Kantarellsås på trattisar… Inte vilken sås som helst!

Vet ni hur det känns att vara rik som en kung?? Vet ni de?! De vet jag, för JAG ÄR rik som en kung nu!! Hur??…

Jo, när man just varit i stan, storhandlat mat, farit runt på en massa ärenden hit o dit och äntligen kommit hem, packat upp, bytt om till myskläder och raggsockar och svingat ett par varv med dammsugaren och det plötsligt knackar på dörren! DÅ är jag kung!!

Där står hon som just knackat på dörren, galenpannan till svampplockare som bara GER bort allt hon plockar för hon tycker inte om de själv, men hon älskar att plocka?? Hallå?! Å i handen en överfull ”blom-pappers-påse” med trattkantareller! Till mig?!! Förstår inte hur människan kan hitta så mycket svamp så hon till och med får kasta ibland, men plockar de gör hon av glatta lite… Tack snälla Efva, igen och igen och igen! 😛 

Eftersom jag köpte hem ett storpack fläskkotletter som var tänkt till kvällsmiddag blev inte valet av sås svårt alls! Klart vi ska ha kantarellsås! Och till möra, bräserade fläskkotletter, med kokt potatis, stekt, karamelliserad lök, ärtor, morötter & vinbärsgéle så blev det en sån där go´middag som man bara blir helt stum av… Mmmm…. Så vansinnigt gott!

Receptet på såsen måste ni ta efter, för den är ett kapitel för sig. Ingen vitlök, det ska smaka svamp. Lite vitt vin (om man inte har vitt vin så går det faktiskt bra med 1/3 vitvinsvinäger också) i såsen och några dropparna med worcestersås OCH en gnutta socker sätter pricken över i:et och du får en sås som verkligen smakar kantarell! Prova!! 😉

Sås till 4 port
Det här behöver du : 
1 liter trattkantareller
1 klick smör + salt + vitpeppar
1 dl vitt vin
3 dl steksky alt. köttbuljong
1 dl grädde
några droppar worcestersås
en gnutta socker
Maizenamjöl + vatten till redning
Smaka av med salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rensa svampen och fräs på den i en rymlig kastrull eller stekpanna med en klick smör. Salta och peppra och vänd runt. Slå sedan på vinet så det får fräsa in ordentligt. Ta sen steksky från fläskkotletterna som fått bräsera i buljong och häll över till såsen. Har du inga kotletter vid sidan om använder du samma mängd buljong, hemmagjord, eller fond/tärning + vatten. Slå sen på grädden, några droppar worcestersås och en gnutta socker (en nypa mellan tummen o pekfingret) och sänk värmen. Rör ut maizenamjöl med vatten och red såsen till tjockare konsistens. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera!

Rikedomen… 😉


I förädlat version…

 1. ida skriver:

  Åh det är så härligt att hela skogen kryllar av trattis! måste försöka hinna ut en sväng till innan frosten tar dom..

  passar på o tipsa om min nya blogg.. idas mat är har förvandlats till http://www.idalottas.se

  kika gärna in!

  – Ida

 2. Helena skriver:

  Hejsan !!
  Jag är som din vän…har plockat kilovis med kantareller men äter det inte…Utan jag ger bort allting..Jag älskar att vara i skog och natur och plocka dessa svampar. Vänner och familj är mycket glada för de gillar inte skogen men svampen,,hihi
  kramizar

 3. Hanna skriver:

  GOTT! Förstår att du kände dig rik, det hade jag med gjort 🙂

 4. Viola skriver:

  Underbara härliga vänner! Min kära väninna har en far som har orienterat i hela sitt liv och har sett massor av svamp när han sprungit förbi – så nu när han är pensionär så plockar han åt oss alla, fick 4 kilo! gula kantareller och nu sist 2 kilo trattisar, lycka!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..