Extra fin äppelkaka med kanel, vanilj & kardemumma

Idag har vi bakat med äpplen från vårt vinterträd, det blir lite fallfrukt efter gallring som är riktigt syrliga och inte alls goda att äta som dom är men i en kaka är dom helt perfekta!! 😛 De är verkligen ett riktigt ”äppel-år” i år! Har nog aldrig haft så mycket äpplen på trädet innan så jag ser verkligen fram emot när första frosten kommer och de ska plockas in!

På förmiddan bakade Joline och jag en äppelkaka som vi gav bort till ett par vänner med nyfödd liten bebis, och nu ikväll gjorde Joline en till eftersom vi hade mer äpplen i marinad kvar! Vilket underbar doft vi har njutit av hela dan alltså! Dessutom har vi höststädat altanen och sopat, slängt vissna blommor och rustat för skördefest! Halmbalar, pumpor, ljung och murgröna vill jag ha där sen! Kommer bli sååå fint med en massa mysiga lyktor och marschaller!

Åter till receptet som är mycket enkelt, smeten vispar man snabbt ihop. Smör, socker, ägg, mjöl…. De vanliga! Äpplena ska skivas med skal och marineras med socker och kryddor så dom riktigt saftar till sig. Smet + äpplen = kaka!! Busenkelt!

ca 6 – 8 port
Det här behöver du :
6 äpplen (gärna syrliga)
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skölj och skär äpplen i skivor med skalet kvar. Lägg ner i en bunke och pudra över socker och kryddor. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen. Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25cm diam. eller annan liknande storlek. Fördela äppelskivorna ovanpå smeten. Grädda i 175 grader ca 40 min.

På toppen : 
Florsockerglasyr + pärlsocker

Joline gör ett ”ros-mönster” av äppelskivorna.

Tada!! 😛

Färdiggräddad!

Med bakplåtspapper i botten går det smidigt att lyfta ur kakan och lägga över på ett fint fat!

Det här är våra första äppelkakor i år! Alltså, det är HÖST nu!!! 😉

LOADING..