Jag fick ett paket av min farmor…


Min farmor

Eva-Maj

har ni ju hört talas om innan, i alla fall ni som följer min blogg regelbundet! Ni vet att hon står mig väldigt varmt om hjärtat och har till stor del inspirerat mig till min egen matlagning idag. Hon är min förebild i köket och kommer alltid att vara! Det är hon som sett till att det alltid funnits mat på borden, frysen full av bär och hembakat och alltid bjudit på dignande julbord och andra högtider där allt varit i perfektion. Farmor är en god husmor av bästa klass!


Min älskade farmor Eva-Maj i stugan… 

Idag öppnande jag ett brunt stort kuvert som låg i brevlådan med farmors handstil…
När hon var ung utbildade hon sig i ”skolköket” och hade då dessa gamla receptböcker i sin ägo. Boken heter ”Mat i vardagslag” och därtill en anteckningsbok där farmor skrivit upp recept i datumordning från år 1952! Hon var då 15år gammal!

Böckerna är för mig så otroligt värdefulla och jag är evigt tacksam att hon ville ge dom till mig efter alla år… När jag först tog upp dom ur kuvertet och bara tittade på dom så kom en klump i halsen… ”Det är farmors böcker de här…” tänkte jag. Med sina år på nacken är dom väl använda och utslitna och det blev en känsla för mycket att bara få hålla dom i mina händer. Tårarna kom… Det är både sorgligt och roligt på samma gång, ni förstår säkert hur jag menar!

Farmor Eva-Maj är idag 74år. Hon finns alltid i mitt hjärta och mina tankar men är såklart alldeles för långt bort från mig där hon bor uppe i norrland… Hon är för sin ålder inte ett dugg gammal i mina ögon. Hon är vacker och söt, hon är pigg och glad, sjunger i sin kör, är ute och dansar och roar sig precis som jag vill att hon ska göra, hon är en sån farmor som jag själv vill bli när jag blir gammal! Ingen kan tro att hon är 74år… Och det som är sorgligt är att åren går…

~


Jag vet att du läser det här farmor och jag vill bara tacka dig än en gång!


Jag älskar dig av hela mitt hjärta!! Min fina, lilla farmor…


 ~

En dag ska det bli mig uppgift att laga rätterna en i taget ur min farmors anteckningar på samma datum men i en helt annan tidsepok…


Skolköket, ”Mat i vardagslag” Bonniers boktryckeri anno 1952


Guldet av farmors privata anteckningar…


En middag från den 10 oktober 1952… Fläsklägg!


Min egen så ofta förekommande ingredienser här på kryddburken återfinns även i farmors anteckningar…. Gräddmjölken!


Blomkålspudding, de ni LCHF:are! 😉 Jag återkommer till detta recept!


Vackra, tunna skivor…


På ålderns höst… Väl bevarad, ompysslad, använd och älskad…


Här ser vi också ”spår” av tuschpenna från min kära faster… Ulrika! 😛 Undrar hur gammal hon var här…?


Berätta gärna om ni har egna erfarenheter av detta slag, jag älskar nostalgi och vad gäller recept och matlagning av detta slag så är det ett arv från generationer som skall bevaras!

Tack Farmor för att du tror på mig…