ANNONS

Grillmiddag med marinerad skinkstek, potatisgratäng, hemmagjord bearnaise och fräscha primörer!

/

(Foto : Iphone 4)

Värmeböljan har kommit till Öland, idag har varit så varmt så man knappt orkat en knop… Flyttgubbar och andra utomhusarbetande hantverkare och byggjobbare borde helt lagligt få ledigt, det är inte mänskligt att arbeta i denna värme! Dricka massa vatten och svalka sig i badet är det enda rätta! Det där med siesta på eftermiddagarna i utlandet är inte alls tokigt, det borde införas här i Sverige också. Stäng butiker och affärer och lunchställen efter kl 14? Är det kl.14 man tar siesta förresten? O sen svalka och paus i nån timme innan eftermiddag/kvällsbestyr sätter fart igen! Himla fiffigt tycker jag!

Äta bör man också!
Så här kommer ett tips på en god grilltallrik med gratäng, sås och fräscha primörer, precis vad man behöver efter en heldags jobb och slit i hettan! Det blir ju lätt att man hoppar över varm lunch när det är sommar och istället äter nåt svalkande som smoothies, eller en kall sallad. Min älskade make kom hem från jobbet idag, med nackspärr och stora märken över rygg och axlar efter selen då han burit kassaskåp… Mat, kall öl, och massage innan sängen, det är han värd många gånger om mitt stora hjärta!

Några av er har också efterfrågat inlägg på marinader nu till sommarens alla grilltillfällen, kanske har ni missat detta inlägg om justMarinader till sommarens alla grillningar, om inte och ni har ni fler frågor går det alldeles utmärkt att ställa de här i kommentarsfältet så ska jag svara så fort jag hinner! 😉

Denna grilltallrik serverades med potatisgratäng, hemmagjord bearnaisesås och lättkokta primörer såsom späda morötter, haricot verts, minimajs, kastanjer och broccoli.

Marinad  :
En hel skinkstek eller picnicbog
2 dl Olja
3 msk Balsamvinäger
1 msk Tomatpuré
2 msk pressad citron
2 pressade/rvina vitlöksklyftor
2 tsk ungersk malen paprika (söt, mild i smaken)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär upp steken i skivor, valfri tjocklek, jag brukar skära i ca 1½ cm tjocka skivor sedan banka ut dom med köttklubban till knappt 1 1cm. Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i det skivade köttet. Dra ut luften och knyt ihop. Massera påsen med kött och marinad så allt blandas. Låt stå framme i rumstemperatur om det bara är nån timme tills de ska på grillen. Annars kan du förvara i kylskåp upp till 1 vecka. Ta ut påsen i god tid före grillning dock så de hinner bli rumstempererat före det ska läggas på grillen.


Potatisgratäng

4 port (dubbla receptet vid behov)
Det här behöver du :
6-8 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


Hemmagjord bearnaisesås

Det här behöver du :
3 äggulor
1 msk reduktion
smör

Reduktionen :
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
3 msk finhackad schalottenlök
Några persiljestjälkar
Några dragonkvistar
1 tsk vitpepparkorn
2 tsk torkad dragon

Smöret :
150 gram smält smör (det genomskinliga)

Kryddor när såsen har tjocknat :
Färsk finhackad dragon
Färsk finhackad bladpersilja
Några droppar worcestersås
Några droppar pressad citron
Salt peppar

Bearnaisesås STEG-FÖR-STEG :

 1. Börja med att plocka fram alla ingredienser. Ta fram tre kastruller och en visp. En för smöret, en för reduktionen och en för själva såsen. (och en extra kastrull i nödfall om det skulle gå åt skogen)
 2. Smält smöret i en kastrull på mellan/låg värme. När smöret är smält, dra det lite åt sidan på plattan och ha på lägsta värme så det hålls varmt tills det ska användas. Smöret kommer att bilda två skickt, ett bottenlager vitt smör med saltkristaller och överst ett gult, genomskinligt smör. Det är det översta lagret vi ska använda.
 3. I den andra kastrullen häller du i vitvinvinäger och vatten. Finhackad schalottenlök, vitpepparkorn, persiljestjälkar, dragonkvistar och torkad dragon. Koka upp och sänk värmen och låt uppkoket reducera tills 1 msk vätska återstår, det går ganska snabbt så håll koll så du inte kokar torrt. Sila och spara vätskan i en burk. Släng resten.
 4. Separera äggen, vitor och gulor. Det är gulorna vi ska använda. Lägg dom i en av kastrullerna. (Frys in äggvitorna, dom är bra att ha till maräng etc.)
 5. Värm en platta på ganska låg värme. Ta kastrullen med äggulorna och ställ på plattan, vispa hela tiden och tillsätt reduktionen med vinäger. Vispa, vispa, vispa! Lyft kastrullen från plattan och dra åt sidan å fram och tillbaka när du ser att de börjar bli för varmt, det får absolut inte bubbla, eller koka. Ta hellre bort lite för ofta än chansa. Vattenbad är också ett alternativ, men jag tycker det är mycket meckigare, man får ändå lyfta skålen och dra bort och fram o tillbaka. Detta är dessutom ett ”stadigare” sätt att vispa bearnaisen på.
 6. När äggen och reduktionen börjar tjockna något kan du börja slå på smöret, väldigt försktigt, lite i taget och vispa hela tiden. Tänk på värme, det får inte koka! Häll smöret direkt från dess kastrull och häll bara i det genomskinliga. Alternativt, häll upp det genomskinliga smöret i en tillbringare. Det gör inget om lite, lite av det vita kommer med, såsen skär sig inte av det. Bara om det blir för varmt.
 7. När du allt smör är nervispat har du förhoppningsvis fått en fin, tjock konsistens på såsen.
 8. Nu ska den smakas av och kryddas upp. Finhacka färsk persilja och dragon och rör ner. Jag brukar pressa i lite citron också. Salt & peppar, och en gnutta worscestersås är gott. Nån droppe chili, eller cayenne.  Ta vad du tycker smakar bäst och smaka av hela tiden!
 9. Nu är det klart! SERVERA!
 10. Såsen kan värmas på försiktigt på låg värme men får absolut inte koka och bör heller inte kallna helt. Håll den varm växelvis fram o tillbaka på en platta fram till servering om du inte skulle vara riktigt klar med resten av maten.

OM DET GÅR ÅT SKOGEN!!?
Om såsen inte tjocknar, eller om den skurit sig och blivit grynig går den att rädda med”kastrullen i nödfall” se punkt 1.

 1. 1 äggula + 1 tsk vispgrädde ska ner i kastrullen, vispa ihop! Samma procedur med värmen på plattan och försiktigt, sakta vispa ner den skurna såsen i en tunn stråle. Hoppa sen till steg 7 igen!
13
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00