ANNONS

Grädda pitabröd på muurikkan! Och tacos till middag!

/

Jag hoppas ni inte tröttnar på mina muurikka recept, det får ni bara inte!! 😉 För det är ju sååå kul och en helt annan matlagning än att stå vid spisen! Och nu på sommaren så är det så underbart att sitta vid elden och laga maten utomhus!

Muurikkan kan antingen eldas på underifrån med ved som vi gör, eller med gasol på en högre ställning. Vi kör med ved, för det är både mysigast och känns mer äkta! Gasol har vi nog aldrig ens ägt… 😉

Här bestämde vi oss för tacos på muurikkan, som vi åt i pitabröd jag gräddade på densamma! Himmel och pannkaka så gott alltså! Receptet på pitabröd funkar lika bra i vanlig ugn på 225 grader ca 5-10 min. Skillnaden när du gör dom på muurikkan är att de blir inte lika luftiga då just pitabröd kräver lite ovanvärme för att bli ”fluffiga” i mitten, men skurna och fyllda med tacofärs så smakar det om ännu godare så varsågoda o prova!! Brödet blir härligt gräddat, mjukt och saftigt!Detta ska ni inte missa alltså! Köp en muurikka kära bloggläsare, önska i present, skriv upp på ”MÅSTE-HA-listan osv osv!

Och ni som redan har en!? Hands up tack! 😛 *nyfiken i en strut*

5 st stora pitabröd
Det här behöver du :
½ pkt jäst (25 gram)
3 dl ljummet vatten
1-2 msk olja
½ tsk salt
5-6 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Rör ut jästen med vattnet, tillsätt oljan, saltet och de mesta av mjölet. Spara ca 2 dl till utbakning. Arbeta degen för hand eller i maskin ca 10 min. Låt jäsa i bunken 30 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda, tillsätt mer mjöl så du får en slät och smidig deg. Måtta ut 5 delar och rullar till bollar. Lägg på mjölad skärbräda eller bakplåtspapper och ta med ut till muurikkan. Tryck, eller kavla ut dom till ca 1 cm höga. Grädda dom på inte så hög värme ca 5-10 min. Vänd lite då och då. Förvara pitabröden inlindade i en kökshandduk tills det är dags att äta!

TIPS!
När du gräddar pitabröd, eller vilket tunnare bröd som helst egentligen på muurikkan bör du vara sparsam med värmen. Och ingen olja i muurikkan, torrt ska de va och inte för hett då blir bröden brända och inte helt genomgräddade så elda på med fler vedklabbar efteråt istället när tacofärsen ska på!

Tacofärs på muurikkan :
500 gram blandfärs
1 stor gul lök
1 solo vitlök
100 gram färska champinjoner
Salt & peppar
Vatten…

GÖR SÅHÄR :


Förbered lök, vitlök och camhpinjoner. Skär i skivor/bitar och häll upp allt i en skål du kan ta med ut! Fräs på färsen i het muurikka i lite olja. Slå på lök och champinjoner och vänd runt ordentligt. Salta och peppra. Vatten är alltid bra att ha till hans när du lagar på muurikkan så späd med vatten lite då och då när det kokar torrt. Färsen blir dock färidg väldigt fort. Servera i ljumma pitabröd med sallad, riven ost, vitlökssås och färska tomater…. Helt gudomligt gott!!


Barnens lilla kavel är precis lagom att ta med ut till elden när det ska kavlas pitabröd!


Om ni kunde känna doften här av nygräddat bröd över öppen eld… Ja, då hade jag varit nöjd med mitt förmedlande av receptet för det är så vansinnigt gott, för att inte tala om hela stämningen runt elden utomhus.


Vänd lite då och då…


Att följa brödens jäsning live ”i ugnen”, det är bättre än TV! 😉


Vira in i kökshandduk så är dom lagom ljumma tills de är dags att äta!


Sen är det bara att brassa på med mer ved och på med färs, lök och champinjoner!


Det tar inte många minuter för färsen att bli klar. Om det går lite för snabbt och muurikkan är för varm är det bra att ha en flaska med vatten att slå på lite då och då…


Sisådärja! 😛


Smaklig muurikka får jag väl säga nu! 😉

Fler recept på muurikkan :


Kyckling i stark sås


Norrlandskebab med renskav & mjukt tunnbröd

28

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00