Kassler – en klassiker i form!


Ni har sett den förut, det är julskinkans bästa kompis och den purkna purjolökens bästa dopp i grytan! Det är gratängen med potatis, lök, purjo, vitlök och kassler i strimlor. Det är grädde, ost, salt & peppar! Så fenomenalt enkelt och så vansinnigt gott!

Ibland vet man inte vad man ska göra med den där biten kassler man köpt med sig hem. Antingen är man flitig och skivar den tunnt till pålägg istället för dyra förpackade skinkskivor, eller så skär man tärningar och använder i pastasallad eller som pizzafyllning. Eller till varma mackor eller pastasås. Eller så gör man klassikern med ananasskiva och ost i ugn och serverar med ris, eller så strimlar man den och blandar ner i en potatisgratäng med massor av god lök!

Så gör jag, – just nu iallafall! 

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler
1 purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1½ liter gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk salt
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR :


Strimla kasslern. Skala och skiva potatisen. Finhacka purjolök, gul lök och vitlök.

Färs på all lök i en stekpanna så den mjuknar. Använd sen en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis och lök och blanda runt med gräddmjölken. Krydda ordentligt med nymalen vitpeppar & lite salt. Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.


En gratäng som hela familjen bara älskar!


Smaklig måltid!