Renskav med messmör

Renskav, messmör och lingon, kan det bli mer norrländskt? Inspirationen till detta recept kommer från Börje Salmings kokbok ”Vilt med Salming” som jag recenserade tidigare i höstas. En riktig pang-middag blev det som verkligen inte gick av för hackor!

Messmöret då? Jag gillar ju inte messmör faktiskt, men i en sås kanske?!

Jag gillar inte rött vin heller, men däremot älskar jag rödvinssås så det borde ju inte va omöjligt att det funkar likadant med messmöret!? 😉

Det funkade! Ja de va _väldigt_ va det funkade bra, och smaken av messmör gjorde verkligen det där lilla extra och såsen blev nästan  för bra! 😛 Så gillar ni inte messmör på hårdbröd så prova i en sås till vilt, himmel så gott!

Det här behöver du : 
2 pkt á 250 gram renskav
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin
smör till stekning

3 msk viltfond + 2 dl vatten
2 dl vitt vin
4 dl gräddmjölk
2 msk messmör
2 nävar färska champinjoner
Salt & peppar

Kokta morötter
Rårörda lingon

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken. Fräs tillsammans med köttet i het stekpanna med smör. Strö över de torra kryddorna. Bryn tills köttet fått fin färg. Slå på fond, vatten, vin och gräddmjölk. Sänk värmen och låt småputtra ca 15 min tills såsen kokat ihop, ev kan du reda med lite maizenamjöl utrört i vatten för att binda ihop smakerna och få tjockare konsistens på såsen. Skiva ner champinjonerna och rör ner messmöret. Smaka av med salt & peppar. Servera med kokt, pressad eller mosad potatis och kokta morötter.

2 msk messmör till såsen, vad ska jag göra med resten nu då? Det blir en väldigt massa sås de här… 😛

Renskavsgrytan! Garnera med färsk timjan, och droppa över några rårörda lingon! Smaklig spis!

 1. Elina!
  Jag ska helt klart prova detta tips! TACK! 🙂

  marie!
  Jodå, jag VET att man har messmör på mackor, jag är ju född i norrland men ändå kan jag inte tycka om messmör på just smörgås, men däremot i sås! 😉

  Maria!
  Messmörs-bröd? Skojar du? Har du nåt recept? Det måste jag ju prova isåfall!

  Dubbelörnen!
  Jag ska minsann prova lite här å där, messmör i sås är ju himmelsk gott!

  Krister!
  Ja, det borde du göra! 🙂

  Jennie!
  Men oj, ja tack så mycket! Det fanns ju en hel del att göra av messmöret!

  Fröken Dill!
  Men varför gillar du inte renskav? Det som är sååå gott! Är det smaken eller konsistensen? Hoppas du provar iaf, jag tror inte du blir besviken! Renskav ska tillagas med torkade örter, grädde och massa lingon till då blir det som bäst! Gillar man inte den sega konsistensen i den tunna skaven kan man låta köttet bräsera ca 30-50 min i buljong, då får du ett mört och mildare viltkött!

  Sabina!
  Prova, det ÄR gott också!

  Mats!
  Helt okej! 🙂

  Mårtenssons kök!
  Ja, de tycker jag ni ska. Själv är jag lite besviken för att jag inte provat tidigare! Så vansinnigt gott det blev!
  /Linda

 2. Ingen av oss gillar messmör heller, tycker det bara smakar konstigt… men man skulle kanske testa och slänga det i maten?

 3. Sabina skriver:

  ser jätte gott ut!! 😀

 4. Jag gillar vare sig messmör eller renskav, men dina bilder är så vackra att jag får lust att prova ändå!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..