Vita kroppkakor

Gokväll alla goa bloggläsare! Ikväll bjuder jag på en favorit i repris; vita kroppkakor! Joline & jag är helt ensamma hemma då Nicke fick en flyttresa med lastbilen på jobbet och kommer inte hem förrän på fredag! Så nu får vi försöka rå om oss själva ett par dagar. Idag har vi varit på fotouppdrag med liten labradorvalp! Ohh gud va man blir valpsjuk efter att fått gosa med en sån liten ett par timmar… Dalton var väl inte överväldigad av dofterna när vi kom hem, han nosade snabbt igenom oss sen gick han sin väg, lite purken… 😉 Nåja, de får dröja några år innan vi plockar hem en till boerboel i huset!

Väl hemma så kokade vi kroppkakor. Med färdigkokt kall potatis i kylskåpet så går det i ett nafs allting! Bara pressa potatisen, blanda med ägg och lite mjöl. Rulla bollar, fylla med fläsk och ner i kokande vatten ca 10-15 min och middagens är serverad! Ikväll ska vi mysa i soffan och göra oss lite goda ”isbolls-drinkar” som ni ska få se mer av lite senare! Ha en fin kväll allihopa! 

ca 20 st
Du behöver :
Ca 1,5 kilo kokt potatis (föredrar asterix)
5 dl vetemjöl
3 ägg
500 gram rimmat sidfläsk
2 gula lökar
15 kryddpepparkorn (grovmalen)
1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Skär fläsket smått. Stek i stekpanna med finhackad lök och kryddpepparn. (Du kan även använda ”ostekt” fyllning, det är en smaksak) Låt stå och svalna. Pressa eller riv den kalla kokta potatisen, blanda med vetemjöl och ägg och salt. Arbeta ihop degen så den blir smidig och lätt att jobba med. Forma små bollar med fläsk inuti. Lägg i kokande vatten, låt sjuda ca 10-15 min. Färdiga att avnjutas, eller frysas in för att sedan stekas i halvor!

Passa på att göra vita kroppkakor när du har mycket överbliven kokt potatis! De går utmärkt att frysas ner.

Recept på ÖLÄNDSKA kroppkakor hittar du här >>

 1. Räddare i nöden! För första gången sedan min farmor gick bort har vi inga vita kroppkakor på julbordet och jag befinner mig utom räckhåll för hennes fantastiska recept. Dessutom är det sista julen i Uppsala för mig innan flyttlasset går mot Öland igen. Därför känns det jättekul att få bjuda vännerna på denna viktiga delen av den öländska julbordet!
  TACK! 🙂

 2. marlino skriver:

  Rökt SIDfläsk ska det naturligtvis vara inte bogfläsk.

 3. Detta var ngt helt nytt för mig, aldrig hört talas om.. men de kanske borde provas! 🙂

 4. marlino skriver:

  Kroppkakor är så ljuvligt gott! Jag ska testa detta receptet. Svärmor gör kroppkakor men på känn och utan recept.

  Ett tips från svärmor; blanda i rökt bogfläsk i fyllningen. Mmmm

 5. Hanna skriver:

  Låter jättegott, men har aldrig testat att äta det!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..