ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kristyr & sprits tips till alla pepparkaksbagare!

/

Jag lovade ju att komma med lite sprits-tips. Hemmagjorda strutar, spritspåsar, tyllar mm. Vi börjar med det vi ska spritsa på iallafall, själva pepparkakshuset!

Pepparkakshuset! 
Antingen bygger man sitt eget pepparkakshus, mallar finns en hel del att ladda hem på nätet, bara att googla. Annars ritar man sitt eget eller så köper man färdig byggsats.

De färdiga byggsatserna bör ”brännas” lite i ugnen (ca 200 grader på galler tills dom blir mörkbruna) dom är på tok för mjuka direkt från förpackningen och risken är att huset redan efter ett par dar bara…

Så till VAD man ska spritsa med! 
Det finns många billiga och dyra alternativ ute i handeln. Allt från 10kr-set med spritspåse + plasttyllar. Dessa är bra alternativ till att sprista GRÄDDE med, men inte kristyr som är hårdare i konsistensen (spritspåsen spricker direkt) . Tyllarna är ofta alldeles för stora dessutom.

De dyra spritspåsarna som är tillverkade av mer tyglikande material är lika usla till kristyr dom också, dom spricker i sömmarna direkt… Jag har förstört åtskilliga både dyra som billiga och även tupperwares spritspåse… Så gör egna till kristyr!

Den bästa spritspåsen är alltså struten du gör själv av bakplåtspapper.
Håller som berg (nja, nästan iaf), 😉 spricker inte men kan va lite kenpig att få ihop, men det återkommer jag till! Så vad du ska införskaffa är alltså BAKPLÅTSPAPPER, spelar ingen roll om det är bakplåts eller smörgåspapper, bägge två fungerar lika bra!

Tyllarna då! 
En bra tyll är en tyll som passar i en bakplåts-pappersstrut, såklart! En tyll med kanter i botten blir inte alls bra. Plasttyllarna säljs oftast med munstycken som inte passar i en bakplåtspappers-strut, och dom är oftast väldigt stora!

En tyll i metall är att föredra. Du kan köpa dom på välsorterade stormarknader såsom citygross, eller i detaljhandel såsom Verner & Verner eller andra specialinriktade kökstillbehörs-butiker. Du kan även beställa dom på nätet, här t ex. >>
Tyllen ska vara väldigt liten, antingen hel rund eller tandad, det är en smaksak. Det räcker gott och väl med en tyll för att få ihop ett fint pepparkakshus.


Jag vet att ett par har frågat efter måtten på min ritning till det stora huset, jag återkommer med de så snart jag kan! 😛


Spritspåsen gör du själv av bakplåts eller smörgåspapper. Vik ett ark på mitten och forma till en strut.


Tejp är bara ett hjälpmedel för att hålla formen på struten till en början. Den släpper lätt på detta glatta material men kan behövas då spritsen ska fyllas, sen tar man bort den.


Tre förberedda spritsar! Klipp till hålen längst ner till tyllarna och tryck ner dom så långt de går, dom åker längre ner när kristyren fylls på.


När du fyllt strutarna med kristyrsmeten, dra bort tejpen och vrid ihop struten, hårt, hårt, hårt i änden och vira tejpen där runtom!


Så va spritsarna klara!


Här ser ni de små metalltyllarna och dom stora plasttyllarna i jämförelse.


Det är ganska stora skillnader på storleken på hålen. Ju mindre hål desto finare spirtsning. Personligen gillar jag de tandade tyllarna i metall bäst.


Den här decomaxen är perfekt till barnen! Här behöver dock kristyren vara aningens lösare i konsistensen. Späd med ättika alternativt pressad citron. Perfekt kladdfri och enkelt för små barnhänder! Och de medföljande tyllarna i plast är små och helt perfekt till att spritsa pepparkakshus med. Detta är den lilla modellen.


Sprits med tandad, liten metalltyll…


Sprits med enbart uppklippt hål i spits-struten!


Spritsen på delarna bör torka ordentligt innan huset monteras. Därefter krävs en ANDRA omgång med spritsning av; huskuntarna, taknock, istappar och ev. sprits som fallit bort eller gått sönder under monteringen. Sen är huset tip top!! 😉


Inspiration till mönster och annan dekor till pepparkakshus; GOOGLA ”pepparkakshus”! Bättre inspiration finns inte! 😛


För färgad sprits, använd hushållsfärg finns i; rött, blått, gult, grönt!

16
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00