Fläskfilé på muurikkan, serverat i pitabröd med sallad!


Nu ska ni få ett riktigt skogs-mulle-tips här av muurikka-familjen Nilsson! Ni anar inte hur gott det är att laga maten utomhus just för att slippa stå vid spisen i värmen, kunna lyssna på fåglarnas kvitter och samtidigt vara solnedgångens kvällspublik… Det är helt underbart!! Dessutom smakar all mat så mycket bättre när man äter ute i de fria. Barnen älskar det och det gör inget om det spills eller kladdas, vi sitter ju ute i naturen. Det är rofyllt och sååå avkopplande att bli mätt på det här sättet!Mitt muurikka-liv har bara börjat känner jag! Ge mig en muurikka på sommaren och ni ska ni få se på storverk vintertid då jag verkligen lever upp med snö och oväder!! Det är jag de!! Jag är inte riktigt som alla andra, jag vill ha gnistrande frostmorgnar och glittervit snö i vintersolen, då trivs jag som allra bäst, så va glad att ni får några recept levererade överhuvudtaget denna (hemska) årstid av mig… Haha… Detta behöver ni inte kommentera, för jag lär bli nedröstad av majoriteten soldyrkare där ute! 😉

Ta mig med en nypa salt bara!
Imorgon blir det SOL & BAD med barnen, hejja va livet är underbart, eller hur!?? 😛

4 port
Det här behöver du : 

1 fläskfilé ca 450 gram
1 röd lök
3 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackade soltorkade tomater
2 stora nävar blandade minitomater
2 små burkar champinjoner (hela som jag skivar själv)
3-5 dl köttbuljong (fond, färdning eller hemmagjord)
3 dl grädde
Trocomare örtsalt
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär fläskfilén i tunna, tunna skivor. Det går allra bäst om den är något fryst så får det blir som ”skav”. Fräs på köttet tillsammans med hackad lök och finriven vitlök. (riv på zestjärn). Låt fläskfilén få lite färg, slå sedan på buljongen som får koka in, och köttet brässera. Tillsätt finhackade soltorkade tomater, minitomater och champinjoner. Krydda sen med örtsalt och grovmalen svartpeppar. Slå på grädden och låt grytan puttra ihop tills såsen blivit något tjockare. Servera i pitabröd med en isbergs och gurksallad!  Vill du ha mer sås kan du späda gryta med mer buljong bara.

Pitabröd 6 st
Det här behöver du :
½ pkt jäst (25gram)
2½ dl ljummet vatten (37 grader)
½ msk honung
2 msk kallpressad rapsolja
½ tsk salt
6 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :


Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en degbunken eller i maskin. Rör ner mjölet, (spara ca 1 dl till utbakning) samt honung och olja + salt. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin ca 10 min. Låt jäsa i samma bunke ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Ta ut 6 mått och kavla till ca 15 cm i diam runda, platta bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda i 225 grader tills pitabröden fått gyllene färg, ca 10-15 min. Förvara insvepta i kökshandduk tills det är dags att äta. Skär varje pitabröd med vass kniv in mot mitten och öppna försiktig.


Muurikka-elden är tänd! Invänta glödande vedträn då de slutat brinna, ställ på muurikkan, slå i flytande smör och sätt igång och laga mat!


Fläskfiléskivor och lök bryns först.


När de fått fin färg slå på buljongen och låt den koka in och köttet får brässera.


Ner med finhackade soltorkade tomater, minitomater och champinjoner. Krydda och på med grädden.


Låt småputtra tills såsen tjocknat, sen är det klart att servera! Ca 20-25 min totalt!


Hembakade pitabröd, isbergs/gurksallad och fyll resten med fläskfilégrytan! Ät och njut… 😉