Jag vann en muurikka, men den ska ni få! (TÄVLING)


Minns ni att jag skrev att jag var med i en bildtävling på muurikas hemsida? Min tanke från början OM jag skulle vinna var att lotta ut den till er! Omröstningen är klar och jag knappade hem en 2:a placering och vann en muurikka stekhäll 48cm. (Bilden ovan var mitt bidrag till tävlingen)

…Som nu söker en ny ägare alltså! 😉

  • Jag vill ha ett annorlunda tips/förslag på en god muurikka-rätt du skulle kunna tänka dig att laga om du fick en muurikka!
  • Du har fram till och med fredag  den 1 juli på dig att lämna ditt bidrag i kommentarsfältet nedan.
  • Glöm ej uppge en giltig epostadress. Vinnaren presenteras sedan under helgen.

Låter de bra!!? E ni sugna?

www.muurikka.se hittar du mer info om stekhällen samt på deras blogg där även en vinnare är utsedd om man varit med och röstat fram bidragen till tävlingen jag var med i, kanske var det du? 😉


Alla mina muurikka-recept hittar ni här >>

  1. Jag skulle vilja laga en god fiskrätt!

    Halvera småfärskpotatisar ringla över olivolja och lägga i ihop med halverade sommarlökar och steka med timjan och flingsalt.
    När de börjar få färg lägger jag på rödspättafileér och låter de tillagas på bädden av potatis och färsklökar tills de får en fin färg.
    Hela champinjoner och finhackad vitlök lägger jag i sist så de får fin färg. Lägg upp i en djup skål med några fina röda tomatskivor och purjolök.

    Det tror jag på!

    Enkelt och gott!

    =)

    Pauline

  2. Ååh va roligt att du vann (eller andra plats, men braa jobbat! 🙂 Jag hade en muurikka en gång i tiden, vi hade den vid sommarstugan. På kvällen satt vi på klipporna och stekte fisk och grönsaker på den och desserten blev oftast pannkakor med grädde och jordgubbar… kan ännu höra klucket av vågorna, doften av nygräddade pannkakor och se solen gå ner i horisonten… Det var tider det, så en ny muurikka hade gärna fått flytta in hos oss! 🙂

  3. Jag skulle göra en rätt med goa aborre som jag skulle filea och steka i äkta smör. Till detta skulle jag göra stekta färskpotatisar i citronsmör. Skulle även slänga med god grön sparris detta tillsammans är super gött annars och nu d¨å det är sommar och man är ute vid vatten kan ju detta testas då på ett helt nytt sätt. Som sås brukar jag göra en kall sås på cremefraice med färsk chili , havsalt och grovmalen peppar. Till dessert skulle jag passa på att fräsa till färsk ananas krydddad med nymalen svart peppar serverat med en klick kesella vanlij .

  4. Jag skulle nog göra en Asiatisk gryta med en släng av sverige Alltså en viltgryta med asiatiska smaker.

    Jag skulle stekt renskav och kryddad med lite enbär, gele, soya, salt peppar, en nypa socker en skvätt vinäger lite chiliflakes och en stor burk fet creamfresh. Skulle ha i ananas i bitar, gul lök, röd paprika och hela champinjoner. Dessa ingredienser skulle jag steka separat på murrikan tillsammans med viltköttet i början.

    Till detta skulle jag servera ett basmatiris som jag skulle stekt upp lätt i murrikan tillsammans med strimlad gurka och gurkmeja för färgens skull + en grönsallad med tomater.

  5. Jag skulle nog göra en klassisk gino, jag gillar sötsaker :P… Så jag skulle ta och göra aluminiumknyten med jordgubbar, kiwi, hallon, blåbär (och all annan frukt och bär jag har hemma och är sugen på) med riven vit och mörk choklad och lägga på murrikahällen. Det skulle vara så mysigt att äta en tre rätters utomhus med murrikan och det här skulle ju vara en toppenavslutning – eller hur?!

  6. Hej!
    Jag hade velat göra en thaiinspirerad kycklinggryta.

    Kycklingfilé i bitar
    Lök
    Vitlök
    Färsk ingefära
    Kokosmjölk
    Röd currypasta
    Lite limeskal

    Wokgrönsaker som broccoli, blomkol, minimajs, morot, paprika tillsäts i slutet.

    Serveras med ris i djup tallrik.. mums!

