ANNONS

Hembakat knäcke med smak av enbär & honung

/


Såhär lagom till skördefest tänkte jag bjuda på ett passande recept på ett ”skogskryddat” knäckebröd med smak av honung och enbär! Har du aldrig bakat ditt egna knäckebröd förut så ska du prova bums! Man ska inte göra en för stor deg bara för då tappar man lätt  stinget och tycker att det är en jädrans massa kavlande bara. Gör du på 5-6 dl degvätska ja då får du kavla lagom mycket… 😉

Degen är enkel och utan krussiduller, o den är inte svårjobbad så hellre små omgångar knäcke-bröds-bak än att stå å kavla en halv natt! Detta recept är på 6 dl vätska men kan med fördel halveras för att täcka husbehovet ett bra tag ändå! Ni förstår vad jag menar!

Enbär är en krydda som ofta används till viltkött, höstens smaker med kantareller, skogschampinjoner och söndagssteken. Det är dock en väldigt koncentrerad krydda så använd den med måtta annars får du lätt ett parfym-knäcke. Här har jag avvägt mängden enbär helt och håller efter min näsa… Smaken (doften) ska inte vara framträdande, då blir det knepigt att kombinera med marmelad, ost, korv eller vad man nu vill ha till! Enbärssmaken ska bara anas. Välj själva hur ni vill göra!

* TIPS!!
Istället för enbär så är ju kummin den givna kryddan, anis och fånkål likaså, eller helt naturell om du så vill! Riktigt smör i degen gör knäckebrödet extra frasigt och honung ger en len, fin och söt smak.

Den goda smaken i ett hembakad knäckebröd förstår du inte av att läsa här egentligen, det VET du när du tagit första tuggan med enbart smör och en nypa flingsalt ovanpå… Det kan liksom inte bli bättre än så! 😛

Det här behöver du :
10st hela enbär + 1 tsk socker

½ pkt jäst (25 gram)
6 dl vatten
50 gram rumsvarmt smör
2 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Mortla enbären tillsammans med lite socker till en smulig massa. Enbär ger en rejäl parymerad smak så använd inte för mycket. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med vattnet. Strö över enbären med sockret. Låt stå en liten stund. Rör ner smör, honung & olja, fyrkornskross, vetegroddar, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakning.

Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Ta upp den och forma den till en rund deg. Låt jäsa ca 1 timme övertäckt med bakduk.

Ta upp på mjölat bord. Kavla degen tunn med kruskavel. Använd mycket mjöl under för att degen inte ska fastna. Ca 2-3 mm tycker jag är lagom tjocklek. Lägg direkt på plåt och grädda i ca 8-10 min i 225 grader eller tills du ser att knäcket börjar få färg i kanterna. Lägg upp på torra bakdukar och låt svalna en och en. Skär gärna snitt efter hur stora portionsbitar du vill ha medans knäcket ännu är varmt, så går det lätt att bryta dom sedan. Lägg inte knäckebröden på varann utan låt alla få lufttorka annars blir dom lätt lite sega istället för krispiga.

12
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00