Renskav med messmör
Renskav, messmör och lingon, kan det bli mer norrländskt? Inspirationen till detta recept kommer från Börje Salmings kokbok ”
” som jag recenserade tidigare i höstas. En riktig pang-middag blev det som verkligen inte gick av för hackor!
Messmöret då? Jag gillar ju inte messmör faktiskt, men i en sås kanske?!
Jag gillar inte rött vin heller, men däremot älskar jag rödvinssås så det borde ju inte va omöjligt att det funkar likadant med messmöret!? 😉
Det funkade! Ja de va _väldigt_ va det funkade bra, och smaken av messmör gjorde verkligen det där lilla extra och såsen blev nästan för bra! 😛 Så gillar ni inte messmör på hårdbröd så prova i en sås till vilt, himmel så gott!
Det här behöver du :
2 pkt á 250 gram renskav
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin
smör till stekning
3 msk viltfond + 2 dl vatten
2 dl vitt vin
4 dl gräddmjölk
2 msk messmör
2 nävar färska champinjoner
Salt & peppar
Kokta morötter
Rårörda lingon
GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken. Fräs tillsammans med köttet i het stekpanna med smör.
Strö över de torra kryddorna. Bryn tills köttet fått fin färg. Slå på fond, vatten, vin och gräddmjölk. Sänk värmen och låt småputtra ca 15 min tills såsen kokat ihop, ev kan du reda med lite maizenamjöl utrört i vatten för att binda ihop smakerna och få tjockare konsistens på såsen. Skiva ner champinjonerna och rör ner messmöret. Smaka av med salt & peppar. Servera med kokt, pressad eller mosad potatis och kokta morötter.
2 msk messmör till såsen, vad ska jag göra med resten nu då? Det blir en väldigt massa sås de här… 😛
Renskavsgrytan! Garnera med färsk timjan, och droppa över några rårörda lingon! Smaklig spis!