  7. Jag har aldrig använt en muurikka, men har länge tänkt att jag vill ha en. Den skulle bland annat få följa med ut i svampskogen för en härlig lunch. När jag fått ihop tillräckligt med kantareller så bakar jag ett bröd och gör sedan en kantarellstuvning direkt på plats att avnjutas på en stubbe med en rofylld utsikt. 🙂

  8. en fiskgryta med sting skulle jag välja att göra!!

    först fräsa räkskal och fiskskrov med lök, vitlök, chili och fina kryddor, koka sen en fond med vitt vin ( går åt en del ;))
    plocka ur räkskal och fiskskroven och tillsätt vispgrädde och ngr kluttar smör till många olika fiskbitar åker snabbt ner i såsen tillsammans med broccoli och blomkålsbuketter runt hela grytan
    därefter toppas grytan med räkor (ett berg) och mer finhackad chili

    serveras med en limeaioli!!
    innan

  9. Renskav, paprika, champinjoner, några kantareller och lök får fräsa i pannan, på med creme fraiche, soja, salt och svartpeppar och låt koka in. Serveras i tortillas som även de steks på muurikkan. Enkelt och jättegott!

  10. Idag var det lite roligt att läsa kommentarerna till skillnad från de flesta andra dagar då kommentarerna där de samma. ”Åh så gott skall laga det någon dag”

  11. Jag skulle vilja göra köttbullar med stektpotatis till! TÄNK vilken god smak de skulle bli på dom köttbullarna! Mums!

  12. Jag har sett hur fina bilder som helst pa stekt potatis gjord i en muurikka… alltsa tänker jag mig världens godaste pytt i panna!

    För mej innehaller en san tärnad potatis, lök, lite gott rökt kött och/eller bacon/fläsk, halverade köttbullar, kanske en rest fran söndagssteken, sma bitar av en god korv… helt klart med lite bostongurka och även rödbeta i vid stekningen (strax innan allt är fädigt). Kryddning efter behag… brukar själv bara ha salt, peppar och kött & grillkrydda. Därtill *perfekt* stekta ägg som ju verkligen är möjligt pa Muurikkan och mycket rödbetor pa tallriken sen 😉

    Smidigt att ta med, da allt kan förberedas hemma och en burk med rödbetor har man ju plats för när man aker pa tur, eller hur 🙂

    Annorlunda recept eller inte… jag kanske kommer pa nagot mer 😉

  13. En riktigt god frukost. Nybakade scones med smör, marmelad och ost, stekt bacon, äggröra, stekt svamp och prinskorv och köttbullar. Mums utomhus.

  14. Vi lagade en jättegod lövbiffsgryta på murrikka igår med bacon, lök, paprika och champinjoner. Murrikkan användes både till att fräsa kött och grönsaker på stekhäll samt att koka grytan på. Pasta kokades intill på utekökets spishäll.

    Det vore ju fantastiskt att få vinna en helt egen Murrikka eftersom det var brorsans vi lagade maten på 🙂

    Grattis till vinsten. Fint fotomontage!

    Hela receptet och tillagningssättet finns här:
    http://lottakruse.blogspot.com/2011/06/ny-matupplevelse-med-utekok-och.html

  15. Först tänkte jag chili-con-carne av något slag (mycket chili, bönor och paprika och servera med ett rykande färskt muurikka-bröd), men så tänkte jag att det måste väl gå att slänga ihop nån efterrätt också? Fast måste det röras i hela tiden blir det ju lite svårt kanske, men en gino på egna äpplen och bär och lite god vit choklad på borde väl funka? Skulle vara skoj att testa!
    Men DU! Går det att koka kräftor på den tror du? DET skulle väl vara häftigt i så fall 🙂 Fiskar egna kräftor, och skulle man koka dom nere vid sjön på en muurikka så skulle det inte gå att få färskare kräftor ju! 🙂

  16. En riktigt enkel men god svampomelett då jag snart är klar med min mysiga tipi/kåta som jag bygger i mina föräldrars trädgård här nere i Blekinge. Muurikan skulle underlätta matlagningen där inne rejält! Vinne rjag så skickar jag dig en bild på när jag lagar mat med muurikan där inne.
    Tack för möjligheten!

  17. … och jag skulle göra en härlig het gryta med hackad gul lök, finhackad vitlök, tärnat bacon, halverade majskolvar, färskpotatis i rejäla bitar, tärnad stjälkselleri, buljong (kanske hönsbuljong), tomatpuré, kajennpeppar, tabasco, farinsocker och en skvätt whisky.

    Sist men inte minst skulle jag slänga ner rejält med fina svenska kräftor!

    Grytan skulle jag servera med ett gott brytbröd, som kan suga upp all den goda såsen/buljongen.

    Tack för en inspirerande och vacker blogg!!

  18. Jag tanker mig en riktigt god indisk curry. Jag hade gjort en med kyckling, gullok vitlok, krossad tomat, cocosmjolk, ingefara, massor av kryddor, som kummin och chilli. Med indisk mat kan man latt variera sig. Vill man ha vegetarisk ar det ju bara byta ut kycklingen mot gronsaker. Eller om man hellre vill ha en fisk och skaldjurs curry sa gar ju det lika bra. Till det hade jag serverat ett gott indiskt nanbrod.

