Kårehamns Fisk & Havskök, & på tallriken Fish n´Chips


Söndagsutfykt till Kårehamn!


Fiskehamnen här på östra sidan Öland. En mysig liten idyll av fiskebåtar, hamnliv, en restaurang och numera huserar även min kära morbror Anders där i sin båt! Trevligt! Vi åkte dit och hälsade på och passade på att äta en bit mat på fiskerestaurangen där. Förra sommaren blev jag inte så imponerad av deras industri tillverkade pressade fiskpanetter som serverades under namnet ”Fish n´Chips” men här hade hänt saker!

Jösses så gott allting var! Och inga fula panetter denna gång minsann, så man ska inte gå över ån efter vatten fööör tidigt! 😉 En andra chans som blev mycket lyckad! Vi kommer besöka restaurangen fler gånger denna sommar med andra ord! Man kan även köpa med sig färsk fisk, rökt fisk, skaldjur, röror, såser, supergoda aioli och lite andra öländska delikatesser så här kan man göra lite fynd också!


Kårehamns Fisk & Havskök

! Bakom serveringens framsida finns även ett stort tält man kan sitta och äta i, så där satt vi i spöregnet och myste! 😉


Av Fish n Chips! Precis som de ska smaka! Och en supergod, väl tilltagen skål med remouladsås. Fisken hade ett sprött, krispigt friterat skal, inte för hårt, inte för mycket heller! Och riktig hel fisk innuti!


Fiskelivet är väldigt vackert många gånger när man går lite närmare…


Morbror Anders båt har nyss sjösatts och ligger och ”sväller” på grunt vatten, det läcker in en hel del när den stått på land nästan ett år! Men snart så, blir det fart på skutan!


Och som den duktiga sjöman han är så noterade jag hur fint han hade lagt repen i ringar vid förtöjningen… Ingen annan på samma brygga hade gjort så fint! 😛


Sjömannen him self! Morbror Anders!


Och hans

enda

kärlek ”Ramona”…

(De måste vi ändra, annars blir det himla tråkigt ute på dom sju haven i den stora skutan)


Båtlivet har aldrig nånsin varit något för mig, men med sjömän i släkten så är det ju ibland oundvikligt att få dom att fastna på bild! 😛


Den här fiskebåten ser inte lika fin ut däremot, men har säkert tjänat många båtmil som fiskebåt. Den skulle visst ner i sjön igen efter lite reparation.


Vi spånade lite kring vad dessa använts till, fisksump-lådor för att hålla fisken färsk i vattnet innan den togs upp? Kan de va så? Nån som vet?


Vacker vy över fiskehamnen.

6
1

Muurikka – Brunch med färsbiffar, paprika och korv. Ägg & bacon… Och kantareller!


Brukar ni äta brunch om helgerna? Jag tillhör dom som ofta ”råkar” hoppa över frukost för jag kan absolut inte äta direkt jag vaknat och då är brunch perfekt framåt lunchtid istället! Här får ni ett tips på en supergod allt-i-ett-pytt som du enkelt svänger ihop på bästa muurikkan, eller i stekpannan! Ett gott tips till er som kör LCHF, kanske borde vart en liten skvätt grädde till kantarellerna också!

4 port
Det här behöver du :

500 gram nötfärs till biffarna
Blanda färsen med salt & peppar, lite vatten + riven lök + tony´s grillkrydda
3 kryddiga korvar
1 pkt bacon
1 röd paprika
1 burk kantareller + en skvätt grädde + salt & peppar
3 ägg

Svamp på burk ska inte underskattas, å om ni frågar min så finns det ju inge godare än champinjoner på burk, 😛 men här har jag använt kantareller just för att dom smakar små mycket mer än de färska! Borgens konserver är en svampfabrik i Borgholm som har ett stort utbud av konserverad svamp, de har också himla goda fisksoppor, men de tar vi en annan gång! Ska ni köpa svamp på burk så kika efter Borgens.

15
0

Mumintrollgodis & en inte så bra start på sommarlovet!


Det var inte meningen att jag skulle dröja två dar med nya inlägg men allt gick inte som vi hade tänkt oss med barnens första sommarlovsdagar… Vi skulle ju ha varit iväg och badat och picknick:at och haft det mysigt efter deras skolavslutning men så blev det inte… Max bröt illa nog armbågen på studsmattan och blev inlagd på barnavdelningen i kalmar igår efter en hel dags väntan på röntgen och ortoped och akuten och gud vet allt… Idag fick han efter mycket om och men opereras vid lunch till slut och vi kom hem nu i eftermiddags… Allt har gått bra, men de var en komplicerad fraktur som krävde just operation med stift och på de ett stort gips från axeln ner till handen… 🙁 Inga roliga två dagar alls, men nu är vi hemma och allt frid och fröjd så långt! Usch, för olyckor säger jag bara! Nu håller vi tummarna att armbågen läker som den ska och att de inte blir mer komplikationer!

Tänkte ändå passa på att tipsa er om dessa Mumintroll-godis till helgen som jag fick lite prover på för ett par veckor sen! Lördagsgodis ELLER som ”plåster på såren” till nån som verkligen varit duktig, funkar lika bra! 😉

Det är de finska godiset som nu anlänt till Sverige! Ni vet väl att ”finnarna” är ena hejjare på godis och framförallt laktrits!? Dessa små pastiller i påse och tablettask samt klubbor är fria från konstgjorda smak & färgämnen och sånt är alltid välkommet! Smakar som godis gör mest, sött & gummiaktigt och svårt att urskilja konstgjord smak från naturlig så jag förstår egentligen inte varför fler tillverkare inte kör på naturlig väg! Men det är väl för ”dyrt” med naturliga val! Godis är dyrt överhuvudtaget så egentligen är jag mer FÖR naturligt godis man kan göra själv, chokladbollar, cornflakes-crisp, knäckklubbor, marsipanbollar, fruktsallad, hemmagjord glass etc etc… 😛 Men vill man nu köpa godis så är ju detta solklart ett bättre alternativ!

Kram på er alla fina kryddburk-läsare, imorgon ska ni få en ”brunch” som heter duga! 😛

16
0