Rödvinsmarinerad hjortstek – så tillagar du en stek utan att misslyckas!


Ibland känns det ända uti fingertopparna att ”det här kommer bara bli SÅÅÅ bra”!! Just den HÄR middagen kommer bli succé, det känns rätt, inget har gått snett och allt blir vad man i bakhuvudet förväntat sig fast tio gånger bättre liksom! Såna tillfällen då man bara suger åt sig sin egen ära i all tyshet… 😉 Känner ni igen det?? 

Samtliga runt middagsbordet beundrar maten och själv vet man ju så väl att dom har såååå jävla rätt fast ändå så svarar man de berömmande kommentarerna med ”Ahh, men så bra att det smakade” Och så  nickar man o tittar ner i tallriken igen. Fast man egentligen bara vill skrika rakt ut :

– ”Fatta vilken kanonmiddag detta är alltså!!!”

– ”Hallå?? Köttet!! – Kände ni hur det bara smälte och försvann i munnen??”

– ”För att inte tala om hur jädrans bra jag lyckades med såsen just den här gången??? Märkte ni de allihopa?? Gjorde ni de??!!”

(Just dom hejja-ropen finns enbart i mitt huvud när jag står vid spisen! Jösses, då är självförtroendet på topp vill jag lova!! Men jag skulle aldrig våga uttrycka mig likadant i ord!) 😛 

Många söndagsstekar har passerat vårt köksbord här i Öjkroken. Många gånger har jag totalt misslyckats trots tålmodiga timmar och entusiasm över mina experiment. Men tack vare dom har jag dock lärt mig att lyckas också ju! Att laga en saftig söndagsstek är inte helt lätt, de vet JAG! Det lurar massor med fällor och faror längs vägen!

För att nämna några fallgropar :

 • Köttet blir TORRT!
 • Köttet är smaklöst utan sås!
 • Köttet är SEGT!
Nu ska vi råda bot på fallgroparna så ni slipper just detta!
För att inte få ett TORRT kött så krävs en stektermometer. Olika köttslag kräver olika temperatur och här kan två till fem grader för mycket eller för lite vara totalt ödesdigert! SÅ, nu skaffar ni er en digital kötttermomter, kostar kring 50-70kr på närmsta mataffär!
Om köttet är smaklöst då har du missat att förbereda köttet på vad det SKA smaka! Alltså – Kryddor! Kryddor, marinad, lök, rotfrukter, sky, buljong, vin etc etc… Framförallt gäller detta en stek som långlagas, alltså steks i låg temperatur i många timmar för att uppnå erfoderlig innertemp. Detta är viktigt!

Om köttet är SEGT! Ja, då är vi åter tillbaka till stektermometerns absolut viktigaste uppgift – att låta oss kontrollera temperaturen på köttet då det ska tas ut ur ugnen!

Mycket mer än så behövs egentligen inte för att man ska lyckas med en stek!

Jo, nu ljuger jag! Men det sitter i ryggraden så därför är det en sån självklarhet för mig att jag lätt glömmer bort det mest väsentliga att nämna! Ett stort köttstycke som en stek ska INTE tillagas på högre ugnstemperatur än 100 grader! Stek köttet i 70-80 graders ugnstemp i så många timmar som krävs för att rätt innertemperatur skall infinna sig! SÅ ÄR DET! Glöm inte de! Ni kommer bli förvånade över hur jämnt tillagat, jämnt rosa, eller jämnt blodigt rött alt medium köttet blivit stekt och hur saftigt och mört det blir så ni kommer inte göra annat i fortsättningen än att ”långsteka” kött! Tro & lyd mig nu! 😉

Det här köttet är ett viltkött – en utskuren hjortstek på ca 1.2 kilo
Hjortkött är naturligt magert liksom renkött och älg och utan insprängt fett så kan ni tänka er att det BORDE vara svårt att få köttet både mört och saftigt! Men det är inte ett dugg svårt. ETT DYGN har jag marinerat köttstycket i en marinad av lök, morötter, färsk rosmarin,vitlök, lagerblad, soya, kryddor: enbär, svart & vitpeppar och salt. Som bas i marinaden valde jag rött vin och en skvätt rapsolja! Går precis lika bra med vitt vin också, det är bara att experimentera sig fram!

