ANNONS

Muurikka – maten & kärleken… Norrlandskebab med nybakat, mjukt tunnbröd och renskav

/

Igår var det premiär för Muurikkan ute i skogen! Guuuud så roligt alltså, det är såhär jag gillar att laga mat och nu har jag en massa planera på att bygga en lappkoja därute med eldstad i mitten och renskinnsfällar mm… Kan de bli mysigare en kall vinterdag?? 😛 Innan den fick användas så skulle den naturligvis brännas av och gnidas in i fett vilket var väldigt varmt och liiite dangerous så gubben fick ta till svetshandskarna för de va väldigt va varmt de blev! Men till slut blev de fart på steken.

Jag gjorde en enkel deg till mjuka tunnbröd som fick gräddas på muurikkan, och de behövdes inte alls många sekunder innan varje bröd blev färdiggräddat. Sen fräste jag på renskav med massor av lök, vitlök, färska små champinjoner, paprika, röd & grön chili och rosmarin mm… Så fantastiskt gott det blev, en riktig norrlandskebab med rykande färskt tunnbröd, kryddig renskav och sallad! Det godaste jag ätit på år och dar tror jag! Mat med kärlek!!Maten som lagas på Muurikkan har såklart fått en egen kategori i menyn, för den kommer bli väl använd skulle jag tro!

6 port
Det här behöver du :
2 pkt renskav eller viltskav
2 gula lök
1 solo vitlök
½ röd paprika
1 röd chili
1 grön chili
200 gram färska små champinjoner
Ett knippe färsk rosmarin
3 dl vatten
3-5 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Fräs på renskaven och hacka lök, vitlök, paprika och chili fint. Tillsätt och rör om så allt får fräsa ihop tills löken blivit mjuk. Tillsätt champinjonerna och riv över den färska rosmarinen, mängd efter eget tycke och smak. Slå på vatten och grädde och låt allt få koka in, smaka av med salt och peppar. Servera i nygräddade tunnbröd med sallad.

6 st mjuka tunnbröd
Det här behöver du :
5 dl vetemjöl eller rågsikt
2 tsk torrjäst *
2½ dl vatten
2 msk sirap
1 msk olja
½ tsk salt + 2-3 dl mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Häll upp mjölet i en bunke och tillsätt torrjästen. Värm vattnet i micron så de blir lite varmare än fingervarmt, minst 42 grader för att torrjästen ska jäsa. Slå på vattnet och rör kraftigt med en träslev. Tillsätt sirapen och oljan och rör kraftigt. Degen ska vara ganska lös. Lägg en bakduk över skålen och låt jäsa ca 30 min. Tillsätt sen saltet och mer mjöl, lite i taget och arbeta ihop till en smidigt deg på bakbord. Dela degen i sex delar. Kavla ut med kruskavel och och stek i torr stekpanna på medelvärme. (eller som här på muurikkan) Har du för hög värme blir dom lätt brända och inte lika jämnt gräddade. Skaka stekpannan då och då. Slå in bröden i en kökshandduk tills det är dags att äta!

* Använder du färsk jäst kör du på 37 grader och löser ut jästen i vattnet och sen i med mjölet.


Läs mer om Muurikka här >>


Tunnbröden är på gång!


Efter bara ett par sekunder har bröden jäst och nästan helt klara!


Slå in i handduk så behåller du dom mjuka och ljumma.


Fräs på renskaven.


Tillsätt resten av ingredienserna.


Slå på vätska och låt allt få koka in.


Servera i tunnbröden med sallad.


Vit ihop och njut…. 😉

24

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00