ANNONS

Köttfärslimpa med (hemmagjord) löksoppa

/


Köttfärslimpa är något som lagas väldigt ofta på mitt jobb. Och gott är det ju också! Rejäl och redig husmanskost med potatis, skysås, lingon och kokta grönsaker. En del använder sig av löksoppa-pulver som är himla populärt och ger en god smak till köttfärslimpan.

De gör inte jag, jag gör egen löksoppa enkelt i stekpannan för det är bra mycket godare och pulver är inte riktigt min melodi. Jag gör den ganska stark och med mycket sälta och blandat med färsen blir smaken bara såååå god! Så alla ni ”pulver-limpor”, se till o prova detta istället! 😉

Fotnot : Lägg märke till tallriken, såna får ni inte se för ofta här inne, det är svärmors porslin! Visst är dom vackra dom där blå, med handmålade motiv. Såna samlade min farmor på när jag var liten, hon hade/har en hel vägg full med årstallrikar, dom är sååå vackra tycker jag!

8 port
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
2 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar, när den är lite för salt är den perfekt! Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak!

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Använd stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Ev en skvätt grädde. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

TIPS! 
Om ni som jag ÄÄÄÄÄLSKAR potatis & purjolökssoppa så går den också alldeles utmärkt att blanda ner i färsen om man har en skvätt över!  

Med hemmagjord löksoppa som du blandar med färsen får du en riktigt god och smakrik köttfärslimpa! Löken kan mixas med mixerstav när vätskan hällts på, det är en smaksak!

Några av tillbehören…

Och limpan, skjuts in i ugnen! 175 grader ca 1-1½ timme.

Smaklig måltid! Lova nu att prova detta ni som använder pulver, ja ni andra också förstås! 😛

19
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00