    Tack for en rolig tavling!

  19. hej
    man kan grädda Krabbelurer ,stek som plättar o vänd dom
    i strösocker.servera med grädde o sylt eller
    med en klick nutella o skivade bananer.

  20. Ååh om jag vann en muurrikka så skulle den alltid
    få följa med pappa & mig ut på jakt. Jag tänker efter en tidig morgon med älgjakt när jaktlaget som vanligt samlas runt lägerelden i en glänta där allas bilar står parkerade, för att hälla i sig termos-kaffet, ostmackorna och grilla lite korv över elden. Då skulle vi
    hälla ut stora bitar vildsvinskorv, en näve kantareller, några klickar smör på muurikkan och sen sleva upp på gott bröd och bjuda laget runt! mmmh… *håller tummarna*

  21. Tänk lägereld, tänk stjärnklar sensommarkväll, kura ihop under varma goa filtar och lyssna på den sprakande elden. Det kurrar i magen och suget efter en redig cowboy-chili con carne gör sig påmind. Serveras med valfritt brytbröd, inlagd grön jalapeño och kanske en klick fet crème fraiche. Vänligen ha bektande för mitt höftande recept, samt det faktum att jag aldrig lagat mat på en Muurikka.

    Min chili:
    Rökt sidfläsk bryns i en rejäl klick smör. Släng på nötfärs (högrev i 1,5cm bitar går också bra för den som har tålamod att vänta ytterligare en timme på att köttet ska falla isär) och bryn. Sen ”lyfter” du upp färsen i kanterna av muurikkan så att stekfettet rinner ner i mitten och då tillsätter du hackad lök och vitlök, hackade röda chilis, hackad röd paprika och låter dessa stekas på utan att de tar färg. Rör sedan ihop färsen med lökchilin. Häll passerade tomater så att det blir ”såsigt”. Sen tillsätter jag spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar och svartpeppar. Allra sist tillsätter jag väl avsköljda (alternativt blötlagda) kidneybönor, stora vita bönor samt svarta bönor. Och sedan plockar någon musikalisk själ fram en gitarr och vi sjunger och spelar i en timme medan grytan gottar till sig… det gör inget om man musicerar extra länge… det blir bara godare då.

    Kom bara ihåg… chilin ätes med hjälp av fingrar och bröd. Bestick göra sig icke besvär.

  22. Hm… kanske att man skulle steka pannkakor på Muurikkan, sedan skulle man laga en ”varm fruktsallad” (att man hade olika frukter/bär, t.ex ananas, jordgubbar, kiwi, sen skulle man ha de på spett och steka på muurikkan.) När pannkakorna är klara skulle man ta bort de varma bären/frukterna från spetten och lägga de på pannkakorna. Som ”pricken över i” skulle man strö över lite riven vit choklad (som skulle smälta där ovanpå), kanske lite riven kokos och en urgröpt passionsfrukt! Voila! Pannkakor med varm fruktsallad. Sedan skulle man servera pannkakorna vikta ihop/dubbla. Den varma fruktsalladen är lite som gino.
    Vad kul att du kom på andra plats! 🙂

  23. För mig känns muurikka skog o natur! Skulle dra ut den i skogen och göra en ”vild” pytt på potatis, rotfrukter, lök, viltskav och kantareller. Till skulle jag servera rårörda lingon och senapscreme (creme fraiche och dijonsenap) Mums!!!!

  24. Jag vet precis vad jag skulle göra om jag vann en muurikka!
    En viltdoftande älggryta, skulle det minsann bli.
    Den gör jag av strimlat älgkött, gul lök, tärnad potatis, kantareller, grädde, lite cream fraiche, gräddädel-ost, salt, peppar, timjan och slutligen lite soja

    Förberedelser: Koka potatisen inte helt färdig och tärna i lagom stora bitar. Skär köttet i strimlor, dela löken i smala klyftor. Ansa och dela svamparna.

    1. Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
    2. Tillsätt lök och svamp, låt det hela fräsa tills svampen tappat all vätska.
    3. Lägg i potatisen och låt allt bli varmt.
    4. Häll över grädde, creme fraiche och gräddädel.
    5. Krydda med timjan och soja.
    6. Servera direkt från muurikkan och låt er väl smaka.

  25. Jag är helt insnöad på husmanskost för tillfället så jag skulle inte krångla till det utan laga stekt fläsk & raggmunkar med lite rårörda lingon till..det absolut godaste som finns!!

  26. Jag gillar och leka med vardaglig inspiration och det kylskåpet bjuder på, man tager vad man haver och kryddar det med en gnutta fantasi. Men får ja välja och tillaga någonting på muurikka skulle det nog bli kassler med couscous eller bulgur. Färska grönsaker, färska örter, vitlök, chili, hemmagjord mango-chutney och cocosmjölk. Slutligen skall maten avnjutas under skratt i det gröna med vänner.

