Fransk nougat, vit & rosa


Är det nånting jag tycker om som är sött så är det denna franska nougaten. Seg, mjuk, lite sockrig och gärna med nötter i. Den som fanns i förpackning med vit och rosa i affärerna var en favorit, men jag har inte sett den på jättelänge så jag tror inte den finns längre!? Nån som vet kanske?

Jag har aldrig gjort det innan men läst och begrundat så många recept så jag blivit helt vimmelkantig men har nu till slut hittat en variant som blev otroligt god! Detta kommer bli årets julgodis här hemma, det är en sak som är säker! Och du kan ju blanda ner precis vad som helst i nougaten egentligen, inte bara nötter. Du kan även utesluta nötter helt eller vända ner russin, frukt, solroskärnor etc. Inte så krångligt som man kan tro faktiskt! Har ni inte provat, så GÖR de, åtminstone till jul! 😛

Det här behöver du : 
5 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
1 krm salt

2 äggvitor

1½ dl blandande nötter (mandel + pistage) 
Rosa hushållsfärg

GÖR SÅHÄR :


Rosta nötterna i het, torr stekpanna. Lägg i handduk och gnid dom mot varann så lossnar överflödigt skal. Hacka grovt.

Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull, gärna med tjock botten. Använd en termometer och koka upp till 130 grader. Undvik att röra, då kristalliseras sockret och du får en mörk färg på nougaten.

Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.

När sockerlagen gått upp till 130 grader, ta kastrullen från plattan en minut. Koka sedan upp den igen till 135 grader (går snabbt) och häll den därefter i en fin stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills smeten svalnat något men inte för länge då får du en tjock, smulig deg istället. Rör sist ner nötterna.

Bred ut på oljat bakplåtspapper, klappa ytan med oljade händer och lägg plastfolié över, kavla ut till önskad tjocklek.

Vill du färga hälften av nougaten rosa breder du först ut hälften av den vita och färgar sedan resten med några droppar hushållsfärg innan du breder ut den vid sidan om. Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat helt. Förvara i burk med lock.

Du kan blanda lite maizenamjöl med florsocker (50/50) för att pudra ytan om du ska slå in dom i presentpapper eller bjuda ur skål.


Sockerlagen som sakta hälls ner i en tunn stråle i äggvitorna!


Blanda ner nötterna sist!


Platta ut på oljat bakplåtspapper, klappa ytan med lätt oljade händer, lägg över plastfolié…


Och kavla ut till önskad tjocklek.


Låt svalna/stelna i rumstemperatur. Skär sedan upp i rutor.


Vansinnigt gott med hemmagjort godis!