Det här med julbord…


Nu börjar det funderas kring årets julbord, åtta veckor kvar till julafton…

Tiden rusar fort fram och hux flux står vi där med julmat upp över öronen och är så less på prinskorv, julskinka, restmat och doften av pepparkakor så de står oss upp i halsen!

Vi längtar efter fräsch januari-mat, månaden med det STORA dåliga samvetet och den lilla plånboken. Månaden då vi bestämt oss för att äta smalt och billigt, bli lite nyttigare… Vi längtar efter lätta pastasallader, sund plockmat, mat utan fett och helst inga gratänger och potatisrätter! Spenatvåfflor, enkla röror, grovt bröd och fisk! Det är så matbloggarna tolkar er läsare strax efter jul i och med sökord, statistik mm… 😉 Nu visste ni de!

Men vi är ju inte där ännu! 😛 Vilken tur…

Nu ska vi se fram emot advent, glöggpartyn, högvis av pepparkakor, ljusstakar och stjärnor i fönsterna, den första snön, barnens vinteroveraller som alltid är dyngsura när man hämtat på fritids. Blöta dörrmattor och leriga hundtassar! Vi ska gotta oss i mörka kvällar framför TV:n, (hoppas verkligen det blir ett ”Jul med Ernst” i år). Vi ska knäcka nötter och dammsuga barr!

Vi ska elda julklappspapper och fara till returstationen fram o tillbaka otaliga gånger… Vi ska äta julskinka till frukost varje morgon. Vi ska koka knäck och bränna kolan på spisen. Vi ska stressa och fara runt som illbattingar i sista julruschen efter de sista julklapparna. Vi ska njuta en smula av julafton och låtsas vara avslappnade och rofyllda, för att lagom till mellandags-rean sätta fart igen! Julen är på intåg! De bara ÄR så! Och jag älskar det!! 

Nu ska jag höra med er hur ni tänker kring julbord!
Svara gärna i kommentarsfältet, och ni får vara anonyma såklart om ni vill!  

 1. Brukar ni äta julbord innan julafton?
 2. Vad är det viktigaste med julbord på restaurang?
 3. Bästa julbordet du varit på?
 4. Sämsta julbordet du varit på? 
Varför jag undrar? 
Jo för att vi själva just nu sitter och klurar på årets julbord. Julmat blir det ju alltid hemma på julafton. Med tomtegröt och julskinesmörgås på morgonen och ”julbord” strax innan Kalle Anka. Sen kommer tomten (om man varit snäll) med klappar och så lite glögg och tilltugg…
Att det blir mycket mat kring jul går knappt att undgå om man vill följa traditionerna, å de vill vi ju! 😉
Därför är det himla mysigt  att äta ett tidigt julbord ”ute” och sen spara sig lite till just själva julafton så man inte hinner tröttna på allt. Nån gång så har vi faktiskt skippat all matlagning hemma och samlat släkten på julbord ”ute” på julafton… Så hur gör ni, och hur tänker ni! 😛
I år vet vi inte riktigt ännu, men något julbord ute blir det iallafall och vi har funderar på bl a. Ekerum, eller Guntorp (Guntorp har alltid varit vårt favoritställe, tills de bytte ägare). Halltorp, Skansen, Strand, Stufvenäs har vi varit på, och det är ju alltid kul med nåt nytt, så kanske Ekerum? Ja, fast de är ju sant att även säkra kort är att föredra… Ja, ni hör ju hur vi funderar så dela gärna med er av hur ni tänker!
Tomtegröten… Den bästa gröten av alla!! 😉
Imorgon ska jag åka till en butik i Kalmar och inhandla en mycket speciell ”pryl” som ska få flytta in hos oss… Mer om det imorgon!

 

 1. Hej!
  Ett tips på julbord som bör kunna vara bra: Bo pensionat, har inte varit där själv, men har bara hört bra om maten där så satsningen på julbord borde också lyckas. Själva åker vi nog till Halltorp (ett säkert kort och säkert 3år sedan vi åt julbordet där).