    Grattis till andraplatsen, fortsatt trevlig sommar 🙂

  27. Jag tänker mig att lagad amerikanska pannkakor i muurikkan med jordgubbar, hallon och blåbär. Kanske till efterrätt eller varför inte samla vännerna till brunch i skogen? (Då steker jag ägg, bacon och gör äggröra i muurikkan också förstås, kombinerar med korv och färska champinjoner).

  28. Åh.. en muurikka vore inte alls fy-skam att få ha i sin ägo (speciellt inte med 20 kg älgkött i frysen)!
    Nu har jag dock, trots smakupplevelser, inte alls någon erfarenhet av tillagningen i en muurikka (och hade helst tipsat om ett recept på norrländsk kalops, till höstens första dagar). Hur som helst är kött, som huvudingrediens, en svårslagen favorit här hemma, och kan varieras/serveras på flera olika sätt.. ”Älgkebab (antingen genom tunna bitar av en stek eller vanlig skav, marinerat i chili glaze) i nybakat tunnbröd” är ett klockrent alternativ, med färska grönsaker samt en enkel kall sås på gräddfil, vitlök, salt och peppar!

  29. åhhh … nåt riktigt gott med kantareller och bacon till pasta…

    å naturligtvis pannkakor med stekta kaneläpplen och glass till..

    grattis till andraplatsen… tyckte du förtjänade första platsen…

  30. Jag hade gjort köttfärsbiffar med fetaost:
    500 gram nötfärs
    färsk persilja
    150 gram fetaost
    2 vitlöksklyftor
    Salt
    Svartpeppar
    1 ägg

    Med olika rotfrukter, i valfri mängd
    (Det bör dock vara mest potatis):
    Potatis
    Morötter
    Palsternacka

    (Och jag som älskar lök slänger dessutom i detta mot slutet också)

    Som tillbehör till detta gör jag en tsatsiki:
    1/2-1 gurka
    2 tsk salt
    2 vitlöksklyftor
    4 dl grekisk yoghurt eller naturell (se tips)
    1 msk olivolja

  31. Eftersom jag tycker att en muurikka ska användas ute i naturen över elden känns det självklart att det ska tillagas vilt på den, så varför inte steka skivad vildsvinsstek med lök, morötter, en bit färsk ingefära och sedan låta koka i några matskedar honung samt lite buljong. Salt och pepper på detta såklart!

    Utav skyn skulle jag göra en blåbärssås med vispgrädde, hela blåbär och lite salt och pepper (möjligen lite färskriven ingefära i också)

    Till detta skulle jag göra honungsglaserade rotfrukter!

    Bättre kan det enligt mig inte bli!!

  32. Om jag vann skulle jag tillbringa resten av min semester ute i naturen med alla recept jag fått tips om Här. Sedan skulle jag – när jag fått in den rätta snitzen prova andra idéer….. med barnens hjälp skulle de kunna bli precis vad som och om något skulle bli gott utöver förväntan…….skulle jag genast delge det till dig:)

  33. Jag skulle laga en paella med alla skaldjur jag får tag på. Eller min sambo skulle få laga det 😉 Det är hans största dröm att få ha en muurikka. Och tänk om jag vann och kunde få ge honom en sådan, det är min dröm! 🙂 Tack för en underbar blogg! 🙂

  34. För ganska många år sedan gjorde vi ofta en rätt med kycklingfile skuret i mindre bitar. Dessa marinerades i santa marias vitlöksmarinad. Man stekte på dessa i en muurikka. Sen hade man diverse wokgrönsaker helst färska, vilket jag tycker är godast. Blandade ihop allt och kryddade med cayennepeppar och lite salt. Hällde över kokosmjölk tills man hade så ”simmigt” som man gillar. Sen rörde man ner jordnötssmör med lite bitar i. Lite soya på slutet.. detta tillsammans med ris el nudlar, säger bara mums!! 🙂

  35. Jeg skulle göra en paella innehållande saffranskryddat ris, olika köttsorter (både nöt, fläsk och kyckling), på slutet skulle det röras ner handskalade räkor (musslor för mannens skulle som jag petar undan)och gröna ärtor!

  36. Jag skulle vilja göra en stor sizzling fajita – det är min sons favoriträtt och när han fyller år så bjuder vi hela klassen på kalas. Att få samlas kring grillen och servera något sådant skulle göra det till ett toppenkalas.

