ANNONS

Fylld lantbröds-tårta med ost, bacon & soltorkade tomater

/

Det här var roligt att baka alltså!! Framtidens brödtårta?, ja så kallar vi det! Brödtårta låter himla väl gott? 😉

Detta bröd är bakat på lantbrödsmjöl och skulle kunna bakas ut som helt vanliga limpor, inget konstigt eller krångligt alls.

Däremot har jag bakat ut det precis som en butterkaka, fast inte med smör, kanel och socker-fyllning utan med knaperstekt bacon, grevéost och en rejäl näve av de tomaterna jag torkade och la in i marinad häromdan!

Det blev ett ”sju-jäsikens-mega-gott” bröd så anar inte!! 😛

Ikväll ska vi äta det med kycklinglår jag stekt i ugnen, en god sallad och en klick gräddfil eller creme fraiche! Så gott de ska bli!! Men de finns naturligtvis en massa annat som detta bröd lämpar sig extra bra till!

T ex. detta : 

  • Som brytbröd på en bufféPerfekt till mustiga soppanSom picknickbröd till utflyktenTill barnens matsäck på utedagarnaTill kräftskivan och surströmmingsskivanTill barnkalas, student, grillkväll mmTill ostbrickanTill drinktilltugg

Och det bästa av allt – ni får använder er fantasti här och fylla brödet med PRECIS vad ni vill och tror blir gott!

Oliver, fetaost, skinka & hushållsost, pesto och valnötter, färska örter och parmaskinka, brieost och salami…. Ja, ni fattar!?  Ta grundreceptet på degen och variera sen din fyllning precis som du vill ha den!

Till jul ska jag fylla brödet med russin, syltad ingefära och apelsinskal och servera med grönmögelost, pepparkakor och glögg! 😉

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
5 dl vatten
50 gram rumsvarmt smör
3 msk honung
14-16 dl lantbrödsmjöl
2 tsk salt

Fyllning : 
240 gram bacon (knaperstekt i mindre bitar)
180 gram ost i små tärningar (lagrad grevé)
1 dl finhackade soltorkade tomater (från olja/vitlöksmarinad)

Pensla med ett uppvispat ägg och strö över vita vallmofrön.

GÖR SÅHÄR :
Använd med fördel hushållsmaskin till degen. Smula ner jästen. Ljumma vattnet till 37 grader fingervarmt. Rör ut jästen med vätskan och tillsätt smör, honung, och hälften av mjölet. Arbeta degen länge, ca 10 min. Tillsätt så lite mjöl som möjligt men den ska iallafall släppa degbunkens kanter när det är dags att jäsa. Låt den jäsa i samma bunken, ta inte bort degkroken.

Efter en timme tillsätter du saltet och lite till av mjölet och kör på lägsta hastighet ca 3 min. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den så lite som möjligt. Platta eller kavla ut till en rektangel ca 30*40cm. Lägg på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i 6 bitar.  Placera bitarna i en rund springform modell större, den jag använt här är ca 35 cm i diam. Du kan också placera ut dom direkt på ett bakplåtspapper, tätt ihop. Täck med bakduk och låt jäsa 45 min. Värm ugnen till 225 grader, ställ in brödet i mitten och sänk värmen direkt till 175 grader. Grädda i 45 min.

Ta ut brödet och låt det svalna innan du skär upp det. Förvara i kylskåp, annars härsknar fyllningen.


*


Knaperstekt bacon, grevéost och soltorkade tomater i olja/vitlöksmarinad.


Precis som när du gör kanelbullar! 😉


Rulla ihop och skär i sex delar.


Placera i rund springform (stor modell; 35 cm i diam)


Pensla med ägg & strö över vita vallmöfrön.


Efter ca 45 min i ugnen!


Ät, njut och må gott!


Seså, klura nu ut vad DU skulle vilja ha för fyllning i din brödtårta! 😉


Och nu så

(uppdaterat 21:25)

har vi njutit av brödet tillsammans med grillad kyckling

(ugnsstekta, urbenade kycklinglår)

, ruccolasallad & en klick gräddfil. Så in i bombens gott! 😛

31

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00