Krämig potatisallad med rädisor, lök och kapris


Gokväll! Här kommer receptet på den krämiga potatissalladen vi hade till helgens grillning! Vilken gillar ni bäst egentligen, den krämiga varianten eller den kalla med vinegrette?

Jag gillar bägge men beror ju såklart på tillbehör, men den krämiga gör sig bäst till grillat kött och vitlökssmör mm tycker jag… Vinegrettesalladen passar bättre till fisk! 😉

16 port
Det här behöver du :
3 kg potatis (Asterix)
2 stora burkar creme fraiche (2st a´5dl)
1 stor burk gräddfil (5dl)
1 msk dijonsenap
3 msk kapris i lag
1 tsk D´Elidas chilisås
2 knippe rädisor (skär i skivor)
1 purjolök (finhackad)
1 gul lök (finhackad)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :


Skala och tärna potatisen i lagom stora bitar. Koka och låt svalna något. Vispa ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Jag tycker det blir bäst om man blandar lök och rädisor, kapris mm direkt i såsen innan man blandar med potatisen. Smaka av! Jag hällde upp potatisen i en stor skål och varvade med såsen, tycker det blir finast så och så mosar man inte potatis så mycket! 😉 Garnera med lite färska öret och rädisor!


Rädisor är riktigt gott i potatissallad!

16
5

Ibland blir man bara så där extra SUPERGLAD!! :)


Alltså ser inte detta helt underbart ut?? Man blir ju grymt sugen på att provsmaka! Igår när finaste vännen Ulla kom hit hade hon med sig små söta presenter, och vem blir inte glad av att få öppna paket!? 

😛 Dessa läckra tvålar i muffinsformar fick Joline av henne, och då det är just TVÅLAR hon samlar på så blev hon superglad såklart! Sååå söta och doftar helt ljuvligt av lavendel…


Tvålmakarna i Gårdby på Öland har tillverkat tvålarna!


Två sorters chutney fick jag; Äpple & Chili, samt Päron & lingon! Detta ska bli spännande att prova! Sverigeskafferiets Solliden kollektion, som nu finns att köpa på ÖNSKA i borgholm. 😉


Inte ofta man kan skryta med att man är stolt ägare till hela FYRA Le Creuset grytor! Tusen tack Ulla – man blir ju bara så extra superglad av såna här fina överraskningar!! 😛

3
0

Chili & ostfrallor


Ett grymt enkelt recept på goda frallor som du kan servera som tillbehör till grilltallrik eller på buffé. Degen kör jag i maskin och gör den väldigt lös för att sedan låta den jäsa direkt i degbunken. Efter en timme är det bara att köra igång maskinen igen och låta den gå 5 min och tillsätta mer mjöl och saltet! Lätt som en plätt och receptet kan du använda med eller utan chili, med eller utan ost på toppen och istället piffa efter eget tycke och smak! 😛

Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
5 dl vatten
2 msk olja (rapsolja el. olivolja)
1 msk sirap
1 röd + 1 grön spansk peppar (ta gärna mer för lite mer hetta, dessa blev ganska svaga ändå)
6-8 dl manitoba cream (eller vanligt vetemjöl)

– JÄSA 1 TIMME I DEGBUNKEN –

1 msk flingsalt
4-5 dl vetemjöl special

– BAKA UT & LÅT JÄSA PÅ PLÅT ca 40 MIN –

Topping :
4 dl riven, lagrad ost (jag använde grevé)

GÖR SÅHÄR :


Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen.

Tillsätt oljan och allt manitoba mjöl fast lite i taget. Tillsätt sirap och finhackad chili. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och mjöl ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och och dela den i 2 delar, sedan varje del i 16 små bitar. Forma till runda bullar. Kupa händerna runt och vrid, snurra degen i mellan händer på bakbordet. Lägg på plåt och låt jäsa ca 40 min. Strö över ost och grädda i ca 10-12 min i 225 grader.


Chili ger verkligen god smak till frallorna, men jag var nog lite för fegoch finhackade bara 2 st. Detblev inte alls ”hot” utan endast smak av chili så nästa gång ska jag dubbla mängden.


Degen har här fått jäsa i degbunken ca 1 timme och det är riktigt ”fluffig” och fin! Bara att köra igång maskinen och tillsätt resten av mjölet och salt. Sen baka ut!


Lägg på plåt och låt jäsa ca 40 min.


När bullarna har jäst, stör över osten och skjuts in i ugnen!


Sådärja! 😛


Världens enklaste ”frall-recept” som du kan variera med smak, fyllning och topping!

9
1