    Då vill jag fräsa strimlad kyckling i rapsolja, och när den fått lite färg så rör jag ner gul och röd lök som strimlats till smala båtar för att få rätta formen, och massor av röd och gul paprika i långa strimlor. Sen kryddar jag med chili, schezuan-olja och fajitamix – om jag får tag på Santa Marias flytande, den verkar vara på väg ur sortiment för den är toksvår att få tag i. Sen får det hela puttra ihop och serveras i tortillastrutar med finstrimlad isbergssallad och en gräddfilssås som lindrar hettan lite – och en näve riven ost på toppen.

  37. Jag skulle absolut vilja försöka återskapa fried rice som dom gör på gatorna i Bangkok runt Pratunamdistriktet !I riktigt varm panna fräser dom vitlök,lök,morotsstrimlor,spenatblad och chili.Sedan lite soya och några ägg.Rör runt så äggen blir lite äggröra och sen i med massa kokt jasminris och rör om ordentligt.Klart !!Kanske lite salt och sweet chilisås på.
    Ja detta skulle jag göra om jag hade en Muurikka !!!

  38. Jag skulle vilja göra en lätt sommarrätt, är aldrig så sugen på för tung mat när det är varmt ute.

    Jag skulle marinera räkor med skal i olja, chili och persilja. Sedan skulle jag fräsa av dem på Muurikkan, pressa över lite lime och servera med hemmagjord aioli. Mycket gott!

  39. jag skulle göra något så enkelt som att steka pannkakor på den. min fina mormor gjorde alltid så på somrarna och det är de godaste pannkakorna jag någonsin ätit. flortunna och enorma 🙂 självklart med hemkokt jordgubbssylt till, och lättvispad vaniljgrädde.

  40. Jag är från västkusten och älskar då såklart fisk och skaldjur.

    Jag skulle fräsa färsk vitlök, gräslös, salladslök och chili i smör i muurikkan. Därefter skulle jag lägga på bitar av lax och torsk och låta dem gotta sig i alla smaker, när fisken är halvklar skulle jag hälla på en halv flaska gott vitt vin, slänga på några förkokta färskpotatis, några halverade citroner sedan på med massor av blåmusslor och hjärtmusslor samt riktigt fina räkor. På det ett berg av dill. Jag skulle täcka hela alltet med folie för att få till en ångfunktion för musslorna. Vill man festa till det lite så avslutar man med en sluring vispgrädde på slutet.

    När allt är klart skulle jag servera med en kall sås med citron och färska örter samt skivor av ett gott bröd som jag rotar till lite på kanten på muurikkan

    Hälsningar Ida

  41. Ut till havet skulle jag gå med min Muurikka, där skulle jag fixa en eld och laga:
    Förrätt, Snabbfrästa räkor i vitlökssmör med en rostad brödbit.
    Huvudrätt, Cevapcici med stekta grönsaker, kryddat med harissa
    och lite smetana till.
    Efterrätt, Stekt ananas helt enkelt.
    Något gott att dricka till och sällskap av goda vänner
    och se solen ta sitt kvällsdopp.
    Bättre än så kan det inte bli!

  42. Efter en god huvudmåltid tillagad över elden är det dags att fylla efterrättsmagen med en god dessert pizza. Jag hade valt att göra en pizza deg som varit något sötad för att sedan bre på ricotta ost eller mascapone och toppa med basilika och jordgubbar så här vid sommartid, kanske lite hackad vit eller mörk choklad för att sätta pricken över i:et. Ett bra avslut på en ljum sommarkväll med ett glas rosé i handen.

    Tycker att det är riktigt roligt att du delar med dig av din vinst och såklart dina underbara recept! Fortsätt med det du gör, det skänker mig en oerhörd glädje mellan tentorna och höskolestudierna!

    /Mikaela

  43. Snabb & enkel rätt och som framför allt är jättegod gör du på en murrika
    Köp färdig mjukt tunnbröd eller gör en egen deg & grädda på murrikan.
    (jag kör med färdig mjuk tunnbröd)

    Detta behövs.
    potatissallad (rydbergs eller nån annan god potatisallad.)
    Svart peppar
    Gravad eller rökt lax eller räkor (man tar det man gillar bäst eller blandar allt)
    man kan även sätta i rökt kött hamburgerkött renstek i strimlor om man ej gillar fisk tex
    hackad sallad & strimlad röd lök finhackad äpple.
    fräs smör i murikkan
    Stek upp potatissalladen rör ofta den ska ej få färg.
    fräs på köttet eller skaldjuren/fisken så den blir ljummen,
    värm på brödet & gör en glassstrut av den (sätt struten i folie så du får en botten. )
    häll i den varma potatissalladen varva med fisken skaldjur eller köttet & varva så du får i sallad & äpple, med toppa med en god dressing av vitlök (kan uteslutas om man vill.)
    Toppa med rödlök & svartpeppar på.
    snabbt enkelt & supergott.

