Ryggbiff med rödvinssås, klyftpotatis och grillade grönsaker


Hej på er! Hittar ni på något skoj idag? Jag ska hoppa in i duschen nu och sen ta med mig barnen på en loppisrunda norrut, sen har vi planerat ett glass-stopp på

Källa glassgård

! 😛

Tänkte bara visa er gårdagens fredagsmiddag. En fin bit ryggbiff som jag stekte på i grillpannan på hög värme med bara salt och peppar så den fick fin färg runtom. Lät den sedan gå färdigt i ugnen (inpackad i aluminiumfolié) tillsammans med klyftpotatisen!

Köttet fick vara inne tills innertemperaturen visade 59-60 grader, (ugnsvärme 175 grader) då blir den perfekt tycker jag, sådär på gränsen till medium, och härligt rosa och saftigt. Sen lät jag köttet vila ca 20 min innan jag skar upp det i skivor. I grillpannan steke jag på lite krispiga grönsaker och kokade små späda morötter till.

Och själva pricken över i:et -Såsen såklart! 


Den började jag med först av allt, för den tar längst tid då den ska reducera och få koka ihop så alla smaker verkligen framträder och blommar ut! Gott som tusan att njuta av en fin köttbit och rödvinssås!

Jag har ett par olika varianter på rödvinssås, men denna är godast och tar längst tid, men det är det värt! Den sköter sig nästan helt själv på spisen samtidigt som du grejar med köttet och grillar grönsakerna! Den är bara såååå god, så den tycker jag du ska prova! 😉

ca ½ liter rödvinssås 

I början : 
1 gul lök
1 röd lök
1 vitlök solo
2 msk fin tomatpuré (Mutti)
2 lagerblad
Några varv med svartpepparkvarnen
4 dl oxbuljong (tärning, fond eller egen)
3 dl rött vin

Slutspurten :
Smaka av med ev. mer oxbuljong eller vin
en nypa socker
Salt & peppar om det behövs
Maizenamjöl + vatten till redning
1 klick smör för att blanka såsen

GÖR SÅHÄR : 
Skala och hacka lök + vitlök grovt. Smält smör i en kastrull och tillsätt lök, vitlök, tomatpure, lagerblad och svartpeppar. Låt allt få fräsa så löken blir mjuk. Slå på oxbuljong och vin, koka upp och sänk sedan värmen och låt småputtra utan lock tills såsen reducerats till hälften. Sila sen bort lökresterna, häll tillbaka skyn i kastrullen och ställ på medelvärme.

Smaka av såsen med ev. mer oxbuljong eller mer vin. Är rödvinssmaken för framträdande brukar jag ta mer buljong, och vice versa. En nypa socker ska de va också. Kanske behövs mer sälta och mer peppar? Smaka av igen och red såsen med maizenamjöl utrört i vatten. Ta av den från plattan och vispa ner en klick smör för att blanka såsen. Färdigt!


Fin ryggbiff med fettkappan kvar! Sånt gillar vi! Fettet ger god smak till köttet och smälter ner i rena smaksensationer under tillagningen! *tummen upp*


Lovely, lovely…


En god köttbit kräver fina primörer. Späda, söta morötter är en riktig favorit sommartid!