ANNONS

Lövbiffsgryta – en snabb husman!

/

Lövbiff går alldeles utmärkt att göra en mustig köttgryta på. Tack vare de tunna skivorna går det snabbt att få köttet mört istället för 3-4 timmars långkok. Nu är det ju så att jag älskar långkok av alla slag så detta är enbart ett alternativ om det behöver gå lite snabbare ibland, okej?! 😉

Smaksätt höstens köttgryta med massor av lök, en god buljong, paprika, morötter och champinjoner.

Finns det något mysigare än att få duka köksbordet och ställa fram en stor härlig köttgryta mitt på bordet? Rykande, kokt potatis, knäckebröd, ett stort glas mjölk och sen kan man bara njuta av varma, mustiga smaker medan stormen blåser utanför fönstret…

Det här behöver du :
600 gram lövbiff
2 gul lök
½ purjolök
En gnutta socker
2 lagerblad
1½ dl rött vin, alt matlagingsvin
1 liter kraftig köttbuljong
1 msk mushroom soya
ev. soya color för färgens skull
1 grön paprika
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 nävar små hela champinjoner
Maizenamjöl + vatten till redning
1-1½ dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :


Skär köttet i strimlor eller mindre bitar. Skala och hacka lök och purjolök. Hetta upp en stekpanna.

Bryn löken i rikligt med smör, tillsätt en gnutta socker så löken blir lite karamelliserad i stekpannan. Tillsätt köttet och låt det få bryna ordentligt och ta upp alla smaker av löken. Lägg i lagerbladen och slå på vinet, låt fräsa och bubbla en stund innan du slår på buljong och soya.

Sänk sedan värmen något och låt grytan sjuda. Hacka paprika, vitlök och morötter och lägg ner tillsammans med champinjonerna efter ca 20 min. Nu kan du justera mängden sås i grytan med mer buljong om så önskas. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för en tjockare konsistens.

Låt grytan småputtra ytterliggare ca 30-40 min tills köttet är riktigt mört och lätt faller isär. Runda av smaken med grädde och smaka av med salt och peppar.

10

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00