Muurikka-pannkakor! Det är en viss skillnad…


Lördag och solen skiner! Idag blir det bad och glass med barnen! Ska titta till mammas hus eftersom hon är bortrest några dar. Fixa med poolen, vattna blommor och mata katterna. Vad ska ni hitta på??

Jag har inte provat grädda pannkakor på muurikkan innan, men blev himla nyfiken efter era tips och barndomsminnen. Och om vanliga pannkakor i laggen är goda så är det ingenting mot för vad dessa är!! Det smakar pannkakor på gammaldags vis om man nu kan baka in en sån smak utan att ändrat receptet! Tunna, extra knapriga, frasiga kanter med smak av skog och morgondagg! 😉

8- 10 pannkakor
Pannkakor
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
2 krm salt
en liten gnutta vaniljsocker
Flytande smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägget och resten av mjölken samt salt och vaniljsocker. Vispa allt väl. Häll upp smeten i en PET-flaska, himla smidigt när man gräddar på muurikkan. Lite flytande smör på muurikkan innan smeten hälls i, sen går de undan!


Koka egen sylt nu när det är sommar, det är sååå mycket godare och faktiskt inte ett dugg svårt eller krångligt! 😛


Ha en fin lördag allihopa!

 1. Oj..kan man grädda pannkakor i den ochså….Det älskar ju min son Filip, han lever typ på pankisar….måste testa detta nångång!!

 2. Zibib skriver:

  Ligger lite efter i bloggläsningen då jag faktiskt varit på semester i Finland och självklart även lagat denna favorit 🙂
  Allting smakar så mycket bättre lagat på muurikkan. Men vi kör inte på vanlig pankakssmet, utan det finns ett annat som alltid står på ett mjölpaket, något specialmjöl. Något fullkornsmjöl av något slag tror jag det är, kommer inte ihåg det finska namnet. Det blir lite annorlunda men ooo så gott 🙂 Speciellt när man sitter på berget bredvid vattnet vid sommarstugan och äter dom 🙂
  Tack för en bra blogg också! 🙂

 3. Svarar på mitt eget inlägg.
  Finska tillverkaren http://www.opa.fi svarade på min förgfrågan och de var glada över muurikkans popularitet i Sverige.

  Hörnells säljer muurikka i Sverige och de har webbsidor:
  http://www.muurikka.se Där finns också recept.

  Skötselråd hittade jag dock inte. Det var en av dina bloggläsare som frågade efter sådana. Finns på den finska sidan. Översätter här fritt från finskan: före ibruktagningen ska man hetta upp pannan och smörja in stekytan med saltfritt fläsk eller smör flera gånger tills ytan blir svart. Muurikkan rengörs efter matlagning genom att man häller en skvätt vatten i den, låter detta koka upp och sedan putsar med plastskrapa och hushållspapper.

  Vad muurikkan kallas på de officiella svenska sidorna? Jo, Muurikka-panna. Okej. Men din version är bättre. Lite problematisk bara, om man av någon anledning behöver pluralisform: flera muurikkor? Hm.

  Hej från Åbo

  1. Linda!
   Det är väldigt lätt att rengöra muurikkan. När all mat är uppäten eller upplagd slår jag bara i vatten och låter det få fräsa upp ordentligt av elden. Har du bara lite glöd kvar så peta in nåt vedträ till under muurikkan. Sen när det fått stormkoka, tippar jag bara muurikkan åt sidan så vattnet rinner ut och den får stå på kant på gräset. Sköljer med vatten och borstar med rotborste eller en grov diskborste. Torkar den torr eller om det är väldigt varmt så självtorkar den snabbt i solen.

   Mormor!
   Tack för att du så underbart ofta kommer med såna här upplysande inlägg, det tycker jag om! Det är alltid kul att få lite bakgrundshistoria till en sån gammaldags pryl som en muurikka! 🙂
   Ja, flera muurikkor skulle jag säga!

   /Linda

 4. Mormor skriver:

  Tack igen för bra recept och välskriven blogg!

  Vad glad jag blev när jag såg att du gillar vår finska Muurikka. Du har också löst översättningsproblemet mycket elegant: en muurikka, bestämd form: muurikkan. Jag gick in på tillverkarens sidor http://www.opa.fi för att se vilket ord de använder, men tyvärr har de ingenting på svenska på sina webbsidor, inte ett endaste litet pip! Jag skrev faktiskt till dem och påpekade detta. Få se vad de svarar, om de svarar.

  Finskans ”muuri” betyder förstås ”mur”. Avser också skorstensstock samt spiselhällen i gammaldags stugor. Ändelsen
  -kka åter är en diminutivändelse: muurikka betyder alltså ”lilla muren”, ”lilla spiselhällen”.

  Ha det bra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..