 20kr/år per barn upp till 12 år. Helt okej priser!

Bilden ovan är tagen från övervåningen, ovanför restaurang/julbordet. Däruppe serverades glögg och tilltugg i mysig atmosfärs med sköna soffor, fåtöljer och julmusik. Där kunde man sitta till dess man kom in i rätta ”julbords-stämningen” (läs; HUNGRIG). Sen var det bara att knata en trappa ner och bli visad till sitt bord.


Fotade första tallriken med det kalla. Ägghalvor, sotrökt skinka, rökt renkorv, varmrökt lax, dillmajonäs, rostbiff, potatissallad,julskinka, potatis, vörtbröd, cumberlandsås, räkröra, pepparrotsgrädde mm mm mm… Där fanns hur mkt som helst, och eftersom jag inte är så förtjust i vare sig fisk eller skaldjur så tycker jag att jag fick ihop en fin tallrik ändå! 😉

Det varma julbordet bjöd på janssons, prinskorv, köttbullar, omelett, revben, dopp i gryta, kroppkakor mm…

”Gotte-bordet” var fyllt till bredden med panacotta, ris a la malta, rårörda bär, mandariner, choklad, knäck, fugde, kola, godis, kex och ostar mm mm… Ett helt klart fullvärdigt julbord till riktigt bra pris! Rekommenderar varmt!


Söndagens lilla tripp skulle från början gå till borgholms slotts julmarknad, dit vi åkte först av allt. Klockan var halv fyra och jag hade visst inbillat mig att de stängde 18, men så var inte fallet… Inne i entrén, där dom dessutom tar 50kr/person

(även för barn)

för att gå in så fick vi veta att dom snart stänger och att ja, jo visst vi kan väl gå in sa hon bakom disken, men…  Mummel, mummel…

Ja, men då går vi väl in gratis när det då bara är 25 minuter kvar sa jag!?
– Nä, det kostar som sagt 50kr per person, å visst får ni gå in alltså, men det kostar… Mummel, mummel…

TACK O HEJ LEVERPASTEJ!


Dåligare stil har jag knappast stött på… En julmarknad som för det första tar INTRÄDE?

Är det inte meningen att vi ska bidra med våra slantar när vi väl kommit in till knallarna som dessutom fått betala dyrt för att stå där?? Ska de va så jäkla märkvärdigt att gå in i en gammal ruin? Nä, där blev jag sur! En marknad är en marknad, å betala 200 kr för oss fyra i 25 minuter, nä vet du va!! Så vi gick därifrån… Istället drog vi kosan mot Ekerums julmarknad! (Inget inträde)

Väl på plats så var där ganska tomt, både på folk och knallar. Det var med andra ord alldeles för utspridda denna helg. Både slottet, julskyltning och marknad… Å de märktes på utbudet! Men nästa helg hoppas vi på större genomslagskraft, för Ekerum är en stor favorit vad gäller just marknader!

En ny knalle för i år är Fredrikssons. Burken med Aronia-marmelad köpte jag med mig hem. Grymt god, och med smak av ”hemlagat”. Fredrikssons är ett öländsk företag som drivs av Mona & Christer, med det lilla extra där kvalité går före kvantiet. Öländska råvaror som erbjuds på både burk, i picnickorg som såväl matkasse. Ta en titt på deras hemsida där ni även kan beställa öländska delikatesser. Fredrikssons >>


Nicke fastnade vid ståndet med rökt lax som vanligt och fick med sig en bit hem. Dock saknade vi korven från ”Delikatessgrabbarna”, päron-cognacs-korven som Nicke letade efter, men bättre lycka nästa helg!


Nere i Borgholm på julskyltning var det också lite tomt, inte så mycket till julskyltning och ingen vidare julstämning utan snö men vi hittade vad vi sökte efter iallafall! En sväng in på ÖNSKA-butiken och jag löste in ett presentkort mot dessa små Le Creuset portionsformar. Den röda ska jag ha på köksbänken bredvid spisen. Den turkosa på köksbordet och i dom ska jag ha flingsalt! 😉 Är supernöjd!!


Ostvagnen ”Ölandsost” var Nickes mål. Han va ju ute efter den riktigt långlagrade prästosten som det skvätter kristaller om när man skär i den, å den hittade han. Å så köpte jag ”slottsosten” och en god ost som hette ”Vrigstad”. Nu har vi ost så de bör räcka ända till jul å lite till skulle jag tro!


Nickes prästost! 😛 Ni kan se de vita kristallerna i osten…


Gärdslösa skola sålde hembakad, och sånt är alltid trevligt att köpa då man bidrar till nån klasskassa för barnen! Med oss hem fick vi goooda chokladbröd!