 2. Natasha skriver:

  På tal om julbord…
  …jag har aldrig ätit kroppkakor någonsin tidigare (tyckte det lät lite läskigt med någon kokt deg med fläsk i.)
  Men så såg jag ditt recept på saffranskroppkakorna och tänkte att det där såg ju attans gott ut. Testade att göra igår,och seriöst…de kommer att ha en hedersplats på varje julbord i resten av mitt liv! Barnen var också helt förtjusta så nu blir det till att fixa en rejäl laddning och frysa in för det är ju perfekt lunch med. En liten fråga bara. Jag har ingen våg och det stod 500 gram pressad potatis. Skulle du kunna berätta på ett ungefär vad det kan bli i deciliter? För jag chansade bara och det blev nog väldigt galet för jag fick använda MASSOR av mer mjöl än vad det skulle vara.

 3. Kerstin skriver:

  Ser också fram emot julmaten. Jag gör själv alltid ett stort julbord med mycket mat och allt som hör till. Inser inte att vi bara är tre i familjen och inte är hemma på julafton… Men det hör till iallafall 🙂

  1.Brukar ni äta julbord innan julafton?
  Jag äter ett julbord innan julafton och det är på jobbets julfest. Den brukar vara första fredagen i december så det är rätt lagom.

  2.Vad är det viktigaste med julbord på restaurang?
  Att maten är fräsch och att det inte är för rörigt.

  3.Bästa julbordet du varit på?
  Helt utan konkurrens är det julbordet på Asa Herrgård! Så god mat, så fräscht upplagt och både ”det gamla vanliga” och nyheter. Vi hade dem på jobbet förra året och det var 300 pers som var helt saliga.

  4.Sämsta julbordet du varit på?
  Kommer inte på något speciellt. Vi har haft julbord med bleka köttbullar och halvråa revben. Mindre lyckat.

  Vad det blir i år får vi se 2 december 🙂

 4. Julmaten tröttnade jag på när jag stod där med soppåsen full – när ingen hade lust att äta mer av skinkan och allt det andra. Så smått började jag förändra vårt julbord som plötsligt innehåller bara sådant vi gillar. Bla stekt Hallouim, ena sonen äter pizza, skinkna krympte till den minsta som gick att hitta och färdiglagad, finska lådor, jansson, sill och mycket mer grönsaker än förr. Vi är nöjda. Nej, detta med julmat är en överdrift! Varför ska vi sätta i oss allt detta bara för en tradition som inte har någon funktion längre när vi kan köpa färsk mat året runt. Men det är jag som tycker så alla gör som de vill.
  Något julbord utanför hemmet har jag inte ätit på år och dag, så jag minns bara ett julbord jag var på där maten TOG SLUT innan alla fått! Det var inte roligt.
  Men du ska se när väl julen kommer står jag där och undrar vad vi ska äta!

 5. Vad bra! Jag har spenderat en stund i morse att skriva upp vad jag borde ha pà mitt julbord i àr. Brukar bjuda vänner pà svenskt julbord innan jul. Förra àret, mellan jul och nyàr, bjöd vi sambons skolkompisar som han inte sett sen ett antal decennier. Jättetrevligt! De àt som om de inte fàtt mat pà flera veckor. Bakade bland annat ditt underbara knäckerecept och tillverkade ocksà skinkpinnen enligt dina instruktioner.
  I àr skall vi bjuda kompisarna fràn byn innan jul.
  Har inte sà mycket att tillföra angàende dina julbordsfràgor eftersom jag alltid varit utlandsbo.
  Kommer att kolla dina recept bl.a om du har bra tips ang. rödkàlen. Brukade köpa hos Ikea här men de har bara äcklig Ikea-märkt mat numera sà jag fàr nog fixa den själv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..