Börjes Norrlandsburgare med västerbottensost, pepparrot och honungsdressing & lingonchutney


Det blir omedvetet lite norrlands-feeeling i mina inlägg såhär till jul, kanske just för att jag längtar efter snön och alla nära o kära däruppe nu när det lackar mot jul…

Å var tusan ÄR snön egentligen?? Puts väck, inte en flinga så långt ögat kan nå, inte ens en liten vindputs som viskar ”snart så”… Inte ens en snöhimmel i sikte… Ingenting!! Ro hit med snön innan jag får ordentlig abstinens här på grå-blåst-ön! De här är inte december som jag vill ha den! *muttrar*


Förra året, kvällen den 26:e november såg det ut såhär hemma hos oss, å då va snön här för att stanna! De va andra bullar de! 

Nåja, åter till receptet! Till min makes stora glädje så blev det idag BURGARE!
Börje Salmings norrlandsburgare med västerbottensost, pepparrot och honungsdressing & lingonchutney! 😛 De ni!

Ja, det är nåt visst med de norrländska inslagen som känns så bra att skriva om, jag mår liksom gott ända in i själen när jag får ner såna här recept på bloggen. Även att receptet i detta fall inte är mitt eget så känns det precis som det är som klippt och skuret för just mig! All heder till Börje som fick ut boken som verkligen är min absoluta favorit! Nästa recept att prova är ”Kiruna-pizzan”, kanske kan den passa bra till fredagsmyset, vem vet…

Och såklart ska ni få makens smakbetyg så ni får en liten uppfattning om hur det smakade! …Bokstavligen ;

”Faaan så gott!!! Att dom inte säljer såna här på Sibylla??!”

😉 Ja, då vet ni de!

4 port
Det här behöver du : 
700 gram älgfärs
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
Nymald svartpeppar

4 tjocka skivor västerbottensost

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop alla ingredienser och forma till 4 burgare.  Osten ska läggas på när burgarna steks i pannan. Stek på medelhög värme ca 2-3 min, vänd och lägg på osten och låt steka 2-3 min på andra sidan.

Dressing :
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 msk riven pepparrot
1 tsk flytande honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar. Förvara i kylskåp.

Tillbehör : 
Bondbröd i skivor
Dressing
Sallat
Lingonchutney (jag återkommer med receptet i separat inlägg)


Receptet på lingonchutney kommer i separat inlägg.

Västerbottensost är ett måste, och snåla inte med skivorna!

Grilla lantbrödet i het grillpanna på bägge sidor, inget fett behövs.

Bred ut dressingen på brödet, och montera ihop burgaren!

Kan säga att kombinationen med pepparrot & honungsdressing tillsammans med lingonchutney gav den extra lilla touchen till de norrländska smakerna.

Smaklig Börjare! 😉

  1. Lena skriver:

    Hungrig blev jag! Kram 🙂

  2. Anna skriver:

    synd att det inte säljs älgfärs i butikerna men det är kanske för dålig tillgång. Och nej, saknar inte alls snön, har fått mer än nog av de två sista vargavintrarna. Dock behöver det för den skull inte storma och regna jämt.

  3. Anna skriver:

    Inte så stor idé att längta efter snön, då den lyser med sin frånvaro. Och termometern fortfarande envisas med att vara + grader.
    Så ser det i alla fall ut här i Skellefteå.

    Ha en fin helg!

    // Kram Anna

  4. Hej och tack för en jättebra blog, ja tänk så omvänt allt kan vara. Här i Reykjavik har vi 30 cm snö och smällkallt. Det har jag inte upplevt de senaste 10 åren. Här är det oftast regn och storm så här års.

    Det här receptet ska jag testa i helgen… hoppas på att du hinner med lingonchutney innan lördag 😉

    Ha en trevlig helg.

  5. Såå gott det ser ut! Måste göra. Älgfärs har jag precis fått påfyllt i frysen från pappsen:-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..