80-tals klassikern – fylld franska


Kvällsgott-tips kommer här! En supergod franska med baconfyllning som får gratinera i ugnen, den perfekta kvälls-mys-mackan om man tröttnat på ”vanliga” varma mackor! Trevlig 80-tals klassiker som mycket väl tål att dammas av ibland! 😉

Receptet kan du variera med just den fyllning du vill ha. Köttfärs, skinka, renskav, kyckling, svamp etc etc…

4-6 port
Det här behöver du :
1 franska
150 gram bacon
1 gul lök
Inkråmet av 1 franska
1 msk oregano
Salt & peppar
1 stor tomat
1 liten burk ananasringar
3 ägg
4-5 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
Bakplåtspapper

GÖR SÅHÄR :


Skär av ett lock på franska. Gröp ur inkråmet med en gaffel. Skär bacon och lök i mindre bitar och stek i stekpanna tillsammans med inkråmet. Krydda med oregano, salt och peppar. Fyll franskan. Tärna tomat och ananas och lägg över. Vispa ihop äggen med gräddmjölken och häll i. Brödet suger åt sig mycket vätska så häll på så mycket att det precis rinner över. Riv över osten och lägg på locket. Knyckla ihop ett bakplåtspapper och skölj det noga under kranen så det blir riktigt mjukt och blöt. Slå in franska i det blöta bakplåtspappret och gratinera i ugnen 200 grader ca 20-25 min. Det blöta pappret håller franska mjuk och fin inuti och ger en god knaprig yta!


Bacon och lök!


Franskan fylls…


Och toppas med tomat, ananas, riven ost, ägg och gräddmjölk.


Packa in franskan i det blöta bakplåtspappret. Sen skjuts in i ugnen ca 20-25 min i 200 grader.


Under tiden hyvlar jag vitkål och hackar persilja. Dressar med ättika, rapsolja, svartpeppar, salt och en liten nypa socker. Suuuuupergott till ”varma mackor” och så enkelt!


Varsågoda! 😛

28
14

Budget-smart grilltallrik!


Budget-grillat stod det på menyn häromdan! Det är grejer de. Entrecôte och ryggbiff är också fina grejer men ibland är det himla roligt att svänga ihop något som är riktigt billigt och budgetsmart. Många gånger kan det även vara rent av nödvändigt då kassan är skral… Här har vi revbensspjäll,

(mycket billig köttdetalj)

, tillsammans med rotfrukter

(billigt och drygt)

, en god cole slaw

(vitkål och morötter kostar inte många kronor)

och en vanlig grönsallad av de som fanns hemma i kylen.

Glazen till revbenen är en rödvinsglaze, kanske inte låter så billigt men med tanke på att det är en överbliven rödvinssås från början som bara stått i kylen nån dag så blev det också billigt! 😛 Ja, där har vi det! Bara man tänker till lite så går det att laga god, prisvärd mat!

Vad är ditt bästa budget-tips?? 


Revbensspjällen ligger på grillen och penslas med rödvinsglaze.

4 port
Grillade revbensspjäll
2 kg tunna revben
Buljong att förkoka i
ev. morot och lök
Glaze till pensling på grillen

GÖR SÅHÄR :
Koka upp en buljong i en stor kastrull så revbenen får plats. Du kan använda fond, tärning eller om du har en hemmagjord buljong. Kött eller grönsaksbuljong funkar bra. Skiva ner nån morot och nån lök så får du lite extra smak. Låt revbenen sjuda, alltså småkoka ca 1 timme. Ta upp dom ur buljongen och låt rinna av. Pensla med glazen under grillningen. De behöver bara få en fin krispig grillyta för de är ju redan färdiglagade i buljongkoket.


Färdiga! Bara att pensla på mer glaze strax före servering… 😛

Rödvinsglaze
ca 2 dl rödvinssås eller annan mörk, smakrik sås som blivit över
1 -3 msk honung

GÖR SÅHÄR : 


En glaze behöver inte alltid göras från grunden om man har överbliven sås i kylskåpet. En mörk mustig skysås, rödvinssås funkar alldeles utmärkt och behöver inte slängas utan kan enkelt trollas fram en god glaze av.  Det enda du behöver göra är att värma på såsen, antingen i kastrull eller micro.

När såsen är varm rör du ner 1-3 msk flytande honung beroende på hur ”söt” du vill ha den. Självklart kan man tillföra annat också såsom några droppar chili, eller färsk hackad eller vad man nu kan tänkas vilja ha! Enkelt, gott och budgetsmart! 😉


Cole slaw : 

1 l finstrimlad vitkål
2 morötter
½ liten gul lök
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche eller gräddfil
Salt & nymalen svartpeppar
några droppar citron…

OBS : Satsen går att dubbla!