  44. Med en muurikka skulle jag samla massor med vänner som tillsammans steker hemgjorde dumplings (potstickers) med olika fyllningar såsom av fläsk & salladskål, kyckling & svamp, räkfärs med vattenkastanjer. Dumplingarna äts tillsammans med olika inlagda grönsaker (kimchi, gurka, rättikor, havslager) och ett hav av såser. Gott, nyttigt o framförallt sällskapligt!
    Ha en solig sommar, allihopa!!
    /W

  45. Jag skulle troligtvis göra rösti med rimmat sidfläsk (verkar så himla gott med rösti på muurikkan) och severa med rårörda lingon med riven pepparot i. Muuums säger jag bara!:) Enkelt och gott. Glad sommar allesammans!

  46. Jag skulle ställa till med en rejäl grillfest och se till så att det blev mat över.
    Dagen efter skulle jag göra en riktigt bra bakis-pytt i panna av resterna på murikkan till mig och hjärtat.
    Dags att äkta pytt hittar tillbaks till folkhemmet tycker jag.

  47. Min sambo kommer från ett litet samhälle ett par mil utanför Gävle. Varje år har man där en traditionsenlig sotarfest som ligger honom väldigt varmt om hjärtat och det skulle jag självklart vilja pröva på att göra själv om jag hade en muurikka. Alltså sotad salt makrill, serverat med färskpotatis, dillsmör och knäckebröd. Mums!

  48. Åh vilken rolig tävling!!! 🙂

    Snabbt ska det gå enligt mig därför skulle jag göra en varm kycklingsallad med bacon… bacon steks nästintill knaprig i muurikkan, därefter honungsmarinerad kycklingfile i bitar i fettet från baconen. När kycklingen är färdig vänder man snabbt ner grönsaker man gillar (körsbärstomater, salladslök, paprika, sockerärtor) samt rucola och persilja efter egen smak. På detta skulle jag hälla en sås på honung, olivolja, balsamvinäger, röd pesto och färsk basilika… allt höftat efter tyck och smak… och så salt och peppar… klart och gott (tror jag 🙂

  49. Jag vill laga till något riktigt smaskigt! Lamminnerfilé med stekt ris, stekta grönsaker (lök, squash, tomater) och någon kall yoghurtsås till detta. Gott vin och gott sällskap och kvällen är en given succé!

  50. Jag skulle prova att göra tunnbröd (receptet hittar du här http://backastrand.blogspot.com/2010/08/sugen-pa-varmt-tunnbrod.html) Samlas runt elden och alla skulle få hjälpa till att kavla och steka tunnbröd på muurikka och sedan fort som attans på med smör ost och någon god skinka och grönsak eller min favorit smör salt svartpeppar och hackad rödlök…rulla ihop och njuta…….Kul att samlas och laga mat tillsammans. Svårare än så behöver det inte vara gemenskapen är viktig också
    Trevlig sommar! Marie
    marie.taxen@telia.com

  51. Något som vi är sugen på att testa att göra är gäddfärsbiffar. I stugan så är ju sjön full av dessa groteska gäddor. För det mesta så brukar vi bara koka och ge till katten men va fasiken om det är en delikatess i frankrike så bör nog jag som norrlänning kunna äta det också. Lite nyfiken blir jag också på om det är så himla gott som alla säger.
    Så mitt förslag på muurikkamat blir gäddfärsbiffar med uppstekt potatis och en kantarellsås eller en dillsås..

    Ha en härlig dag i värmen!

  52. Jag skulle göra en variant av Gino på Murrikkan.
    Jordgubbar, hallon, smultron, blåbär och björnbär med vit choklad över, serveras med glass!
    Till vintern kanske äppelskivor, apelsin eller varför inte ananas? Skulle vara supersmarrigt!!

    Ha en bra dag! Kramar

  53. Hei Kryddburken. Jeg er en norsk fast leser av matbloggen din og får mye inspirasjon til kokkelering i nabolandet:)

    Hvis jeg vant en muurikka (”takke” som vi kaller det på norsk), ville jeg ha laget sveler! Det er en slags tykk pannekake som min mormor alltid lagde til meg som liten og som er fast sommermat i familien. Mitt beste minne fra barndommen er når mormor stekte svelene på muurikkaen i hagen. Jeg fikk alltid smaksprøve, en liten svele 🙂

    Oppskrift på sveler:
    4 stk egg
    6 ss sukker
    ca.500 g hvetemel
    1 ss strøken natron
    1 l kefir
    2 ss smeltet smør

    Sommerminner på muurikka, godtgodt!

  54. Jag skulle göra plättar med bacon!
    En rätt som min svärfar bjöd på förra sommaren när vi hade utflykt på stranden en härligt solig och varm dag.
    En helt vanlig plättsmet görs(eller pannkakssmet). Grädda medelstora tunna plättar i smör. Steka bacon hela skivor vid sidan om och vid servering lägger man bacon på plättan och strör på socker och viker ihop och äter omgående. Låter kanske konstigt men är helt enkelt uuurgott! Ett absolut måste om man har en muurikka.

