Philly cheese steak sandwich


Philly cheese steak sandwich! Det är en smörgås som heter duga de! I Amerika och länderna nedanför oss så är denna maträtt mycket vanligt, precis som våra färdigbredda ost & skinkfrallor som finns på närmsta bensinmack… Men detta är tusen gånger godare och matigare. Den ska ätas varm och är ett perfekt

”snabb-mats-käk-a-la-hemma-gjort”

som inte alls är krångligt att göra med lite förberedelser dock. Garanterat uppskattat och en smula annorlunda för oss nordbor! Detta ska göras fler gånger!

Utmaningen till detta recept fick jag via facebook av Kristina Dunér (vinnaren av muurikkan i tävlingen tidigare i somras) Hon gav mig utmaningen att laga detta så självklart var jag inte sen att haka på! Jag hade dessutom ett youtube-klipp som jag sparat ner i ”favoriter” med BBQ Pit Boys sen något år tidigare som jag velat prova! Pit boys lagar de mesta enligt american style, så gillar ni sån mat och inte har sett dessa ”gubbar” innan så gör de!! Om inte annat så visa för mannen där hemma så kommer han garanterat bli helt såld på matlagning hädanefter! 😛

Se klippet med BBQ Pit boys >>

2 port
Det här behöver du :

  1. Bröd – 1 stort ciabatta
  2. Nötkött – 350 gram strimlav lövbiff
  3. Buljong – Se recept nedan
  4. Ost – Rökt smältost (ca 150 gram)

(Provolone är en sorts rökt ost från italien som ofta använd i detta recept. Det är en ko-ost, som kan vara lite svår att få tag på här i Sverige. Frico däremot har ett stort utbud av rökta ostar från holland som funkar kanon. Denna ost hittade jag på mitt lokala Hemköp.)

Buljongen :
2 tsk mushroom soya
1 tsk soya color
1 tsk balsamvinäger
2 tsk malen ungesrk paprika (mild, söt)
½ spansk peppar med kärnor
1 vitlök solo
2 tärningar köttbuljong (Knorr´s ekologiska)
8 dl vatten

Tillbehör :
2 stora gula lök
½ röd spansk peppar

Lite funderingar till nästa gång : 
Nästa gång ska jag INTE strimla köttet utan frysa det lätt nån timme innan så man får ut fina ”skav-bitar” istället. Alternativet är ju att använda färdig viltskav eller renskav. Jag ska också ha SALLAD som tillbehör, en krispig sallad som roman eller kinakål skulla passa fint. Det skulle bryta av till allt bröd och kött och ost, det blir lätt väldigt mäktigt annars. Buljongen är jag toknöjd med, så den behåller jag som den är. Likaså brödet och osten, de var riktiga 10-poängare! Men lite mer grönt i smörgåsen hade inte skadat och som sagt köttet ska nog verkligen vara lövtunt och inte i strimlor. Mängden ost i mitt recept är lååååångt ifrån den mängd som används i originalrecepten, för där verkligen häller dom på osten ”slev-vis” så gör som du tycker! Detta är sparsamt med ost, men självklart en smaksak!


Buljongen som jag kokade upp kvällen innan. Bara att värma på, på muurikkan med lite aluminiumfolié under kastrullen så inte botten blir bränd eller missfärgad.


Hackad lök & chili, gott tillbehör på den varma smörgåsen!


Här ser ni osten, den borde ni hitta i en vanlig matbutik, om inte så be dom ta hem den!


Ciabatta!


Osten skar jag upp i skivor, drog bort kanten och skar den i mindre bitar så den skulle smälta lätt på muurikkan!Här har jag buljongen i kastrull i mitten. Det är viktigt att den är riktigt upphettad före köttet läggs på, eftersom köttet bara tar nån minut. I de andra två paketet har jag lindat in ciabatta (uppskurna och klara) i blött bakplåtspapper med aluminiumfolié runtom. Dom blir precis som nybakta, frasiga på utsidan och mjuka inuti.


Löken & chilin började jag med först av allt, sen föste jag det åt sidan och la sedan på köttet som bara precis ska få stekyta. Eftersom det är så tunna strimlor behövs inte mer, då blir det lätt segt.


Nästan klart!


Låt sedan köttet vila i buljongen och gotta till sig. Du kan även slå lite av buljongen i ciabatta-brödet!


Osten, allra sist! Den smälter fort och behöver inte alls mycket värme!


Monterat och klart med bröd, buljong, kött, ost, lök & chili! Smaklig måltid! 😛

11
13

Isbollar, festligt och färgglatt!


Har ni sett dessa??

Isbollarna! Stora runda isbollar som du fyller med härliga frukter, bär, örter mm och styckfryser. Himla festliga att ha till drinken, eller bara ett smaksatt bubbelvatten! Snygga är dom också! Jag har hållt på frysa bollar i en vecka nu snart, har bara en boll än så länge men ska absolut köpa på mig fler. Isbollarna har jag förvarat i en burk med tätslutande lock i väntan på att fler tillverkas! 😉 På

Ninasmat.se

kan ni köpa dessa i 4-pack för 99:-! Otroligt roligt även för barnen att pyssla med!


En stor isboll i ett glas cola håller sig en bra stund!


Här har vi fryst in bollar med citronskivor, citronmeliss, apelsinjuice mm…


Fyll bollen med frukt, bär & färska örter. Fyll på med vatten i hålet, förslut och stoppa in i frysen!

10
1

Extra fin äppelkaka med kanel, vanilj & kardemumma


Idag har vi bakat med äpplen från vårt vinterträd, det blir lite fallfrukt efter gallring som är riktigt syrliga och inte alls goda att äta som dom är men i en kaka är dom helt perfekta!! 😛 De är verkligen ett riktigt ”äppel-år” i år! Har nog aldrig haft så mycket äpplen på trädet innan så jag ser verkligen fram emot när första frosten kommer och de ska plockas in!

På förmiddan bakade Joline och jag en äppelkaka som vi gav bort till ett par vänner med nyfödd liten bebis, och nu ikväll gjorde Joline en till eftersom vi hade mer äpplen i marinad kvar! Vilket underbar doft vi har njutit av hela dan alltså! Dessutom har vi höststädat altanen och sopat, slängt vissna blommor och rustat för skördefest! Halmbalar, pumpor, ljung och murgröna vill jag ha där sen! Kommer bli sååå fint med en massa mysiga lyktor och marschaller!

Åter till receptet som är mycket enkelt, smeten vispar man snabbt ihop. Smör, socker, ägg, mjöl…. De vanliga! Äpplena ska skivas med skal och marineras med socker och kryddor så dom riktigt saftar till sig. Smet + äpplen = kaka!! Busenkelt!

ca 6 – 8 port
Det här behöver du :
6 äpplen (gärna syrliga)
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skölj och skär äpplen i skivor med skalet kvar. Lägg ner i en bunke och pudra över socker och kryddor. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen. Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25cm diam. eller annan liknande storlek. Fördela äppelskivorna ovanpå smeten. Grädda i 175 grader ca 40 min.

På toppen : 
Florsockerglasyr + pärlsocker


Joline gör ett ”ros-mönster” av äppelskivorna.


Tada!! 😛


Färdiggräddad!


Med bakplåtspapper i botten går det smidigt att lyfta ur kakan och lägga över på ett fint fat!


Det här är våra första äppelkakor i år! Alltså, det är HÖST nu!!! 😉

19
29