Muurikka – maten & kärleken… Norrlandskebab med nybakat, mjukt tunnbröd och renskav


Igår var det premiär för Muurikkan ute i skogen! Guuuud så roligt alltså, det är såhär jag gillar att laga mat och nu har jag en massa planera på att bygga en lappkoja därute med eldstad i mitten och renskinnsfällar mm… Kan de bli mysigare en kall vinterdag?? 😛 Innan den fick användas så skulle den naturligvis brännas av och gnidas in i fett vilket var väldigt varmt och liiite dangerous så gubben fick ta till svetshandskarna för de va väldigt va varmt de blev! Men till slut blev de fart på steken.

Jag gjorde en enkel deg till mjuka tunnbröd som fick gräddas på muurikkan, och de behövdes inte alls många sekunder innan varje bröd blev färdiggräddat. Sen fräste jag på renskav med massor av lök, vitlök, färska små champinjoner, paprika, röd & grön chili och rosmarin mm… Så fantastiskt gott det blev, en riktig norrlandskebab med rykande färskt tunnbröd, kryddig renskav och sallad! Det godaste jag ätit på år och dar tror jag! Mat med kärlek!!Maten som lagas på Muurikkan har såklart fått en egen kategori i menyn, för den kommer bli väl använd skulle jag tro!

6 port
Det här behöver du :
2 pkt renskav eller viltskav
2 gula lök
1 solo vitlök
½ röd paprika
1 röd chili
1 grön chili
200 gram färska små champinjoner
Ett knippe färsk rosmarin
3 dl vatten
3-5 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Fräs på renskaven och hacka lök, vitlök, paprika och chili fint. Tillsätt och rör om så allt får fräsa ihop tills löken blivit mjuk. Tillsätt champinjonerna och riv över den färska rosmarinen, mängd efter eget tycke och smak. Slå på vatten och grädde och låt allt få koka in, smaka av med salt och peppar. Servera i nygräddade tunnbröd med sallad.

6 st mjuka tunnbröd
Det här behöver du :
5 dl vetemjöl eller rågsikt
2 tsk torrjäst *
2½ dl vatten
2 msk sirap
1 msk olja
½ tsk salt + 2-3 dl mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Häll upp mjölet i en bunke och tillsätt torrjästen. Värm vattnet i micron så de blir lite varmare än fingervarmt, minst 42 grader för att torrjästen ska jäsa. Slå på vattnet och rör kraftigt med en träslev. Tillsätt sirapen och oljan och rör kraftigt. Degen ska vara ganska lös. Lägg en bakduk över skålen och låt jäsa ca 30 min. Tillsätt sen saltet och mer mjöl, lite i taget och arbeta ihop till en smidigt deg på bakbord. Dela degen i sex delar. Kavla ut med kruskavel och och stek i torr stekpanna på medelvärme. (eller som här på muurikkan) Har du för hög värme blir dom lätt brända och inte lika jämnt gräddade. Skaka stekpannan då och då. Slå in bröden i en kökshandduk tills det är dags att äta!

* Använder du färsk jäst kör du på 37 grader och löser ut jästen i vattnet och sen i med mjölet.


Läs mer om Muurikka här >>


Tunnbröden är på gång!


Efter bara ett par sekunder har bröden jäst och nästan helt klara!


Slå in i handduk så behåller du dom mjuka och ljumma.


Fräs på renskaven.


Tillsätt resten av ingredienserna.


Slå på vätska och låt allt få koka in.


Servera i tunnbröden med sallad.


Vit ihop och njut…. 😉

24
49

Ananas sorbet


Nu ska ni få ett gott och busenkelt recept på ananassorbet som jag gjorde häromdan! Idag kör vi ”baklänges-middag” och började med efterrätten. Detta recept innhåller ingen grädde men däremot äggvita som vispas som maräng och en burk krossad ananas till det, väldigt simpelt men så är jag ju nybörjare också! 😉 Glassmaskin är verkligen toppen!!! Men den går naturligtvis att göra även utan maskin, men då får man se till och röra om i glassen då och då under tiden den fryser.

Nu ska vi ut i skogen och jag ska laga mat på Muurikkan för första gången, ska bli riktigt kul!! 😛 Gissa om jag längtat efter denna stund med en alldeles EGEN Muurikka! Tunnbröd ska bakas, degen står redan på jäsning och till det ska jag fräsa på renskav med lök, massa goa små champinjoner, rosmarin, vitlök, en skvätt grädde och så rulla ihop i tunnbrödet, ungefär som en norrländsk kebab! 😉 Jag lovar att fota så ska ni få se sen! Ha en toppenfin lördagkväll allihopa och tack för alla grattishälsningar på vår bröllopsdag igår!

Det här behöver du :
430 gram krossad ananas på burk + spadet
2 äggvitor
½ dl strösocker
1 pressad lime

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner burken med krossad ananas och spadet i en bunke. Vispa äggvitorna i en annan skål till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig. Vänd ner i den krossade ananasen. Kör igång glassmaksinen och häll i smeten. Låt gå ca 30 min. Häll över i en burk med tätslutande lock och ställ i fyrsen ca 1 timme eller längre. Ta fram sorbetet och ställ den i kylen att ”tina” före den kulas upp till servering.

9
5

Idag firar gubben o ja´5-årig bröllopsda´!


Idag är ingen vanlig dag för det är våran bröllopsdag!! Hurra-hurra-hurra!!! 

Idag firar vi vår 5:e bröllopsdag Nicke & jag! Tiden går alldeles för fort när man har roligt och just den 27 maj för 5år sen känns som om det vore igår! Träbröllop heter de visst när man varit gifta i fem år dessutom!

Den fina teckningen på oss har Joline målat! 😛 Visst är vi söta med massor av små hjärtan överallt! 😉

Till Nicke hade jag fixat lite smått och gott och dukat upp på köksbordet tills han kom hem från jobbet, ostbricka som vi ska ha senare ikväll, lite godis. Marmelad och lakrits som är hans favoriter, en biltidning och ölkorv! Nästa helg har jag dessutom bokat en mysig weekend till Gränna där vi ska bo i sviten på slottshotellet på Gyllene Uttern och strosa runt bland polkagrisar och även ta en tripp till Visingsö och åka remmalagen! Helt underbart ska de bli att komma iväg en stund och bara rå oss själva!

Vad jag fick av Nicke ser ni lite längre ner… Nånting jag verkligen har önskat mig hur länge som helst! 😛

Barnvakt är fixat och Dalton-pojken ska få åka hem till underbaraste matbloggskollegan Helena med familj, ska bli jättekul att träffa henne också! Tänk vilka otroliga vänner man hittar bland alla oss matglada bloggare! 😉

Nu ska vi ut till grillen, sen mysa med lite ostbricka! Ha en fin helg allihopa!


Från min älskade make…


Från Joline…

18
2