ANNONS

Souvlaki, grekiska grillspett

/

Det är lördag och jag är på banan igen! Tack underbara ni för era kommentarer i mitt senaste inlägg, så mänskliga och fina ni är! Det dröjer ju inte så länge innan jag saknar min kryddburk igen med era peppande rader… 😉

Ikväll kände jag för att laga något helt annorlunda och efter lite språkande med kära maken fick det bli souvlaki. Grekiska grillspett. En relativt enkel, billigt och okomplicerad rätt som smakar grillat men ändå inte! Inte massa BBQ, inte soyamarinad och grillkrydda, bearnaise och pom fritt!

Detta är friskt, syrligt och krämigt med tzatziki till och serverat i nybakade tunnbröd blir det lite av en ”festival-känsla” över det hela! Gott som tusan är det också!

Ni var många som skulle grilla ikväll enligt min middags-fråga påKryddburkens facebook tidigare idag. Här på Öland har vi haft riktigt höstrusk med rejäl blåst och regn i flera dagar men så sken solen upp i eftermiddags, dock med en tryckande värme och lite duggregn. Parasoll över grillen löser allt, men jag har förstått att en hel del av er har riktig högsommarvärme just nu!?

Pesonligen hoppar gärna över sista utlovade värmeböljan och går direkt på höst om jag får bestämma. Det är tända ljus och inomhus-mys som lockar mest hos mig just nu, sommaren är jag klar med!

Imorgon åker vi på en liten utflykt till norra Öland med Joline och hennes kompis. Det är marknad i Byxelkrok och karusellbiljetter har vi kvar sen förra marknads-trippen. En picknick-korg ska packas och vi har söndagen planerad som i en liten ficka! Ska bli himla mysigt att komma iväg lite!  Återkommer såklart med bilder och en liten resumé…

Nu till recepten :

4-6 grillspett beroende på hur hungrig man är
Marinad till souvlaki : 

600 gram fläskkarré i bit
Juicen från 2 hela citron
2½ msk torkad oregano
3 tsk salt
2/4 dl olivolja

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp karrén i bitar. blanda ihop ingredienserna till marinaden och vänd runt köttet väl. Låt vila i kylskåp helst över natten, men ett par tinnar funkar de också. Trä upp bitarna på spett strax före grillning.

6 st mjuka tunnbröd
(det gör inget om det blir några bröd över, det är rysligt gott att bara doppa i tzatzikin efter maten)

Det här behöver du : 
5 dl vetemjöl eller rågsikt
2 tsk torrjäst *
2½ dl vatten
2 msk sirap
1 msk olja
½ tsk salt + 2-3 dl mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR : 
Häll upp mjölet i en bunke och tillsätt torrjästen. Värm vattnet i micron så de blir lite varmare än fingervarmt, minst 42 grader för att torrjästen ska jäsa. Slå på vattnet och rör kraftigt med en träslev. Tillsätt sirapen och oljan och rör kraftigt. Degen ska vara ganska lös. Lägg en bakduk över skålen och låt jäsa ca 30 min. Tillsätt sen saltet och mer mjöl, lite i taget och arbeta ihop till en smidigt deg på bakbord. Dela degen i sex delar. Kavla ut med kruskavel och och stek i torr stekpanna på medelvärme, eller på muurikka eller i ugn på 200 grader. Gärna på ett teflongaller. Slå in bröden i en kökshandduk tills det är dags att äta så håller dom sig mjuka och fina!

* Använder du färsk jäst kör du på 37 grader och löser ut jästen i vattnet och sen i med mjölet.

Tzatziki

Det här behöver du :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

 

Souvlaki görs på framförallt fläskkött. Karré är en tacksam styckdel för ändamålet, fläskfilé använder en del (läs fegisar) men just karrén med dess fettränder gör köttet saftigt och mer smakrikt. Dessutom är karrén en mer eftersträvansvärd och ekonomisk köttdetalj. Lamm är också ett kött som används, då kryddar man gärna med rosmarin i marinaden. Här har jag dock använt fläskkarré i en enkel marinad av citron/oregano/salt/olja.

Låt köttet marinera ett par timmar före det skall grillas. Gärna över natten.

Spetten liggen på grillen och det doftar helt ljuvligt av syrlig citron och mild intensiv oregano! Inte BBQ och soya nu, utan grekiskt! 😛

Flatbröd, eller mjuka tunnbröd bakar du enkelt ut i stekpanna, i muurikka, eller på teflongaller i ugnen. Jag har använt samma recept på till mjuka tunnbröd! Tillbehör i brödet; skivad rödlök och tomat och en hemmagjord tzatziki, samt en citronklyfta som verkligen sätter extra piff precis innan man tar första tuggan! Helt ljuvligt gott allting och mätt blir man… Hälften hade räckt, gott och väl!

14

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00