Har ni nu orkar läsa såhär långt så tycker jag ni ska fortsätta lite till. Det är en ren och skär ”svärmorsdröm” egentligen att kunna tillaga en söndagsstek som man är stolt över så läs receptet och prova gärna hemma. Innertemperaturer för olika köttslag hittar ni i vanliga bonniers stora kokbok, eller så kan ni ju alltid googla!

Självklart kan du använda både griskött, nötkött eller viltkött till din söndagsstek. Bara anpassa innertemperaturen efter respektive köttslag.

Marinad : 
1 l rött vin
1 dl rapsolja
3 msk mushroom soya
2 morötter
2 rödlök
½ purjolök
2 krossade vitlöksklyftor
3 lagerblad
1 msk torkade enbär
några kvistar rosmarin
Peppar, grovmalen vit & svart
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skär ingredienserna till marinaden i grova bitar.  Lägg i en ugnsfast form med höga kanter. Bind upp steken med hushållssnöre och lägg ovanpå. Slå på rött vin, soya och olja. och vänd runt allt ordentligt. Täck formen med plastfolié och ställ i kylskåp 1 dygn. Vänd på steken en gång. Ställ sedan in hela formen i ugnen på 80 grader och låt innertemperaturen gå upp till 64 grader för ett ”medium” stekt kött. Ta ut ur ugnen och slå in steken i aluminiumfolié och låt vila 30 min. Skär sedan upp det i skivor.

Såsen :
Sila skyn från ugnsformen och släng resten i formen på komposten. Koka upp skyn i en kastrull. Mängden sås justerar du med mer buljong. Runda av smaken med en skvätt grädde. Du kan även smaksätta såsen ytterliggare med soya, vinbärsgelé, mer salt & peppar, kanske en gnutta socker… Vill du ha tjockare konsistens på såsen reder du av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och låter koka upp.

Denna stek serverade jag i skivor tillsammans med hasselbackspotatis, hongungsrostad palsternacka, svartvinbärsgelé, rödlök/sugarsnap/paprika/tomatsallad och rödvinsskyn!

En marinad för ett dygn med viltkött kräver rejält med smaker.

Bind upp steken med hushållssnöre, det gör att köttet håller ”fin form” samt att tillagningen blir jämnare.

Personligen gillar jag kött som är rare/medium. Men med hänsyn till mina övriga familjemedlemmar gör jag alltid köttet helt o hållet medium! 😉 64 grader och då blir det såhär! Skär man i köttet så saftar det sig men inte blodigt! Lägg märke till hur jämnt rosa köttet har blivit av den långa tillagningstiden i ugnen.

Allt som omger en stek i ugnen, dvs grönsaker, lök, kryddor, sky SKA man ta tillvara och göra sås på! Allt silas och sen kokas skyn upp med ev. mer buljong en skvätt grädde, lite mer salt och peppar, kanske lite vinbärsgelé eller en gnutta socker, eller några droppar soya… Ähh.. ni fattar! Släng alltså inte det som finns i formen! SILA till såsen!


Tja! Mer än så har jag inte att säga, smaklig måltid om ni nu vill prova att laga söndagsstek! Kanske vågar ni till och med bjuda hem svärmor?? 😉 Kram o gonatt, imorgon stundar födelsedag!

 1. Såååååå gott!
  Och ja, termometer är ett måste men också att våga salta och faktiskt tillaga kött av god kvalitet (men det ser jag ju att den där steken har). Förvånansvärt många äger också en massa häftiga knivar såsom Global och dylikt men har inte en blekasta aning åt vilket håll man sedan skivar det färdiga köttet, speciellt om det är en ”fyrkantig” stek.
  Det kanske du kan ha med här på bloggen – köttskivarskola? Du är så duktig på att förklara Linda!

