ANNONS
Integritet på Tailsweep

Torkade & marinerade tomater & marinerade vitlöksklyftor

/

Gillar ni soltorkade tomater och marinerade vitlöksklyftor? De gör jag!!

Att torka tomater själv är inte svårt, men tar lite tid såklart. Att marinera vitlöksklyftor är däremot enklare och går snabbt! Att ha gjort egna fina burkar är verkligen guld värt. Smaksättningen på marinaderna blir precis som man själv vill ha dom, vitlök, örter, citron, chili mm mm. Och du kan både använda tomaterna och oljan. Tomaterna, finhackade i en krämig sås, som fyllning i kycklingfiléer eller till röror och dippsåser eller till grillat kött och sallader. Oljan är givetvis inte heller fy skam, den kan du dressa över en sallad eller tillsätta nån matsked av i en bubblande sås och smaken blir helt otroligt god!

Vitlöksklyftorna i marinad, dom äter man som plockmat, krispiga och mild och riktigt goda precis som dom är! Detta ska ni prova om ni inte gjort det innan. Såna här delikatesser har ni säkert stött på i mataffärer på en sån där buffé du kan plocka ihop själv och fylla små¨plastburkar, men priserna är skyhöga! Så prova göra egna, det är precis lika gott… Om inte godare! 😉

ca ½ liter torkade tomater i marinad
Det här behöver du : 
600 gram (urkärnade) tomater av olik sort
ev. teflongaller till ugnen
½ dl salt
½ dl strösocker
—–
Olivolja
Några kvistar rosmarin
Några klyftor vitlök
1 hel röd chili
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj tomaterna och dela dom i halvor. Kärna ur. Snitta skinnsidan med vass kniv. Lägg med skinnsidan uppåt på teflongaller med bakplåtspapper under. Eller direkt på bakplåtspapper. Blanda salt & socker och strö över tomaterna.

Torka i ugn, jag använde varmluft på 80 grader i 3 timmar, sen stängde jag av ugnen och lät tomater torka över natten med luckan på glänt.

Efter det körde jag dom 3 timmar till i 80 grader och lät torka 12 timmar i avstängd ugn med luckan på glänt.

Det varierar nog väldigt från ugn till ugn hur det fungerar att torka dom. Men utgå ifrån låg temperatur, och lång torktid i avstängd ugn med öppen lucka. Konsistens när dom är klara ska vara sega, absolut inte vattniga, då får du köra om proceduren en gång till. Och heller inte brända så se upp med tiden du har ugnen påslagen, där kan det säkert variera från ugn till ugn. Jag vände tomaterna EN gång efter första torkningen.

Varva sen de torkade tomaterna i en burk med örter såsom rosmarin, timjan, vitlök, färsk eller torkad chili, peppar, en gnutta salt, chiliflakes etc etc. Allt efter tycke o smak. Pressa ihop tomaterna ordentligt och slå sen på en god olivolja så det täcker. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är ca 3 mån, sålänge du ser till att det alltid finns olja som täcker tomaterna så håller det länge.

Använd i såser, som fyllning i kyckling, filé, tillbehör till kött, fisk mm. Finhackad i pastasallader, kalla dippsåser, röror etc.

En liten burk (handfull)
Marinerade vitlöksklyftor : 

ca 20 små vitlöksklyftor med skal
vatten till kokning

Marinad :


½ dl vatten


½ dl rapsolja


1/4 dl vitvinsvinäger


Salt & peppar


Torkade örtkryddor


ev. finhackad chili o nån färs örtkvist

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vattnet och lägg i vitlöksklyftorna hela med skal på. Låt koka ca 5 min. Häl av och skölj i kallt vatten sen är det enkelt att bara ”ploppa” ur dom ur skalet. Koka upp marinaden med vatten, olja och vinäger. tillsätt kryddorna. Peta ner vitlöksklyftorna i en burk, lite finhackad chili och en kvist rosmarin. Slå på marinaden och låt svalna i burken. Förvara i kylskåp. Hållbarhet ca 3 mån.


Dela och kärna ur.


Många kärnor blir det…


Lägg på plåt med skinnsidan uppåt, använd gärna teflongaller, då det blir lite luft emellan tomaterna.


Salt & socker.


Efter två omgångar a 3 timmar i 80 grader + 12 timmars torkning i avstängd ugn med luckan på glänt.


Konsistensen ska vara torr och seg, inte blöta eller vattniga och inte brända.


Plocka fram ingredienserna till marinaden. Här använde jag vitlök, chili och rosmarin. Lite salt och peppar…


Sådär! Visst blev det snyggt! 😛


Lyxigt att bjuda på eller ställa fram på bordet till sallader. Eller som en fin gå-bort-present! Hemmagjort är alltid uppskattat!


Marinerade vitlöksklyftor är betydligt enklare och går snabbt att göra!

10
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00