Kantarellpaj med rökt skinka och ölands-ost!


Igårkväll gräddade jag en matpaj som vi skulle ha till middag idag! En riktigt läcker kantarellpaj av alla härliga trattisar jag fått! Jag tog också upp ett litet paket rökt skinka från frysen, och i kylen hade jag brysselkål som behövde lite sällskap, liksom osten vi köpte under skördefesten ”Ölands-osten med smak av calvados” helt otroligt god, men nu börjar den gå på sista versen som påläggsost! Så de hela blev en väldigt god, för att inte säga vansinnigt god svamppaj!

Vad är din favorit med kantareller? 

Det här behöver du :
1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor (osthyvel) och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och tryck ihop den till en slät deg. Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, något större än pajformen. Kavla så den är ca 0,3-0,5 cm tjock. Lägg degen över formen och tryck ut den i kanterna, här använde jag även bakplåtspapper i formen då blir det lättare att lyfta upp pajen om man inte använder springform med löstagbar kant. Förgrädda 10 min i 220 grader. Ta ut pajformen och lägg i fyllningen. Grädda sen på 200 grader i 30 min.

Fyllning :
200 gram färska trattkantareller
En klick smör
Salt & peppar

200 gram brysselkål (Här kan du byta ut kålen mot spenat, broccoli, blomkål etc.)

300 gram riven ost, med stark smak (Jag använde Ölandsosten ”Öländsk calvados”)

200 gram rökt skinka
3 schalottenlök, finhackade
1 msk oxfond, el 1 buljongtärning

3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rensa trattkantarellerna och hacka i mindre bitar. Fräs på i stekpanna med smör ca 10 min. Salta och peppra, ställ åt sidan.

Riv osten!

Rensa, skölj och skär brysselkålen. Dela varje liten kålbit i två delar.

Skär skinkan i tärningar och schalottenlöken fint, och gör samma sak här, fräs på i het stekpanna tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt en matsked fond och rör om. Ställ åt sidan.

När pajskalen är förgräddat fyll pajen med kantareller, skinka/lök & och brysselkålen varvat. Slå på ägg/gräddmjölken. Gräda i 30 min i 200 grader. Låt pajen ”stanna/stå till sig” före du skär upp den.

T.h; Den öländska osten med calvados, den är bara sååå god, krämig, salt och lite grynpipig!

Brysselkål i halvor, stekt, rökt skinka, stekta trattkanterller och riven ost.

Som tar plats i det förgräddade pajskalet!

Efter ca 30 min i ugnen är pajen klar!

Servera!

Dekorera gärna med timjan och lite extra kantareller runt om!

m pajen får stå till sig en dag innan den ska ätas, blir den myyyycket godare! Alltså ett smart tips att förbereda dan innan!

Krispigt pajskal med härligt doftande kantarellfyllning, med andra ord helt oemotståndlig!!

Smaklig spis! Sen nu till att laga lite goda pajer i höst! 😉

  1. Oj, oj, vad gott, helt i min smak! Den här sparas!

    Hälsningar

    Fröken Luisa

  2. Mumsigt!. Den pajen måste jag göra någon dag framöver 🙂

  3. Hanna skriver:

    Vilken paj – ser helt otroligt god ut!

  4. Carin skriver:

    Åh, visst är det gott med kantareller! Min favorit är trattkantarellsoppa med ädelost. Underbart att njuta av en varm soppa med tända ljus i höstmörkret! 🙂

  5. Emmy skriver:

    Fy ända in i bängen så gott! Ölands osten är så god. Kan tänka mig den passar fint i en kantarellpaj.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..