 2. Å vad det ser ljuvligt ut.
  Jag misslyckades så sent som i går med mitt idiotsäkra(trodde jag) recept på slotts-stek. 🙁 Det blev segt… 🙁 Jag gör min på spisen i gryta, men hade lite för bråttom med å servera å lät den inte stå tillräckligt länge…
  Det här ska jag testa nästa gång, kanske redan nästa söndag? 🙂

 3. Stekar är bara föör gott nu på hösten, det är ett område jag inte är lika van vid som annan matlagning, men som du säger lyckas man bra med stektermometer, marinad och kryddning. Jag tycker också att det hjälper att låta köttet vila i 20-30 minuter invirat i folie, det blir så mycket mörare av det.

 4. På ett ungefär hur lång tid per kilo kan man beräkna om man steker det i ugn på så låg temp? Kan ju vara bra att veta så resten av familjen inte dör av svält innan den är klar 🙂

 5. Nästan så att jag måste springa till frysen och ta upp en stek! Måste dock köpa en ny kötttermometer först för gubben ha visst förbrukat den vi hade. Ser jätte gott ut och gav verkligen inspiration.

 6. Tack för ett inspirerande stek-tips! Undrar dock: om man har en ugn, hur lyckas man då att först tillaga en stek och servera den med hasselbackspotatis? Har du två spisar eller kan du tips hur man får klart bägge samtidigt?

 7. Anna!
  Ah, de va ju ett bra tips, de ska jag ta upp vid tillfälle!
  En BRA kniv är a och o, jag äger två globlaknivar och dom klarar jag mig på! Den ena är en stor bred kniv, den använder jag till kött, bröd, rotfrukter o den andra en mindre, ungefär samma form använder jag när jag skär mindre grönsaker, hackar chili osv. Huvudsaken dom är av bra kvalitét och VASSA så klarar man sig långt!

  Att skära upp en stek är inte svårt, ska visa med bilder nån gång men om steken är fyrkantig eller oregelbunden så bör man alltid binda upp den så den får ungefär samma tjocklek överallt. Sen skär man ALLTID rakt igenom köttfibrerna i det stora hela. Det kan ju finnas små bitar som köttfibrerna går åt annat håll men det gör inget. Huvudsaken man skär GENOM fibrerna i det stora hela, inte längs med!

  Lisa!
  Ja, det måste få ta sin tid för att det ska bli mört. Slottstek gör jag också på spisen. Bättre lycka nästa gång! 🙂

  Hanna!
  Absolut, köttet MÅSTE vila iaf 30 min tycker jag. Det gör dock inte så mkt om köttet svalnat något heller eftersom man ofta har varma tillbehör som kokt potatis och varm sås!

  Camilla!
  Det är så otroligt olika från ugn till ugn men en stek på ca 1-1½ kilo tar ca 4 timmar! När jag planerar tidsmässigt tänker jag att det tar ca 4 timmar/kilo.

  Sara!
  Hjortstek varierar mkt i pris men ca 200 kr/kilot. Sen kan du säkert hitta fyndpriser även på svenskt hjortkött i vanlig mataffär men billigast är att köpa direkt av slaktare/jägare om man har såna kontakter.

  Mårtenssons!
  Ohh björnkött! Jag har aldrig vare sig ätit eller tillagat björn. Min pappa har dock gjort det och jag har för mig att han hade en rödvinsmarinad, serverade med parmesanbakade potatisar… Jag kan fråga honom om receptet om ni vill? Men det är ju ett kraftigt, ganska magert kött med rejäl en sötaktig viltsmak. Det ska också stekas till minst 77graders innertemp med tanke på trikiner om inte köttet är testat. Eftersom köttfibrerna i björnkött är väldigt grova köttfibrer så krävs ganska lång marinering. Ni får hojta när ni provat så jag får höra! 🙂

  Annika!
  En stek är absolut ingen överkurs! Den sköter sig själv, tycker du ska prova!! 🙂

  Sjömanshustrun!
  Smart fråga där! 😉
  Jag har bara EN ugn!
  Jo, eftersom ugnen är på såpass låg temperatur när steken tillagas så sätter jag in hasselbackspotatisen ca 30 min innan steken är klar! När jag tar ut steken ska den vila i folié i 30 min, då höjer jag värmen på ugnen till 220 och sen är hasselbackspotatisarna klara samtidigt som köttet är redo att skivas upp!
  /Linda!