GÖR SÅHÄR :
Stoppa in vitkålshuvudet i en vanlig matkasse, fram med osthyvel och hyvla för glatta livet, det gör inget om det stänker nu! Använd INTE matberedare, det blir mycket godare såhär! Samla ihop en liter av vitkålen. Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet. Skala och riv den gula löken likadant! Blanda ihop med vitkålen i en stor skål och rör ner övriga ingredienser, smaka av!


Rotfrukter i ugnen :

Potatis, morot, kålrot, palsternacka, rödlök, vitlök + olja + flingsalt + in i ugnen ca 45 min 225 grader!


En trevlig grönsallad är alltid gott till grillat!


Smaklig, budgetsmart grilltallrik! 😉

11
2

Carbonara och mina tankar…


Tycker ni om carbonara??? Det är ju en sån där maträtt som man snabbt svänger ihop då fantasin tryter tycker jag! Det är alltid gott och gillas av alla, ett säkert kort! Carbonara finns i oändliga varianter med rökt sidfläsk, bacon, grädde eller inte grädde, parmesan som är ett måste, svartpeppar likaså. Det som ofta skiljer recepten åt är själva såsen, den krämiga, eller icke krämiga? Å naturligtvis äggula eller inte äggula!

Vilken variant föredrar du?? 

När jag gör carbonara varierar jag själva pastasorterna ifrån allt vad spagetti, bandpasta, och makaroner, penne och fjärilar heter! Det är gott hur som haver, men ibland är det bara snäppet godare med en tjockare pasta som penne, likaväl som det ibland är ännu godare med tunna capellini spagetti! Smaksak beroende på dagshumör med andra ord! 😉

Sidfläsk, helt okej, men jag personligen föredrar bacon. Nåt jag aldrig tummar på är osten; parmesan, svartpepparn och äggulorna. Jag använder ALLTID två eller fler äggulor beroende på mängden jag tillagar, men två är det minsta!Sen kommer grädden, ska den va me eller inte?

En del föredrar att röra ner philadeliaost, eller annan färskost, en annan creme fraiche, och de flesta jag vet vill ha en skvätt grädde i! De vill jag också, ibland! Som den här gången.

Tillagnings-gången är densamma på muurikkan som på spisen. Pastan kokar för sig, bacon/fläsk steks för sig och kryddas. Allt blandas, i med ost och äggulor, och MASSA svartpeppar. Skillnaden den här gången när jag gjorde rätten på muurikkan var att värmen är betydligt högre och vätskan kokar snabbt bort så förutom en skvätt grädde så är där en massa vatten som jag hela tiden späder såsen med för de kokar bort snabbt som sjutton.

Pastavatten är bra att tillsätta när man lagar sås på spis, det ger en naturlig redning (stärkelserik) på såsen och den blir krämig och fin så sett. På muurikkan behövs sällan redning då allt kokar ihop till krämiga såser på nolltid, men vätska går det åt! Man skulle lätt kunna förbruka en halvliter grädde här, men de har jag såklart inte gjort! Så vill du runda av smaken på en sås tillagad i muurikka så ska grädden ner när allt redan är klart, hoppas ni förstår hur jag menar nu! Tillsätter du grädden för tidigt kokar den in för snabbt och du får en stabbig och kletig sås. Använd då istället vatten eller buljong.

Efterhand jag ”kokat” såser på muurikkan så har jag kommit fram till fördelningen 80/20 när det gäller sås. 80% vatten/buljong som snabbt kokar in, 20% ”runda-av-smak” precis på slutet. Alltså grädde, creme fraiche, färskost etc.

En carbonara kräver sällan några exakta mått så laga på en höft och smaka av då och då så är jag säker på att du lyckas med just DIN carbonara så som du vill ha den!

Min carbonara-skiss : 

  1. Valfri mängd pasta. Färdigkokt och förberedd
  2. Bacon eller rökt sidfläsk. Jag brukar räkna 80 gram/person
  3. Svartpeppar, mycket svartpeppar!
  4. Vatten, så mkt som behövs för en krämig sås. Och så mycket du själv tycker blir lagom
  5. Grädde, mängd efter eget tycke och smak (kan också uteslutas helt, de blir gott ändå)
  6. En näve riven parmesan/person
  7. Minst 2 äggulor (räknat på 4 pers)

Såhär kan de se ut när jag ger mig ut till muurikkan…

(Tilläggas skall, att på en bricka i bakgrunden finns färdigkokt, kall penne, salt, grädde & en träslev, och en rejäl flaska vatten…) 


Carbonarasåsen puttrar och det är dags att tillsätta pastan som jag bara kokat knappt al dente.


Parmesan, äggulor, lite mer svartpeppar å sen smaka av! Sen äta! 😛

18
0