ANNONS

Piroger med köttstuvning

/

Har ni nån gång ätit engelsk köttpaj?? Ni vet en sån där härlig köttstuvning i ugnsform, täckt med pajdegslock? Eller kanske ni på nån marknad köpt en nybakad köttpirog att äta direkt ur handen?? Då är vi lite i närheten av detta. Himmel så gott detta va!! Köttgryta i en pirog skulle man också kunna säga! 😛

Jag gjorde en enkel pirogdeg, använde tunna skivor av överbliven stek som jag strimlade fint, grovhackade massor med gul lök och rörde ihop med en ganska tjock skysås/stuvning utan fast utan grädde. Bäddade in i pirogerna och gräddade i 20 min! Hur enkelt som helst!

Detta är verkligen tusen gånger godare än t ex. köttfärsfyllning som visserligen också är himla smidigt att baka in om det finns rester över. Men ni måste bara prova detta! Att några överblivna kylskåpsrester kan bli så ofantligt gott kan man verkligen kalla förädlad mat! 😉

6 stora piroger
Det här behöver du : 
1 sats pirogdeg *
400 gram överbliven stek (skinkstek, rostbiff, slottsstek, älgstek etc, etc)
2 stora gula lök
ca 6 dl riktigt tjock skysås

GÖR SÅHÄR :


Gör pirogdegen och under tiden den jäser förbereder du fyllningen. Skär köttet i tunna, korta strimlor. Hacka löken grovt.

Såsen : 
Om du har skysås över så använd den annars kokar du snabbt ihop en ny av en klick smör som du smälter i en kastrull, häller på 6 dl vatten och en kraftig köttbuljong av fond eller tärning, lite soya, salt & peppar. Häll ner maizenaredning (maizenamjöl utrört i lite vatten) i såsen och vispa ihop., låt den koka nån minut. Bättra på konsistensen med mer redning om det behövs. Gör skysåsen riktigt tjock, den ska inte vara rinnande, utan mer som yoghurt i konsistensen.

Låt såsen kallna och blanda sedan ihop med kött och lök. Anledningen till att jag inte vill blanda köttet med varm sås är för att jag använder ett redan tillagat kött. Har du ingen överbliven stek att ta av kan du självklart strimla valfritt kött och göra en köttgryta från grunden med en tjockare sås då förstås.

Nu är fyllningen klar!

* 1 sats pirogdeg (räcker till 12 små eller 6 stora piroger)
½ pkt jäst (25 gram)
150 gram smör
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1 ägg
8 dl mjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i degbunke. Gärna i maskin. Smält smöret och slå på mjölken, ljumma till 37 grader och slå på jästen. Rör ut och tillsätt de övriga ingredienserna (inklusive ägget, som INTE är till pensling). Arbeta degen länge så blir den seg och smidigt att jobba med sen. Låt jäsa 30 min övertäckt med bakduk. Ta upp på mjölat bakbord och dela den i 6 delar. Forma till bollar och kavla ut ca ½ cm tjocka. Lägg på fyllningen. Vik över degen till en halvmåne och nyp ihop. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg före gräddning. Grädda i ca 20-25 min i 200 grader.


Här har vi den tjocka skysåsen i botten av skålen, köttet och grovt hackad lök! Himmelsk god fyllning!


Och såhär ser det ut när allt rörts ihop!


Fyllning på! Sen skjuts in i ugnen…


Efter ca 20 min i ugnen är dom klara!


Pirogdegen är härligt mjuk och frasig och med rykande het fyllning som bara doftar sååå gott!! 😛 Frys ner, ta upp till lunch, utflykt, mellanmål, på resa etc.

13

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00