 8. Tack för ditt svar ang. björnköttet:) Du får mer än gärna fråga din pappa om du vill, han som vi fått köttet av hade inget speciellt recept att dela med sej av. Trikiner är det testat för, men vi kommer nog ändå att låta det bli helt genomstekt. Klart vi hojtar till så du kan få en lite recension.

 9. 1 liter vin till marinaden kan det verkligen stämma? Min hjortstek ligger till hälften under vinet och grönsakerna simmar. Har jag för liten form, på din bild syns inget vin alls.

  1. Pippimamma!
   Det stämmer med 1 liter. Och eftersom vinet ska steka med i ugnen så kommer en hel del att förångas och reduceras till en god sky du ska ha till såsen sen. Det gör inte ett dugg att grönsakerna simmar eller att steken ligger till hälften under ytan, allt i sin ordning! Vi har säkert olika storlek på våra formar, men tro mig! Det kommer bli kanonbra! 😉
   /Linda

 10. Gjorde en fläskstek ungefär efter detta (tror att jag gjorde efter ett av dina andra recept – men alltså lång tid i ugnen och på låg temp)och det blev kanon!! Nu har jag en fransyska i frysen och funderar på att göra den i helgen. Hur hög temp tror du är lagom på den? Vill inte ha blodigt utan bara lite lätt rosa. Det svåra är ju tillagningstiden. Men min stek är på drygt 900 g så då borde ju 4 timmar + 30 min vila vara lagom, eller?! Tack för alla dina bra recept!

 11. Hej Linda!!

  Har gjort detta recept en gång förut, men där köttet låg i marinaden blev det kokt. 1/4 av köttbiten blev alldeles grå och seg. Vad kan det bero på?

 12. Bästa tipset på länge att långsteka det i ugnen, total succé bland våra nyårsgäster med hjortstek som gjordes enligt ovan… 80 grader i ugnen, tog 4 timmar och stod sedan 1 timme inpackad i folie. Serverades med hasselbackspotatis och en rödvinssås gjord från grunden, kunde inte ha blivit mer lyckat!

  Tack för insikten med långstekning på låg värme!

 13. Har just nu gjort efter ditt recept. Ska bli otroligt spännande att få uppleva dessa smaker. Jag kanske la steken i marinaden för tidigt,men 1 1/2 dygn innan. Men sikken doft det stömmar ur denna gryta redan nu :-). Imorgon så ska denna himmelska stek inträda våra munnar och smaklökar och njuta av dessa smaker som legat o grott in i köttet. Tack en dag i förhand på detta recept!! 🙂

 14. Ulf!
  Eftersom steken långlagas i låg temperatur så blir det ingen skillnad, köttet blir oerhört mört ochsaftigt.

  Pernilla!
  Jag förstår inte hur du kan få köttet kokt i en kall marinad?

  Perra!
  Kul att höra!

  Micke!
  Va roligt, tack själv för att du återkopplade!

  Conny!
  Hoppas det smakade gott. 🙂

  Åsa!
  Absolut.

  /Linda

 15. Fantastiskt gott. Långsamstekning är perfekt till allt kött. Jag har testat fläsk och nötkött med gott resultat. Skall nu beta av vilt kött på samma sätt. Tack för all information

 16. Jag bara ÄLSKAR hur du förklarar hur man gör. Nu har jag precis lagt hjortsteken i marinad och i morgon blir det nyårsmiddag 🙂 jag håller tummar o tår att jag lyckas. Missade ju rödlök men tog istället en gul lök, hoppas inte det gör allt för mkt. på smaken.

 17. Hej, jag undrar bara om man kan strunta i purjolöken eller byta ut den mot något annat, receptet verkar gott men jag avskyr purjolök….

 18. Jag följer detta resept har gjort sedan jag upptäckte det 2015!
  Jag provad dock olika kryddningar men vin, vitlök, rosmarin och enbär är oftast med.
  Lång marknad tid annars blir det inte bra!
  Men vad för vin tycker du passar bäst?
  Ha det bäst!

 19. Testade detta sätt idag på en fransyska, uteslöt vissa kryddor men hade den på låg temp i ugnen som skrivet och jag har aldrig förr fått en så seg och tråkig stek. Helt oätbar blev den 🙁

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..