    Tips! Om man häller upp smeten på 1½ liters drickesflaskor är det väldigt enkelt att bara hälla ut smet på muurikkan!

  55. Jag skulle göra en riktig sommarmiddag som serveras en sen kväll när solen står lågt och allt är sådär vackert ute… Jag skulle på muurikkan tillaga en härlig paella med skaldjur! Perfekt ju!
    I min Paella skulle jag ha sockerärtor, paprika, purjolök, vitlök, medmera.. Skaldjuren skulle självklart vara räkor och härliga musslor med skal..
    Detta serveras med ris kokat med curry.
    Allt detta toppat med lite gräslök från trädgården och några citronklyftor..

  56. Kul Kul Kul tävling. Jag och min sambo är i begynnelsen av att starta företag där vår underbara ide är att laga mat på energisnåla resurser med ekologiska råvaror och muurikkan alltså ett självklart val. Maten vi tänkt servera på festivaler runt om i landet är plättar, både naturella och med bär. Samt soppa på egenplockad svamp och våra egna ekologiskt odlade tomater. Varför din tävling är perfekt för att kunna provlaga allt i mindre skala.

  57. Jag skulle laga och bjuda mina vänner på en 3-rätters
    Till förrätt skulle jag steka små rårakor i riktigt med smör så de blir riktigt knapriga strö lite salt och svartpeppar över och servera med lite finhackad rödlök/purjolök, crème fraiche och röd rom/gravad lax.
    Till varmrätt kan man inte misslyckas om man råsteker små färskpotatisar och färsk lax. Samt servera med ett persiljesmör smaksatt med citronpeppar och pressad citron. Servera med stekta primörer, skulle välja något som är billigt efter säsong eller en enkel grönsallad.
    Till efterrätt skulle jag steka skivade bananer/äpplen i klyftor i smör och strö över ljust muskovadosocker samt lite sirap och toppa med lite hackad mandel och låta det steka lite knäckigt. Skulle nog servera naturell yoghurt till, för att bryta sötman lite.

  58. Jag skulle göra en langosdeg för hela tjocka släkten på min murrika. Detta betyder 25 gram jäst 1 tsk salt, 3 dl vatten, 1 stor kokt och riven potatis och 7 – 8 dl vetemjöl. sen skulle jag fritera mina langos ute på muurikkan i rapsolja och servera langosen med gräddfil, räkor, svart caviar, riven ost och gröslök! Göttgött!!

  59. Hmm, en muurika… vad kan den användas bättre än ute i skog och mark.. mitt förslag får nog bli en måltid för ett gäng vildsvinsjägare på höstkanten…

    Välstekta rårakor på fräscha nyrivna potatisar, serverade med rårörda lingon och hemrökt väl saltat fläsk från vildsvin! Något sött skulle behövas för och pigga upp och lite stecka färska svenska äpplen, kanderade med råsocker och rikligt med kanel och serverade med lite turkiskyoughurt uppblandad med lite flytande honung!

  60. Hej,jag älskar muruikka men skulle behöva en till då vår alltid är på fel ställe.har man den hemma behöver man den i båten osv.

    Mitt bidrag.
    olika sorters korv starka,kryddiga eftersmak.cabanos isterband mfl.
    kött(rå stek först.

    bacon
    lätt kokt potatis/nudlar (nudlar läggs i när grädden åker i)
    wokgrönsaker
    lök
    stek ihop
    sedan
    grädde
    cremef
    vitlök
    salt/peppar
    sweat sour sås
    ibland åker olika ostar i cantadou m,m.

    köttfärs (om rå stek först)är ochså bra att slänga i denna rätt.jag brukar ta resterna från tacos

    kan även gå att göra torr dvs utan grädde m,m. ifall man har nån som inte gillar det krämiga.

    denna går att varier i oändligt beroende vad man har i kylen
    när vi är ute med båten så är vi ofta 3 båtar som följs så då rensar vi kylarna.man tager vad man haver.

    ett litet rörigt bidrag men ett litet lätt tips.som kan varieras i det oändliga.
    trevlig muurikka sommar.

  61. har inga speciela rätter jag vill lära mej,, utan jag vill hitta på och lära mej från grunden och utforska vad man kan laga och röra ihop på denna muurika, i detta kök tager vi vad vi haver och lägger till något från affären om det behövs 🙂

  62. Jag har inget recept!!!
    Men jag skulle vilja vinna iallafall för jag behöver en sådan när jag ska ut i skogen för mig själv och bara vara jag…..
    du vet när det har varit för mycket!!!
    Då kan jag sitta där o lägga på vad jag har packat ner o krydda med dina inspirations kryddor <3
    Sen när jag har fått lugn i min kropp kan jag ta den på axeln o gå hem och ställa undan den tills nästa gång jag vill ha min lilla egna tid!!!
    Kram

  63. Jag som är en gottegris skulle vilja prova göra någon god efterrätt, varm frukt med choklad eller varför inte krubbelurer.