Helgens knäck har också kokats!

I micron

. Det går ju sååå snabbt, så det blev en liten sats som kanske räcker några dar iallfall! 😉


Ha en fin vecka nu allihop, och håll utkik imorgon för då blir det tävling här på krydburken!

13
0

Kristyr & sprits tips till alla pepparkaksbagare!


Jag lovade ju att komma med lite sprits-tips. Hemmagjorda strutar, spritspåsar, tyllar mm. Vi börjar med det vi ska spritsa på iallafall, själva pepparkakshuset!

Pepparkakshuset! 
Antingen bygger man sitt eget pepparkakshus, mallar finns en hel del att ladda hem på nätet, bara att googla. Annars ritar man sitt eget eller så köper man färdig byggsats.

De färdiga byggsatserna bör ”brännas” lite i ugnen (ca 200 grader på galler tills dom blir mörkbruna) dom är på tok för mjuka direkt från förpackningen och risken är att huset redan efter ett par dar bara…

Så till VAD man ska spritsa med! 
Det finns många billiga och dyra alternativ ute i handeln. Allt från 10kr-set med spritspåse + plasttyllar. Dessa är bra alternativ till att sprista GRÄDDE med, men inte kristyr som är hårdare i konsistensen (spritspåsen spricker direkt) . Tyllarna är ofta alldeles för stora dessutom.

De dyra spritspåsarna som är tillverkade av mer tyglikande material är lika usla till kristyr dom också, dom spricker i sömmarna direkt… Jag har förstört åtskilliga både dyra som billiga och även tupperwares spritspåse… Så gör egna till kristyr!

Den bästa spritspåsen är alltså struten du gör själv av bakplåtspapper.
Håller som berg (nja, nästan iaf), 😉 spricker inte men kan va lite kenpig att få ihop, men det återkommer jag till! Så vad du ska införskaffa är alltså BAKPLÅTSPAPPER, spelar ingen roll om det är bakplåts eller smörgåspapper, bägge två fungerar lika bra!

Tyllarna då! 
En bra tyll är en tyll som passar i en bakplåts-pappersstrut, såklart! En tyll med kanter i botten blir inte alls bra. Plasttyllarna säljs oftast med munstycken som inte passar i en bakplåtspappers-strut, och dom är oftast väldigt stora!

En tyll i metall är att föredra. Du kan köpa dom på välsorterade stormarknader såsom citygross, eller i detaljhandel såsom Verner & Verner eller andra specialinriktade kökstillbehörs-butiker. Du kan även beställa dom på nätet, här t ex. >>
Tyllen ska vara väldigt liten, antingen hel rund eller tandad, det är en smaksak. Det räcker gott och väl med en tyll för att få ihop ett fint pepparkakshus.


Jag vet att ett par har frågat efter måtten på min ritning till det stora huset, jag återkommer med de så snart jag kan! 😛


Spritspåsen gör du själv av bakplåts eller smörgåspapper. Vik ett ark på mitten och forma till en strut.


Tejp är bara ett hjälpmedel för att hålla formen på struten till en början. Den släpper lätt på detta glatta material men kan behövas då spritsen ska fyllas, sen tar man bort den.


Tre förberedda spritsar! Klipp till hålen längst ner till tyllarna och tryck ner dom så långt de går, dom åker längre ner när kristyren fylls på.


När du fyllt strutarna med kristyrsmeten, dra bort tejpen och vrid ihop struten, hårt, hårt, hårt i änden och vira tejpen där runtom!


Så va spritsarna klara!


Här ser ni de små metalltyllarna och dom stora plasttyllarna i jämförelse.


Det är ganska stora skillnader på storleken på hålen. Ju mindre hål desto finare spirtsning. Personligen gillar jag de tandade tyllarna i metall bäst.


Den här decomaxen är perfekt till barnen! Här behöver dock kristyren vara aningens lösare i konsistensen. Späd med ättika alternativt pressad citron. Perfekt kladdfri och enkelt för små barnhänder! Och de medföljande tyllarna i plast är små och helt perfekt till att spritsa pepparkakshus med. Detta är den lilla modellen.


Sprits med tandad, liten metalltyll…


Sprits med enbart uppklippt hål i spits-struten!


Spritsen på delarna bör torka ordentligt innan huset monteras. Därefter krävs en ANDRA omgång med spritsning av; huskuntarna, taknock, istappar och ev. sprits som fallit bort eller gått sönder under monteringen. Sen är huset tip top!! 😉


Inspiration till mönster och annan dekor till pepparkakshus; GOOGLA ”pepparkakshus”! Bättre inspiration finns inte! 😛


För färgad sprits, använd hushållsfärg finns i; rött, blått, gult, grönt!

16
46