ANNONS

Börje Salmings senaste kokbok… Och en skön insikt…

/

Här är den!! Den kryddburks-ultimata, absolut ända-in-i-fingerspetsarna-urbästa kokboken ever!!! 😛 Jo, så är de!

Börje Salming har gjort det jag i mitt bakhuvud tänker då jag tänker på min kokbok, förstår ni? Det är framförallt TRE element som speglar just de. Det är maten utomhus, det är den norrländska matkulturen och det är bilderna!

Han lagar rejäl husman med norrlands-feeling så det bara sjunger om det. Varje rad jag läser förnimmer jag med mig själv ”som liten” och vad jag själv egentligen vill skriva nu som vuxen.

Det är renskav på muurikkan, guldskimrande hjortronrecept, kirunapizza, fjällmacka och röding… Små illröda lingon och gräddiga skysåser… Bilder av spegelblanka insjöar, fjälltoppar med morgondimma och kattguld… Herregud va jag älskar den här kokboken!

Samtidigt som jag läser den inser jag att min egen matlagning härstammar från så mycket mer än bara ett gott tycke till husmanskosten och öländska delikatesser…

Jag måste få ner mina mat-tankar och minnena från barndomen i norrland innan jag kan göra en kokbok av nutid! Vettig och en skön insikt. Ett kapitel i taget liksom!

Jag vill ha en kokbok med farmors pressylta, pappas foliépaket med röding, tant Gretas vita kroppkakor… Men inte bara det jag vill få med bilderna av hur jag mindes de. Farmor som omsorgsfullt lindar handdukar kring syltan och vrider så knogarna blir vita… Pappa som viftar mygg när han rensar fisken på huggkubben nere vid båthuset… Jag vill ha med doften av kokkaffe i Gretas kök och hennes gråa hår upprullat på gummisspolar i olika färger med näthilkan knuten runtom… Förstår ni?

Tack Börje, du har fått mig att räta ut många frågetecken och gett mig klarhet i vad min kommande kokbok ska vara… Inte innehålla… Utan VARA…

4
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00