  64. Åh jag skulle göra bläckfiskgryta. Sen första gången jag smakade det är jag fast, tillsammans med kanel, lök, kryddpeppar, tomat, vitlök, lagerblad, chili och muskot blir det galet gott!!

    Man ska liksom först steka bläckfisken snabbt, annars blir det gummi och sen låta dem vattna sig. Koka ihop alla de andra ingredienserna och ha på slutet i bläckfisken igen. Sen är det toppen om man låter rätten stå en kvart eller två och dra för då bli det mycket mer smak. Sen kan jag rekommendera att käka det tillsammans med en god sallad och pitabröd!!!

  65. Skulle göra en repris som vi fick på ett bröllop i fjällen. Där varmrätten var Älgskav i tunnbröd med vitlöksdressing och champinjoner, lök, paprika tillagad i muurika det var så gott och äta ute i kylan det var härligt.
    Skulle även prova röding och färsk potatis nu i sommarvärmen med en härlig kall sås till. till min lilla tjej skulle jag göra parisare med bröd det tror jag skulle gå hem hos henne ”kojv”!!

  66. Jag skulle prova å göra en av mina favorätter Thaikyckling. Med massor av röd och grön currypasta, kokosmjölk och färska kaffirblad (limeblad).
    Skulle hetta upp olja i Muurikkan. Å sedan i med grön och röd curry. Sen i med cocosmjölk och vatten. Kokas ett tag. Sen i med limeblad, citrongräs, fisksås, champinjoner, haricots verts och kyckling. Sen är det nästan klart. Fattas bara färsk basilika.
    Skulle va skoj å prova den rätten ute i det fria.
    Trevlig sommar!

  67. Inte avancerat direkt, men en sak som är himla god är att göra pytt i panna på muurikkan!
    Ta lite överbliven potatis och tärna ner, slanta ner några korvar, dela på några köttbullar, kanske finns det något baconpaket att fräsa i också.
    Så krydda med någon god krydda! Perfekt att ha som brunch någon dag, enkelt att göra och ett effektivt sätt att ta hand om rester på!

  68. Hej, jag skulle absolut vilja ha den ut till jordsläta där vi skulle kunna stå i våran fina lantmiljö och laga härliga mustiga grytor mm självklart med vårat eget kött, tänk skördefesten vad mycket nytta vi skulle ha utav den, göra våran härliga lammgryta =) skulle vara jätte häftigt, ha det bra, / Helen

  69. Jag skulle göra en sill- och potatispytt! Denna brukar vi göra på grillen i folie (perfekt även på en engångsgrill) men jag skulle gärna testa den på en Muurikka istället!

    Detta behövs:
    Kokt kall potatis
    Matjessill
    Kokta ägg
    Tomater
    Dill
    Gräslök
    Smör

    Skär potatisen och äggen i mindre bitar och stek i smör på Muurikkan. Klyfta tomaterna och lägg även dessa i Muurikkan. Lägg på matjessill, hacka över dill och gräslök. Toppa avslutningsvis med smörklickar, salt och peppar! Servera med gräddfil!

  70. En sån väcker minnen av scouttiderna. Så jag skulle vilja ta med den ut i skogen, sätta den på öppen eld och laga bla krabbelurer på den. Lite bröd måste man ju oxå baka på den och till det lite småbitar kött :). Lägg till lite ”Tschai” att dricka, så blir minnena många 😉
    Hemma och i husvagnen kan man givetvis oxå använda en sån, där finns det ju ännu fler användningsområden. Sitter och känner hur munnen vattnas, ska nog inte fundera mer över detta för då lär jag inte somna utan blir bara hungrig ;))

  71. Erkänner att jag inte visste vad en *kollar stavningen* Muurikka va innan du bloggade om den. Förstår att den passar dig och din familj som handsken! Nu tror jag inte att jag är i närheten av att vinna men hade jag en skulle jag göra en öländsk wok av strimlad jordärtskocka, små halvkokta nypotatis, fint skivad lammfilé och krydda med rosmarin, krossad svartpeppar och flingsalt, mot slutet lite raspat citronskal, torkade trattisar och grädde. Tror att det skulle sitta gott 😉

  72. Jag skulle göra en varm tacobuffe’!
    Den skulle bestå av köttfärs och kyckling ! Till det mycket grönsaker och slutligen tunnbröden/tortillabröd som du givetvis bakar på muurikan!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..